Hükümet ve kurumları, belediyeler ve kamu şirketlerinin bugün 2010 yılına kıyasen borcu iki kez daha fazla, aynı dönemde ise ekonomi sadece yüzde 11.7 büyüdü.
Haftalık “Kapital” Ekonomi Dergisinin yaptığı araştırmaya göre sözkonusu dönemde 2 milyar euroluk kredi harcadı. Eylül ayı itibari ile Makedonya’nın kamu borcu 3,94 milyar euro, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 43.9’u. Hükümet, Uluslararası Para Fonunun son raporunda kırmızı çizgi olarak belirttiği gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 50’ni aşacak.
Derginin analizine göre 2010 yılının sonunda tüm devlet kurumlarının toplam borcu 1.94 milyar euro yada gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 27.2’si.
Ekonomistler bu durumdan çok endişeli çünkü Hükümetin kredi olarak aldığı paraların çoğunu yararsız bir şekilde daha doğrusu kamu çalışanları ve emekli maaşlarının ödenmesinin yanı sıra sübvansiyonlar için kullanmaktadır. Bu durumda kredilerin ekonomi kalkınmaya faydası çok daha az, dolayısıyla devletin bir gün borcunu ödeyebilecek mi sorusu gündeme gelmektedir.
Yarım milyar euroluk yeni borçlanma erken seçim öncesi yapılmaktadır. Eski deneyimlere dayanarak analizini sürüdüren” Kapital” dergisi tamda seçim öncesi dönemlerde en büyük bütçe açıklarının meydana geldiğiniö daha doğrusu hükümet kredi aldığı praların en büyük kısmını harcadığını vurguluyor. Dergiye göre sözkonusu harcamalar vatandaşlar ve muhalefet partilerinde seçim amaçlı yapıldığı şüphesini uyandırmakta.
Kaynak: http://kapital.mk/za-pet-godini-ekonomijata-porasna-11-7-a-javniot-dolg-dvojno/