Sırbistan’da “Akif’in Sözü Cumhuriyetin Yüzü” konferansı düzenlendi

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü vesilesiyle “Akif’in Sözü Cumhuriyetin Yüzü” konferansı düzenlendi.

Belgrad Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) Sırbistan Ulusal Müzesi’nde düzenlenen konferansta, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy ve Belgrad Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Mirjana Marinkovic açıklamalarda bulundu.

Aksoy, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara şifa dileyerek, Sırbistan’ın bu dönemdeki samimi dayanışmasını unutmayacaklarını söyledi.

Konferansı düzenleyen Belgrad YEE’ye teşekkür eden Aksoy, “Çanakkale Zaferi’ni millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla yad ediyoruz. Bu zafer, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasını gözler önüne sermiş büyük bir kahramanlık destanıdır.” diye konuştu.

Aksoy, Çanakkale Savaşı’nda bir neslin gözlerini kırpmadan yeni nesiller için kendilerini feda ettiğini, “dünyada eşi benzeri görülmemiş bir destan yazıldığını” kaydetti.

Kazanılan zaferin Türk milletinin neleri başarabileceğini dünyaya gösterdiğini ifade eden Aksoy, şöyle devam etti:

“Çanakkale’de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde topyekün verilen mücadele Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyetimizin kuruluşunu müjdelemiştir. Bundan iki gün önce de İstiklal Marşı’mızın TBMM tarafından kabul edilişinin 102’nci yıl dönümünü idrak ettik. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı metin, 12 Mart 1921 günü mecliste kürsüden defalarca okunarak alkışlarla kabul edilmiştir.

Yüce meclisimizin henüz bir yaşını bile doldurmadığı, Kurtuluş Savaşı’nın en zorlu günlerinde kabul edilen İstiklal Marşı’mız sadece cephedeki askerlerimizin zafere olan inancını arttırmakla kalmadı, kısa sürede ulusal bağımsızlık yönündeki azim ve kararlılığımızın ortak sesi haline geldi.”

Büyükelçi Aksoy, Çanakkale Zaferi’nin yaklaşan yıl dönümünün kutlandığını kaydederek, “Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum.” diye konuştu.

Marinkovic de Türk edebiyatı tarihinde Mehmet Akif Ersoy’un özel bir yeri olduğunu, yaşadığı dönemde büyük tarihi değişiklikler gerçekleştiğini söyledi.

Ersoy’un eseri Safahat’ta yer verdiği Çanakkale Şehitleri şiirine değinen Marinkovic, “Bu şiiri yazarken büyük bir zaferle sonuçlanan Çanakkale Savaşı’ndan ilham aldı. Türk ordusunun kahramanlığını yücelten şiir, halk içinde ümit ve iyimserlik uyandırıyordu.” dedi.






AA

Read Previous

2030 Dünya Kupası’nı organize etmek için İspanya-Portekiz ortak adaylığına Fas da eklendi

Read Next

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Angılı, Adem Jashari’nin kabrini ziyaret etti