“Evliya Çelebi’nin Atının Sırtında Zamanda Yolculuk “

Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Demetevler Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenleri tarafından Hırvatistan ve Kuzey Makedonya ortakları ile ERASMUS KA210 projesi olarak hazırlanan ve en iyi puanla seçilen “Evliya Çelebi’nin Atının Sırtında Zamanda Yolculuk” ekibi geçen hafta Makedonya’daydı.

UNESCO ve Kültür Bakanlığı katkıları ile 2011 yılında basılan “Evliya Çelebi’nin İzinde Milyaçka’dan Meriç’e”nin kaynak kitap olarak kabul edildiği projenin ilk sanal ev sahipliğini Demetevler Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi üstlenmişti.

Fiziki olarak ilk hareketlilik ise Makedonya’da gerçekleştirildi. Her okuldan üç öğretmen ve beş öğrencinin katıldığı proje ekibi, Üsküp, Kalkandelen ve Ohri’de Evliya Çelebi’nin izini sürdü.

İlk olarak Makedonyalı, Hırvat ve Türk öğrenciler, bu bölgeler için Seyahatname’de yaklaşık dört yüzyıl öncesinde anlatılan mekân ve unsurların hayali olarak resmini çizdiler. Sonra halen varlığını sürdüren mekân ve unsurların fotoğrafı çekilerek karşılaştırıldı ve sergi yapıldı. 

Her şehirde üç farklı etkinlik yapan proje ekibinin faaliyetleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:

“15.yy barok mimari yapısı olan Kalkandelen Alaca Camii’ndeki çiçek  motif ve manzara resimlerinden bir parçası resmedildi ve en güzel ilk üç çizim seçildi.

Osmanlı mimari yapısı olan türbe, hamam gibi yapılar incelenerek fotoğrafları çekildi. Üsküp’te Koca Mustafa Paşa Camii’nden Çifte Hamam’a kadar eski yapılar incelenerek görüntülendi, Tarihi Üsküp Çarşısı gezilerek Türkçe konuşan esnafla sohbet edildi.

Evliya Çelebi’nin anlattığı ilginç balık hikâyesi tekrar okunarak Fatih Köprüsü’nün altından Vardar Irmağı’ndaki balıklara yem atıldı. Evliya Çelebi’nin Ohri’de 26 çeşit olduğunu belirttiği ve hoş üslubuyla anlattığı hoşaflardan birkaç çeşidi öğrenciler tarafından yapılarak dağıtıldı.

Ohri’de ayrıca Seyahatname’de sözü edilen asırlık “Çınar”ın altında sohbet edildi. Son faaliyet olarak ise Evliya Çelebi’nin ifadesiyle Sarı Saltuk’un kabri olarak Müslümanlarca ziyaret edilen ve bugün Aziz Nahum’un kabri olduğu inancıyla Hıristiyanlar tarafından da kutsal sayılan mekânın bahçesine çiçek dikildi.”

Katılımcılar, yarışma, sergi ve etkinlikler sayesinde öğrenciler gezerek ve eğlenerek öğrendiler. Ayrıca proje ekibi, yüzyılların getirdiği değişikliklere rağmen Evliya Çelebi’nin bahsettiği özelliklerin, anlattığı mekânların ve şehre, şehir insanına dair tespitlerinin halen var olduğunu görerek Seyahatname’ye daha da hayran bir şekilde ayrıldılar.

Makedonyalı ev sahibi tarafından katılımcı öğrenci ve öğretmenlere Europass belgelerinin verilmesiyle hareketlilik sona erdi.

Read Previous

Köprü Gençlik Okulu Atölye Çalışmaları 11. Hafta Etkinlikleriyle Devam Etti

Read Next

Kovaçevski: Yeni Avrupa teklifi, Meclis’teki Kararla tam uyum içinde