Kuzey Makedonya’da muhalefetin yeni meclis çoğunluğu oluşturduğunu açıklamasının ardından iktidardaki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) tarafından açıklama yapıldı.
SDSM tarafından yapılan açıklamada, “Vatandaşlar, 27 Nisan’daki kanlı eylemlere katılanlar, ülkedeki NATO karşıtı, AB karşıtı, Prespa karşıtı ve demokrasi karşıtı yapıların temsilcilerinin ülkenin Avrupa-Atlantik rotasını açık bir şekilde savunan ve aynı 27 Nisan’da dövülenlerle birlikte nasıl aynı masaya oturduğunu gördü.” ifadelerine yer verildi.
Söz konusu yeni çoğunluğun, ilkeler çatışması, görüş çatışması, politika çatışması ve değerler çatışması anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, “Böyle bir siyasi oluşum, ne yurttaşların çıkarları için ne de devletin ulusal çıkarları için hiçbir şey sunamaz, çünkü o masada ortak olan tek şey iktidar arzusudur.” denildi.
Açıklamada, “Gerçekten yeni bir parlamento çoğunluğu varsa, bunun uygun parlamento prosedürleri ve sonunda yeni bir Hükümetin seçilmesi yoluyla onaylanmasını bekliyoruz. Yani, anti-demokratik, Prespa karşıtı, NATO karşıtı ve AB karşıtı yeni bir hükümetin seçilip seçilmeyeceğini göreceğiz.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın devamında, “Olası yeni çoğunluk, pandemi ve enerji kriziyle başa çıkma sorumluluğunu, ülkenin Avrupa entegrasyonuyla ortaya çıkan zorlukların sorumluluğunu ve şu anda en sorumlu şey olan 2022 Bütçesinin kabulünü üstlenmek zorunda kalacak. Mickoski’nin bu adımlar ve sorumluluklar için yeterli kapasiteye ve sorumluluğa sahip olup olmadığını bugünlerde göreceğiz.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, SDSM’nin yurttaşlardan, ulusal çıkarlardan ve devletin ilerlemesinden yana olduğu belirtildi.
– Kuzey Makedonya’daki son siyasi gelişmeler
Kuzey Makedonya’da 31 Ekim’de yerel seçimlerin ikinci turu düzenlendi. İktidar partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği’nin (SDSM) başkent Üsküp ve birçok belediyeyi kaybetmesinin ardından Zoran Zaev, seçim başarısızlığını üstlenerek başbakanlık ve parti genel başkanlığı görevlerinden istifa ettiğini açıklamıştı.
Başbakan Zoran Zaev’in istifası ardından hükümet koalisyonunu oluşturan siyasi partilerden Zaev’e ve mevcut hükümete destek açıklamaları gelirken, ana muhalefet partisi VMRO DPMNE Genel Başkanı Hristijan Mickoski, yeni hükümet çoğunluğu ve hızlı erken genel seçim çağrısında bulunmuştu.
5 Kasım Cuma günü VMRO DPMNE, Arnavut İttifakı, Alternativa, Besa Hareketi ve Levica temsilcilerinin mecliste yaptığı toplantı sonrasında muhalefet tarafından yeni meclis çoğunluğunun oluşturulduğu açıklanmıştı.
120 sandalyeli Kuzey Makedonya Meclisi’nde hükümetin güvenoyu alabilmesi için 61 milletvekilinin oyu gerekiyor.