Dün akşam başkent Üsküp’te İHH (İnsan Hak ve Hürriyetleri) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay’ın yazdığı “Uyuşturucu, Özgürlüğün Bittiği Nokta” kitabının tanıtımı yapıldı.
TİMEBALKAN
Dün akşam başkent Üsküp’te İHH (İnsan Hak ve Hürriyetleri) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay’ın yazdığı “Uyuşturucu, Özgürlüğün Bittiği Nokta” kitabının tanıtımı yapıldı. Tantıım programı, Arnavut Öğrenciler Birliği ve Arnavut Talebeler (Lise) Birliği ortaklığında uyuşturucu, alkol gibi kötü alışkanlıklar hakkında toplumun bilinçlendirilmesi vesilesiyle düzenlendi.
“Uyuşturucu, Özgürlüğün Bittiği Nokta” kitabının Üsküp’teki tanıtımında konuşan İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, kötü alışkanlıklar için farkındalık oluşturmak amacıyla bu programı düzenleyen üniversite ve lise öğrencilerine teşekkür etti. Uyuşturucu meselesinin son 10 yılda dünyada küresel sağlık konusu olduğunun altını çizen Atalay, “Özellikle Batı’da kullanımı çok yaygın olan ve her geçen dünyanın birçok ülkesine dağılan bir virus gibi uyuşturucunun farklı çeşitleriyle karşılaşıyoruz. Bugün BM’de bile artık uyuşturucuya mücadelenin bir komisyonu var. 15 sene önce sadece doğal otlardan elde edilen uyuşturucular artık bugün kimyasallarla öldürmeye sebebiyet veren türlerini görüyoruz. Ekonomisi kalkınmış ülkeler bile uyuşturucuyla mücadele için çok büyük bütçeler ayırmaya başladılar” açıklamasında bulundu.
Uyuşturucuya bağımlı bir kişinin sonradan tedavi olmasının çok zor olduğunu belirten İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, “Bağımlılıktan kurtulan insanların çoğu sosyal çevresini değiştirenler ya da kendilerine bir iş, bir meşguliyet bulanlar oluyor” dedi. Yayınlanan kitabıyla ilgili de bilgi veren Atalay, kitabın Arnavutça ve Boşnakça’ya tercüme edildiğini ve 30 bin adet basıldığını ifade ederken, “Uzman profesörlerin, psikolog ve psikiyatristlerin beraber hazırladığı bir kitap. Maddenin zararları, maddeye başlayan insanın vücudundaki değişimler, psikolojik ve fiziksel değişimleri analtmaya çalışıyor. Hem kullanan insanlara hem ailelere hem de gençlere olumsuzlukları anlatmaya çalıştık. Kitabın en önemli özelliği maddeyi kullananlara yönelik farkındalığı ortaya çıkarmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Kitap tanıtımında konuşan psikolog Edlira Destani, 14 – 18 yaş arası gençler üzerinde çalıştıklarını söylerken, “Bu dönem kanaatimce gençlerin en çok mağdur olduğu dönem. Bir taraftan kendilerine sürekli “şunu yapma, bunu yapma” diyen medya paydaşları, diğer taraftan da medyada gösterilen ve bu gibi maddeleri kullanan şarkıcı, aktörlere benzeme çabası var” diye konuştu. Gençlerde pek çoğumuzun da yaşadığı üzere, kimsenin kendilerini anlamadıkları düşüncesinin hakim olduğunu ifade eden Destani, “Bu çoğu zaman, aileleri, öğretmenleri veya arkadaş çevresi tarafından da gerçekleşebiliyor. Gençler de kendi zihin dünyalarında bunların üstesinden gelmek için farklı yöntemler seçebiliyor. Bunun içinde de malesef sigara gibi bağımlı maddeler olabiliyor” şeklinde konuştu.
Bağımlı olan kişiler için toplumda “kendisi bilinçli bir kişiydi, kendisi bu yolu seçti” kanaatinin yaygın olduğunu söyleyen Arnavutluk’tan gelen psikolog Edlira Destani, “Halbuki kendilerini bu bataklığa iten süreçte kendilerine uzatılacak bir el bu tür sorunların yaşanmasını engelleyecektir” dedi. Sigara, alkol veya uyuşturucunun kullanmayan bireyin gerçekten özgür olduğunu vurgulayan Destani, “Özgürlük çok kıymetli bir unsur. Aynı zamanda bu insanın kendisini sevmesiyle de çok yakından ilgilidir. Çünkü özgürlük insanın kendisini sevmesini kolaylaştırır. Bireylerin sınamalara daha güçlü karşı gelmesini yardımcı olur. Unutmamalıyız ki bu zor süreçlerde uzatılacak elin eksikliği çok ciddi bir sorundur. Dolayısıyla toplumun bilinçli olması çok önemlidir” açıklamasında bulundu.