“Gençlerin fikirlerini güzel sanatlar yoluyla sunmaktan çekinmemelerini diliyorum”

Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Heykel Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi ve grafiti sanatçısı Üsküplü Özbek Ayvaz ile gerçekleştirdiğimiz keyifli söyleşiyi ilginize sunuyoruz. Heykeltraşlık ve Grafiti sanatlarının çok fazla rağbet görmediğini belirten Ayvaz, “Gençlerin yeni ve benzersiz sanat yaratmaktan ve fikirlerini güzel sanatlar yoluyla sunmaktan çekinmemelerini diliyorum.” dedi.

Seyyid Emin /  TİMEBALKAN

1. Okuyucularımızın sizi yakından tanıması için kendiniz hakkında bilgi verir misin?

Adım Özbek Ayvaz.  Üsküp’te yaşıyorum ve 20 yaşındayım. Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi’nde, Heykel Bölümünde üçüncü yıl öğrencisiyim. Heykeltıraş ve grafiti sanatıyla uğraşıyorum.

2. Kiril ve Metodiy Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Heykel Bölümü’nde okuyorsunuz. Bu bölümü seçmenizde neler etkili oldu. Heykeltıraşlık bölümü ve bu sanatın size yansımaları hakkında bilgi verir misin?

Lise eğitimimi Lazar Liçenoski Güzel Sanatlar Lisesi’nde tamamladım. Genç yaştan itibaren çizmek, plastisin (plastelin) ile şekiller yapmayı severdim. Lise eğitimime başladığımda heykeltraşlık bölümüne kayıt oldum ve bu alanda kendimi geliştirmeye başladım. Heykeltraşlık bir şeyi veya nesneyi şekillendirmek ve bir açıdan canlandırmak imkanını sunduğu için benim ilgimi çekti.

3. Bildiğimiz kadarıyla uzun süredir Grafiti sanatı ile de uğraşıyorsunuz. Grafiti yapma fikri nasıl ortaya çıktı ve grafiti yapma yeteneğinizi nasıl keşfettin?

Öncelikle Grafiti sanatı bir harf oyunudur. Bu harflerin kendi görüşüne dayanarak şekillendirilmesi ve biçimlendirilmesi bir fikrin veya bir eskizin (skeç) oluşmasına yol açar. Grafiti yapmak için benden büyük birkaç arkadaşımı izleyerek motive oldum. Onların sayesinde Üsküp’te birçok yerde TURK lakabımı kullanıp Grafiti çizdim ve kültürel festivallere katıldım.

4. Heykeltıraşlık ile Grafiti sanatlarının toplumdaki etkileri hakkında neler söylemek istersiniz. Üsküp’te yaşayan ve eğitimine devam eden bir genç olarak toplumun sanat ile ilişkisini nasıl değerlendirirsin

Heykeltraşlık daha antik zamanlardan beri mevcut bir sanattır ve günümüze kadar toplumda çok önemli yeri vardır. Üsküp’te heykeltraşlık ve grafiti maalesef oldukça az önem gösterilen ve tam olarak değerleri bilinmeyen sanatlardır. Grafitinin genelde gelişmekte olan bir etkinlik olarak sayıldığı için genelde belirli saatlerde yapılması gerekir ve birçok insanın bu sanatı takdir etmesine rağmen, toplumda hala önemli bir sanat olarak kabul edilmemektedir.

5. Sanatla uğraşan bir genç olarak sanatını ülke dışında  icra etmeyi düşünüyor musun?

Bu yıl İzmir’de düzenlenecek Heykel Workshop festivaline katılım için başvurdum. Bu festivalde dünyadan birçok sanatçı icraatlarını sergilemek için gelecek.

6. Şimdiye kadar yapmış olduğun çalışmalar ile gelecekteki planların hakkında neler söylemek istersin

Üniversitede her dönem sonunda yaptığımız sergilerde birçok heykel yaptım. Heykeltraşlıkta metali araştırıp, inceleyip ve tam olarak anlayıp, bu işlenmemiş malzemeyi şekillendirmekle uğraşmayı planlıyorum.

7. Son olarak Timebalkan aracılığıyla gençlere ve okuyucularımıza hangi tavsiyelerde bulunursun?

Üsküp’te yaşayan genç bir sanatçı olarak, toplumumuzda heykeltraşlığın, grafitinin ve diğer sanatlara daha çok değer verilmesini ve önemsenmesini isterim. Gençlerin yeni ve benzersiz sanat yaratmaktan ve fikirlerini güzel sanatlar yoluyla sunmaktan çekinmemelerini diliyorum.

 

 

Read Previous

Kosova ile Türkiye arasında sağlık alanındaki ilişkiler güçlenecek

Read Next

Din Hizmetleri Müşavirliği’nden K. Makedonyalı öğrencilere burs

2,525 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *