Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi eski üyesi ve başkanı Salih Murat, ülkenin AB üyelik süreci ve Bulgaristan’ın vetosu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakereleri kapsamında Bulgaristan’ın sergilediği olumsuz tutumunu esefle kınıyorum!” dedi.
Murat, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:
“Kuzey Makedonya olarak bizler, Bulgaristan’ın dayattığı şartlar ve değerler için değil, AB’nın sağladığı başta azınlıklara eşitlik, fikir hürriyeti, serbest dolaşım ve hukukun üstünlüğü gibi değer ve ilkeler için AB üyesi olmak istiyoruz. Kaldı ki, AB’nin en önemli değerlerinden olan ve her fırsatta tekrarlanan: “Birlik, ekonomik, sosyal ve yerel uyumu ve üye devletler arasında dayanışmayı destekler. Birlik, sahip olduğu zengin kültür ve dil çeşitliliğine saygı gösterir ve Avrupa’nın kültürel mirasının korunmasını ve geliştirilmesini sağlar” konusundaki ilkelerini ülkemiz yerine getirmiş olsa bile malasef bu gerçek bir çok üye ülke tarafından gözardı edilmektedir.
Bilindiği üzere AB özellikle “Yersel Uyumu, Dayanışmayı, Zengin Kültür ve Dil Çeşitliliğini, kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesini” ana değer olarak vurgulamakta ve zenginlik olarak görmekte. AB’nin aday ve üye ülkelere tavsiye ettiği bu değerlerin her birine, takdir edersiniz ki, Kuzey Makedonya halihazırda saygıyla yaklaşmakta, farklılıkları bir zenginlik olarak görmekte ve iç hukukunda bunu en iyi bir şekilde muhafaza ederek yansıtan yegane devletlerden biri sayılmaktadır.
Bu doğrultuda, unutulmamalıdır ki, AB değerleri Bulgaristan’ın veya başka bir üyenin bize yılarca dayatmak istedikleri hırslarından ve iç siyasi tutarsızlıklarının toplamından oluşan değerler değildir! Kaldı ki, AB değerlerine kendilerinin uyum sağlamakta sıkıntı çektikleri ve toplumlarında bu değerleri yansıtmakta zorluk çeken devletler bu değerlerden başkalarını muaf bırakma ve bu değerleri tek taraflı sorgulama hakkına da hiç sahip değilerdiler!
Kuzey Makedonya, kendisiyle sınırdaş olan tüm komşularının anayasasında ve iç hukukunda devlet bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını garanti ederken, bağımsızlığından bu güne kadar her türlü bozgunculuğu, terörü, ayrımcılığı ve şiddeti de yasaklamaktadır.
Bu hususta, komşumuzun bize karşı sergilemiş olduğu bu menfi tutumların ve dayatmaların, ne AB değerlerinde, ne AİHM kararlarında, ne uluslararası hukukta ve ne de her hangi ilişkilerde yeri olmadığını vurgulamak ve yinelemek isterim.”