Hırvatistan, Slovenya ve Avusturya dışişleri bakanları Hırvatistan’da bir araya geldi

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Hırvatistan, Slovenya ve Avusturya’nın dışişleri bakanları, Hırvatistan’ın sahil kenti Rijeka’da üçlü toplantı gerçekleştirdi.

Hırvatistan’ın Krk adasında bulunan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalini ziyaret eden Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic Radman, Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon ve Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, buradaki ziyaretlerinin ardından Rijeka kentinde basın toplantısı düzenledi.

Grlic Radman, LNG terminali kapasitesinin arttırılmasının, Avrupa fonları tarafından finanse edileceğini kaydetti.

Fajon ise “Üç ülkenin pek çok ortak noktası var. Gerçekleştirdiğimiz ilk görüşmede birçok konu üzerine konuştuk. Bu sabah Krk’taki LNG terminalini ziyaret ettiğimiz için mutluyum. Gaz tedarik yollarının çeşitlendirilmesiyle uğraştığımız bu dönemde Krk terminali ve doğalgaz boru hattının yenilenmesi projeleri bizim için son derece önemli. Krk’taki terminalin Slovenya üzerinden Avusturya’ya bağlanmasını destekliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Şengen Bölgesi’nin dış sınırlarının güvenliğinin güçlendirilmesi ve düzensiz göçle mücadele edilmesi gerektiğine dikkati çeken Fajon, Batı Balkan ülkelerine Avrupa Birliği perspektifini güçlendirme çağrısında bulundu.

Schallenberg de Rusya’nın Batı Balkanlar üzerinde baskı kurmak istediğini vurgulayarak, bunu görmezden gelemeyeceklerini dile getirdi.

Görüşmede ayrıca, Moldova ve Sudan’daki mevcut durumlar ele alındı.

Krk adasındaki Omisalj beldesinde bulunan LNG terminali, Avrupa’ya alternatif bir doğal gaz hattı oluştururken, Hırvatistan hükümeti terminalin yıllık 2,9 milyar metreküplük kapasitesini, 6,1 milyar metreküpe çıkarma kararı almıştı.

Terminalin kapasite artırma çalışmaları devam ederken, yeni modül üretiminin 22 ay süreceği ve açılışının 2025’te yapılmasının planlandığı aktarılmıştı.

AA

Read Previous

Kosova Başbakanı, ülkesinde çocukların ana dillerini öğrenme fırsatı olmasından mutlu

Read Next

Zengin ve orta gelirli ülkelerde nüfus yaşlandıkça çalışanlar için rekabet artıyor