Hırvatistan’ın Schengen’e girmesiyle ne değişecek?

2013 yılında Avrupa Birliğine (AB) resmen üye olan Balkan ülkesi Hırvatistan, 1 Ocak 2023 itibarıyla Schengen bölgesine dahil olacak.

Peki ama Hırvatistan’ın Schengen’e girmesi kendi vatandaşları ve komşuları için ne anlama geliyor?

Her şeyden önce Schengen bölgesinin ne olduğunu açıklamak gerek. Schengen, insanların ve ticaret mallarının serbest dolaşımına imkan sunan, olağanüstü durumlar dışında sınırların bulunmadığı bir bölge. Schengen bölgesinde yaşayan insanlar, AB’nin herhangi bir ülkesinde yaşayabiliyor, eğitim görebiliyorve çalışabiliyor. Schengen sayesinde hem turistik amaçla hem de iş amacıyla seyahat etmek de oldukça kolay.

Artıları ve eksileri neler?

Hırvatistan’ın Schengen bölgesine girmesinin artıları olduğu gibi eksileri de olacak.

Schengen bölgesi daha önce Slovenya sınırından başlarken, 1 Ocak itibarıyla Hırvatistan sınırından başlayacak. Bu da doğal olarak Hırvatistan’a girişlerde kontrollerin daha da sıkılaştırılacağı anlamına geliyor. Zira Hırvatistan bir bakıma AB’nin dış sınırlarının koruyucusu olma rolünü de üstlenmiş olacak.

Hırvatistan’ın Schengen’e girmesinin akabinde birçok Hırvatistan vatandaşı daha iyi bir yaşam umuduyla daha gelişmiş AB ülkelerine yerleşip burada çalışabilecek. Bu, halihazırda ciddi bir iş gücü kaybının olduğu Hırvatistan’ın işini daha da zorlaştıracak. Hırvatistan’ın bu kaybını büyük oranda aynı dili konuşan Bosna-Hersek, Karadağ ya da Sırbistan gibi diğer bölge ülkelerinden kapatması bekleniyor. Zira, nasıl Batı Avrupa ülkelerindeki maaşlar Hırvatistan’dakilerden daha iyiyse Hırvatistan’daki maaşlar da diğer Balkan ülkelerindekilerden daha iyi.

Havayolu ulaşımı da etkilenecek

Hırvatistan’ı Schengen’e girmesiyle havayolu ulaşımında da birtakım değişiklikler olacak. Zira, Hırvatistan’dan diğer Schengen ülkelerine yapılacak uçuşlar artık lokal olarak değerlendirilecek ve Hırvatistan vatandaşları sadece kimlik kartları ile seyahat edebilecek.

Hırvatistan’ın AB’nin dış sınırlarının koruyucusu rolünü üstlenmesi ile sınırlardaki tedbirlerin artırılacağına şüphe yok. Bu nedenle sınırlardaki bekleyişlerin uzaması ve uzun araç kuyrukları oluşması da bekleniyor.

Slovenya ve Macaristan ile Hırvatistan arasındaki sınırların ortadan kalkması, AB üyesi diğer ülkelerden turistlerin Adriyatik Denizi’ne ulaşımını da kolaylaştıracak. Dolayısıyla sahilleri, turistik ve tarihi yapılarıyla ünlü Hırvatistan’a 2023 yazından itibaren daha fazla Avrupalı turistin gelmesi bekleniyor. Özellikle Almanya, Macaristan, Avusturya, Slovenya ve İtalya’dan turistlerin, yaz tatili için Adriyatik’i seçeceği ifade ediliyor.

Schengen’e girmesi hiç şüphesiz Hırvatistan’a birçok artıyı beraberinde getirecek, ancak diğer AB ülkelerine göre ekonomisi zayıf olan Hırvatistan’ın özellikle iş gücü noktasında sıkıntı yaşayabileceği de değerlendiriliyor.

BalkanNews

Read Previous

Bulgaristan’da akaryakıtta indirim uygulaması sona erdi

Read Next

Yunanistan’dan KC-10 tanker uçağı tedariki