Mickoski: 4 nokta silinirse teklifi açık bir şekilde destekleyeceğim

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski ve ana muhalefet partisi VMRO DPMNE Genel Başkanı Hristijan Mickoski, AB üyelik sürecinde Bulgaristan vetosunun kaldırılmasını öngören yenilenmiş Fransız teklifini görüştü.

VMRO DPMNE Genel Başkanı Hristijan Mickoski’nin, Başbakan Dimitar Kovaçevski’ye Fransız önerisini reddetmesini ve karşılığında VMRO-DPMNE’ye erken parlamento seçimleri talebinden çekilmesini teklif ettiği belirtildi.

Söz konusu teklifin kabul edilmemesi halinde muhalefetin, bu kış ülkeyi bekleyen tüm zorluklar ve krizlerde hükümete yardımcı olmak ve ilkbaharda durumu değerlendirmek için tüm parti kapasitesini kullanacağını söylediği ifade edildi.

Mickoski, AB ile müzakereleri başlatmayı kabul edecekleri koşullar olan başka bir seçenek sunduğunu söyledi.

İlk hükümetler arası oturumun sonuçları bölümünde, 11. ve 14. maddelerin silinmesi gerektiğini kaydeden Mickoski, “11. Madde, Kuzey Makedonya’nın Anayasa’yı değiştirene ve Bulgarları da kapsayana kadar müzakerelere başlamayacağını şart koşar ve 14. Madde, Makedonya ile Bulgaristan arasındaki ikinci hükümetler arası oturumun parçası olan ve tarihi, eğitimsel, kültürel meselelerin ve siyasi meselelerin ele alındığı protokole atıfta bulunur.” diye konuştu.

Müzakerelerin yürütüldüğü ilkelerin bulunduğu ikinci belge olduğunu hatırlatan Mickoski, söz konusu belgeden de iki maddenin silinmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Bu iki madde de silinmeli. Yıllık gözden geçirmelerin yer aldığı kısım ve Kopenhag kriterlerinin tanımlandığı kısım, istikrar ve birleşme sürecine göre kriterler. Yıllık gözden geçirmelerin olduğu kısmı ve ikinci hükümetlerarası protokole atıfta bulundukları kısım silinmeli. Sonra birlikte dışarı çıkıp teklife destek olalım. Bırakın bu dört şeyi yapsınlar. İşte Brüksel’in bu dört şeyi yapmasına izin verin. Bu kısımları silmesine izin verin hemen oturup konuşalım.”

– Süreç

AB dönem başkanı Fransa tarafından Kuzey Makedonya ile Bulgaristan arasındaki veto krizinin aşılması için bir teklif yapılmış, Makedonya tarafının söz konusu teklifin kendileri için kabul edilemez olduğunu açıklamasının ardından söz konusu Fransız teklifi yenilenmişti.

Başbakan Dimitar Kovaçevski, yenilenen Fransız teklifinin kabul edip etmeyeceklerini ülkedeki siyasi parti, sivil toplum, medya ve vatandaşlarla yapacakları geniş katılımlı fikir alışverişinden sonra karar vereceklerini açıklamıştı.

Read Previous

Kovaçevski: Tarihimizle, dilimizle ve kimliğimizle gurur duyuyoruz

Read Next

Rama: Teklifi kabul edin, çünkü başka bir teklif olmayacak