Yücel Şehitleri Üsküp’te anıldı

27 Şubat 1948 tarihinde milli ve manevi değerlerin müdafaası uğruna canlarını feda eden Yücel Teşkilatı şehitleri Üsküp’teki Tefeyyüz İlköğretim Okulu bahçesindeki anıt önünde anıldı.

TİMEBALKAN

Anma programına Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Uluslararası Balkan Üniversitesi (İBU) Rektörü Mehmet Dursun Erdem, MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Ensar Derneği Başkanı Süleyman Baki, Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Müdürü Limko Beyzaroski, Tefeyyüz Müdürü Selaydin Zekir ve vatandaşlar katıldı

Büyükelçi Sekizkök burada yaptığı konuşmada, ayak basılan ecdat toprağında Türk kimliğinin, Türk kültürünün ve Türklüğün yaşatılması için büyük mücadele veren ve bu yolda, bu uğurda canlarını feda eden Yücelcileri anmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

– Büyükelçi Sekizkök: “Vatandaşlığın yeniden alınması Makedonya’nın Türk toplumuna karşı bir vefa borcudur”

Yücelcilerin İkinci Dünya Savaşı’nda ve savaş sonrasında o zorlu dönemde Türklüğün burada yaşatılması, bütün baskılara, bütün siyasi baskılara göğüs gerilmesi için büyük bir mücadele verdiklerinin altını çizen Sekizkök, “Eğitim alanında çok büyük hizmetleri oldu. Türklerin, Makedonya Türk toplumunun hayatın tüm alanlarında hak ettiği noktaya gelebilmesi için inanılmaz bir mücadele verdiler. Barışsever idiler ve büyük bir meşaleyi yaktılar, Makedonya Türk toplumunun geleceği için umut ışığı oldular.” diye konuştu.

Siyasi baskılar karşısında Makedonya Türk toplumuna mensup on binlerce kişinin bu ecdat toprağından göç etme mecburiyetinde kaldıklarının altını çizen Sekizkök, “Tarih bunları not etmiştir. Bundan 2 yıl önce bir yasal düzenleme ile Yugoslavya döneminde göç etmiş bulunan insanlarımıza vatandaşlığı yeniden tekrar ele alabilmeleri yolu açıldı. Ben bu konuya şöyle bakıyorum bu Makedonya’nın bu insanımıza bu kadim Makedonya Türk toplumuna karşı bir vefa borcudur. Göç eden insanlarda, insanımız da Yücelcilerin akrabalarıdır, torunlarıdır ve işte o Yücelcilerin verdikleri mücadelenin bir anlamı olması gerekiyor. Kalanlar burada kaldı ama göç edenlerin de akılları yürekleri her zaman burada kaldı, ve onlar bu topraklardan hiçbir zaman kopmadılar.” değerlendirmesinde bulundu.

Yücelciler Hareketi

Kuzey Makedonya’da yaşayan Müslüman Türkler, 1937’de milli ve manevi değerlerini, örf ve adetlerini korumak ve yaşatmak üzere toplanmaya başladı.

1945’te teşkilata “Yücel” ismi verilirken, başkanlık görevini Üsküp’teki Meddah Medresesinde tahsil yapan, daha sonra Mısır’daki El Ezher Üniversitesine giderek fıkıh, kelam, tasavvuf ve Batı felsefesi alanlarında eğitim gören Şuayb Aziz Efendi üstlendi.

Eski Yugoslavya‘daki bütün milliyetçi teşkilatların ortadan kaldırılma çabalarıyla Ağustos 1947’de 16 kişi tutuklanarak yargılanmıştı. Mahkeme, 25 Ocak 1948’de dört teşkilat mensubu hakkında idam kararı vermişti. Şuayb Aziz, Adem Ali, Ali Abdurrahman ve Nazmi Ömer 27 Şubat 1948’de kurşuna dizilmiş, diğerleri ise ağır hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Read Previous

Karadağ Meclisinde 6 ay sonra Anayasa Mahkemesi üyeleri seçildi

Read Next

Karadağ ve Arnavutluk, Bojana Nehri üstünde köprü inşa etmek için anlaştı