Bulgaristan’da yeme-içme ve eğlence mekanı sahipleri, yeni kısıtlama emrini boykot edecekler

Bulgaristan’da olağanüstü bir toplantıda bir araya gelen yeme-içme ve eğlence mekanı sahipleri, Sofya’da uygulamaya konulan yeni Kоvid-19 önlemlerini tartıştı ve faaliyetlerini kısıtlama emrini oybirliğiyle boykot etmeye karar verdiler. 

Toplantının ardından yeni kısıtlama tedbirlerini protesto ederek saat 22.00’den sonra çalışmaya devam etme kararı alan sektör temsilcileri, mekanların kontrol edilmesi halinde Meclis önünde protestoya hazır olduklarını duyurdular.

Bulgaristan Restoranlar Derneğinden Evgeni Zumpalov ve Bulgaristan Restoranlar Birliğinden Pavlin Petrov, devletin sektörün prestijini sarstığını ve ciddi maddi kayıplara yol açtığını söylediler.

27 Ocak Perşembe gece yarısından itibaren halk sağlığı açısından önem taşıyan mekan ve faaliyetlerde bulunan işletmelerin, Turizm Kanunu’nun 124. maddesine göre yeme-içme (oteller dahil) ve eğlence yerlerinin % 50 kapasitede saat 22.00’e kadar çalışmasına izin verilecek. Bu tür mekanlar, restoranlar, fast food restoranları, yiyecek-içecek işletmeleri, kafeler, barlar, kumarhaneler ve kumar salonlarıdır.

Toplantıdan sonra basına açıklamalarda bulunan başkentte bir bar sahibi Zumpalov, yeni önlemlerin personel kaybı ve en kötü durumda iflas anlamına gelebileceğini kaydetti. Mekan sahipleri, “Sivil itaatsizlik ilan ediyoruz. Protesto ederek, barışçıl ve uysalca çalışacağız ama mecbur kalırsak sokaklara çıkacağız” diye kaydetti. Sağlık Bakanı Asena Serbezova ile bir görüşme yaptıklarını açıklayan mekan sahipleri, Bakana uygulanan kısıtlamaların, özellikle kamu personeli için aynı olmamasına karşı çıktıklarını bildirdiklerini belirttiler

Dernek temsilcileri, “Devletin bizi tazmin etmek için yeterli bir seçeneği olmalı, çünkü personeli aşılanmış durumda olan tek sektörün işletmelerini kapatıyor” dediler.

Bulgaristan Restoran ve Kafe İşletmecileri Derneği Başkanı Riçard Alibegov, “Personelimizin %85’i aşılıdır, bu da bu insanların neden işsiz kalmak zorunda oldukların mantıksız kılar. Bu, hükümetin mevcut aşılama politikasına aykırı bir karar” diye kaydetti.

İşletmelerin beklentisi, emri boykot etmeden önce yetkililerle görüşmelerde bulunulması yönündedir. Ancak mekan sahipleri maddi kayıplara uğradıkları halde devlete dava açacakları konusunda uyardılar.

Kaynak: Kircaalihaber

Read Previous

AB, seyahat tedbirlerinin Kovid-19 sertifika durumuna göre yenilenmesini istiyor

Read Next

Kosova Güvenlik Gücü mensuplarına Amerikalı askerlerden eğitim