Bosna Hersekli kadınlar, depremzede hemcinslerine dayanışma mesajı gönderdi

Türkiye’deki arama kurtarma çalışmalarına katılan Sandra Music, “Yüzleri ve hüzünleri gözümün önünden gitmeyen o insanları yeniden görmek isterim. Yüzlerinde biraz olsun tebessüm görmeyi umarak.” dedi.

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türk halkının yanında olan Bosna Hersekli kadınlar, depremleri yaşayan hemcinsleriyle dayanışma içerisinde olduklarını söyledi.

Hem Türkiye’deki deprem bölgesinde bulunan hem de Bosna Hersek’te düzenlenen yardım kampanyalarında çalışan Bosna Hersekli 5 kadın, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Ülkenin doğusundaki Zivinice’de Bosna Hersek Federasyonu Sivil Koruma Dairesinde görev yapan Sandra Music, Türkiye’den dönmesinin üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen şahit olduklarının hafızasına kazındığı ifade ederek sevdiklerini kaybeden insanların yüzlerini unutamadığını söyledi.

Deprem bölgesinde karşılaştığı felaketin boyutunun eğitimlerde öğretilenden çok daha büyük olduğunu belirten Music, “Hiç düşünmeden kabul ettim gitmeyi. Profesyonel anlamda da orada inanılmaz bir tecrübe kazandığımı söyleyebilirim.” dedi.

Music, görev olarak gittiği Hatay’ı yeniden ziyaret etmek istediğini ifade ederek “Yüzleri ve hüzünleri gözümün önünden gitmeyen o insanları yeniden görmek isterim. Yüzlerinde biraz olsun tebessüm görmeyi umarak.” diye konuştu.

“Depremzede kadınları unutmadık”

Bosna Hersek Federasyonu Kızılhaçı basın sözcüsü Indira Krijestorac, Gaziantep, Hatay ve İskenderun’da bulunduğunu söyleyerek insani yardım ulaştırmak için deprem bölgesine gittiğini belirtti.

Televizyonda yansıtılandan çok daha ağır bir görüntüyle karşılaştığını vurgulayan Krijestorac, “İskenderun’da iki kampa gittik. İnsanlar çadırlarda kalıyordu. Çadırlardan biri rengarenk boyanmıştı. Burası çocuklar için yapılmış. İnsanlar kamyonun önünde yemek sırası bekliyordu. Aklıma ilk gelen savaş yıllarındaki (1992-1995) Saraybosna oldu.” dedi.

Depremzedeler için Bosna Hersek’teki en büyük yardım kampanyalarından birini düzenleyen insani yardım kuruluşu Pomozi.ba’nın basın sözcüsü Maja Arslanagic Hrbat, insani yardım alanında çalışmanın son derece zor olduğunu belirterek Türkiye’ye gönderilen yardımların takibi için deprem bölgesine gittiğini söyledi.

Türk halkının acısını paylaşabildiği için kendisini huzurlu hissettiğini belirten Arslanagic Hrbat, “Uzun süre unutamayacağım bir tecrübe oldu. Bu yılki Kadınlar Günü’nde Türkiye’deki kadın depremzedeleri unutmadık. Kendilerini yalnız hissetmemeleri için ihtiyaçları doğrultusunda paketler hazırladık.” ifadelerini kullandı.

“Kadın ve çocuklar beni derinden etkiledi”

Bosna Hersek’te yardım kampanyası düzenleyen bir diğer insani yardım kuruluşu Merhamet Derneği Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Mensura Husanovic, insani yardım alanında kadınların çok daha etkili olduğunun altını çizerek “Çünkü kadınlar aynı zamanda annedir. İhtiyaç sahibi bir çocuğun hissettiklerini anlayabilir.” dedi.

Türkiye’deki depremlerde de en çok çocuklardan etkilendiğini dile getiren Husanovic, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’deki depremleri yaşamış kadınlarla dayanışma gösterdiklerini vurguladı.

Ülkedeki EMMAUS Uluslararası Dayanışma Forumunda çalışan Ekrema Salihbasic de insani yardım söz konusu olduğunda karşılaşılan her durumun mutlaka bir iz bıraktığına işaret ederek “Depremlerin vurduğu kentleri birkaç yıl önce ziyaret ettim. Yaşananlar çok ağır geldi. Özellikle kadın ve çocuklar beni derinden etkiledi.” diye konuştu.

AA

Read Previous

Spasovski: İçişleri Bakanlığı’nda yönetim pozisyonlarının % 48’i kadınlara emanet

Read Next

Djukanovic: Seçimi kazanacağımdan eminim