Kosova’da yayınlanan “Türkçem” Dergisi’nin 237. ve 238. sayısı çıktı

Türkçe’nin Kosova’da yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için önemli rol üstlenen Türkçem dergisi, 238. sayıya ulaştı.

Öğrencilerin şiir ve yazılarına yer veren dergi, edebiyat sevgisini aşılamayı hedefliyor. Türkçem Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Beksaç’ın 237. ve 238. sayıyı anlattığı yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Değerli okurlar merhaba…
Türkçem dedik ve yıllardır hiç ara vermeden yolumuza devam ettik.
Anadilimizin güzelliğini Balkanlarda yaşatmak birincil görevlerimizden biri oldu…
İnançla, sevgiyle, büyük bir sorumlulukla, işin ciddiyetinin bilinciyle yol aldık.
Siz kalemerlerimizin, öğrenci ve öğretmenlerimizin desteğiyle güzelliklere hep birlikte imza attık.
Bu denli yılları arkamıza almak çok kolay olmadı. Zorluklar zaman zaman yıpratmadı değil…
Ancak dilimize olan düşkünlüğümüz, halkımızın yanında olmanın verdiği huzur ve azimle hep daha iyiye, istenilen bir içeriğe ulaşabilmek için adeta sayıdan sayıya yarış içinde olduk..
237. sayıyla beraberiz.
Bu sayımızda da ilginizi çekebilecek yazılar, şiirler, öyküler vb. var.
Kapaktaki resim: Svetlana İnaç’ın bir eseri.
3.sayfada Seyyid Ali Srebrenitsa 8.372 değildir, diyor.
4.sayfada Fahri Ali’den bir demet şiir var. Ünlü şairimizi 24 Ağustos 2016 tarihinde kaybetmiştik. Saygı ve minnetle anıyoruz.
5. sayfada Necati Zekeriya’dan iki öykü yer alıyor. Bunu Galip Sertel’den bir demet şiir izliyor. Havva Tekin bu kez “Anadilim…Türkçem…Şiirim Benim…!” adlı yazısıyla karşımıza geliyor. Türkçem’e bu ilk kez katılan ÖmerEmecan bir şiiriyle merhaba diyor okurlara. Değerli hocamız Prof.Dr. İrfan Morina yazısında “Prizrenli Şair Aşık Çelebi Kimdir? “ diyor…
Değerli şairimiz Bestami Yazgan en yeni şiirleriyle Türkçem okurlarını selamlıyor. Bunu iki öykü izliyor. Enver Baki”Evdeki Konser” ve Sibel Unur Özdemir de “Gurbet Ellerde” öyküleriyle huzurlarınıza geliyor.Özden Beyoğlu, “Tecrübe ettiğim en büyük şey, severek ve zevkle oynamaktır…”diyen ünlü basketbol oyuncusu Kenan Sipahi ile röportaj gerçekleştirmiş. Aslen Kosovalı olan bu basketbolcuyu daha yakından tanıma fırsatınız olacak. Dergimize her zaman yazılarıyla değer katan Leyla Şerif Emin bu kez ilgiyle okuyacağınızı umduğumuz “Her Mezar Başında Bir Beşik Sallanır…” öyküsünü sizlerle paylaşıyor. Kırım’dan Türkçem’e özel olarak Elmaz Bahşiş en yeni çocuk şiirlerini göndermiş. Aziz Serbest, bu kez İzmir Gümüldür’de değerli şair, bilim adamı dostumuz Dr.Mehmet Yardımcı’yla Türkçem dergisi için uzun ve içerikli bir röportaj gerçekleştirdi. Uzun bir aradan sonra Avni Engüllü “Mehteran Yine Buralarda Bizlerle Oldu…” yazısıyla Türkçem’e konuk oluyor.Bunu Rifat Emin’in “Üsküplü Zeynel Abidin Cümbüş” ve Dr.Taner Güçlütürk’ün ünlü tiyatro sanatçısı Bedia Begovska’yla ilgili yazıları izliyor. Ayrıca Müzeyyen Avcıoğlu, Emel Hamza Şerif, Duşan Matiç ve Cemal Karsavran’dan da şiirler yer alıyor.

Saygıdeğer okurlarımız 238. Sayımızla da sizlerle buluşma fırsatını yakalamış bulunuyoruz. Mutluyuz.
Her sayı bu topraklarda anadilimiz açısından bir yengi, bir kazanç, bir onur.
Bu sayının kapağında değerli ressamımız Yusuf Nuş’un bir eserine yer verildi. Müzikle uğraşan sanatçıların halini konumluyor.
Dergide yer alan ilk haberin başlığı Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesinin İstanbul’daki tanıtımını konumluyor.
Devamında değerli yazarımız Hasan Mercan’ın yıllar önce yazmış olduğu Mezarcı Zeki adlı öyküsü yer alıyor.
Mustafa Uçurum dostumuz bu kez Türkçem’e Toprak Haber Veriyor konumlu yazısıyla konuk oluyor.
Leyla Şerif Emin’den okurlarımız bu sayıda en yeni şiirlerini okuma fırsatını bulacaklar.
Gene genç yetenekli yazarlarımızdan Mehmed Arif iki kısa öyküsüyle okurlara merhaba diyor.
Kosova Arnavut şiirinin önde gelen isimlerinden olan ve geçenlerde yaşamını yitiren Basri Çapriqi, Dr. Taner Güçlütürk’ün Türkçeye çevirdiği bir demet şiiriyle okurlarımızla buluşuyor.
Ankara’da yaşayıp yaratan değerli yazar dostlarımızdan Osman Çeviksoy bu kez Göç öyküsüyle Türkçem dergisine konuk oluyor.
Genç sayılabilecek yaşta yitirdiğimiz Fahri Mermer’den de birkaç şiir yer alıyor bu sayıda.
Balkanlardaki Türk edebiyatını yıllardır izleyen, bizi biz kadar bilen, ayrıca eserlerinde, yazılarında yer verip en güzel şekilde değerlendiren değerli dostumuz Mustafa İsen Prizren’le ilgili görüşlerini ilgiyle okuyacağınız bir yazıda ele alıyor.
Türkçem’in vazgeçilmez yazarlarından biri olan Leyla Şerif Emin bu kez “Vardar’ın ‘bu tarafında’ bir gün” konulu yazısıyla okura merhaba diyor.
Bunu, KIBATEK’in Şeref Başkanı, bizim kadim dostumuz Feyyaz Sağlam’dan bir demet şiiri izliyor.
Priştine Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı dostumuz Prof. Dr. İrfan Morina, İvo Andriç’in “Drina Köprüsü” romanında Osmanlı’ya bir bakış atıyor.
Gene şiirleriyle;Hasan Ahmet, Burhan Kazım Çalık ve ölümünün 2. Yılında saygıyla ve minnetle andığımız Osman Baymak yer alıyor.
Yrd.Doç.Dr. Mehmet Yardımcı “Anadolu Aşıklık Geleneği İçinde Neşet Ertaş”, Drita Karahasan da
“Bir Zamanlar Birlik Gazetesi Vardı” konulu yazısıyla Türkçem dergisinin bu sayısına değer katan yazarlar olarak yer alıyorlar.
Bir başka sayıda görüşene dek, sağlıklı kalın hoş kalın, hoşçakalın…

Read Previous

Uzmanlara göre bölgede çıkacak savaşın tek sorumlusu Ermenistan

Read Next

Türkiye’nin desteklediği Saraybosna-Belgrad Otoyolu’nda çalışmalar sürüyor