Kosova’da yeni inşa edilmiş binaların legalleşmesi yani yasal hale getirilmesi süreci, herhangi bir yeterli yönetmeliğin yokluğu nedeniyle yavaş ilerliyor.
Priştine Belediyesi Mülkleri Yasallaştırma Müdürü Fatos Dibra, yasallaştırma sürecindeki sorunun mülkiyet meseleleriyle ilgili olduğunu söyledi.
Dibra, medyaya yaptığı açıklamada, binaların legalleştirilmesi yani yasallaştırılması sürecinin temel sorununun mülkiyet meseleleriyle ilgili olduğunu, burada binaların özel mülkiyet üzerine inşa edildiği ancak başvuranların arsa sahiplerinin adına yapılmadığını belirtti.
2019’dan 2022’ye kadar yasallaştırma başvuru sayısının 6 bin üzerinde olduğunu ve yaklaşık 2 bin kişi tarafından legalleşme belgesi alındığını hatırlatan Dibra, sertifika sayısının çözümlenen dosya sayısı olmadığını, çünkü çözüme kavuşturulan birçok dosyanın bulunduğunu ve mülkiyet sorunları çözülene veya prosedürü sonlandırmaya karar verene kadar bu dosyaların bekleme listesine alındığını kaydetti.
Mimar Valdet Osmani ise binaların legalleşmesi sürecinin birkaç nedenden ötürü çok yavaş ilerlediğini, legalleşme sürecini düzenleyen bir yeterli sayılabilecek yönetmeliğin olmadığına dikkat çekti.
Binaların legalleşmesi sürecinden ana engelin, yasa dışı olarak inşa edilen binaların planlanan arsanın dışına çıkması sorununun oluşturduğunu kaydeden Osmani, “ çoğu binanın arsanın dışına çıkması, yol ve kaldırıma kayması büyük bir sorun” dedi.
Osmani, kamu malının gasp edilmesinde birçok çıkar olduğu için yasallaştırma sürecinin engellendiğini değerlendirdi.
Kaynak: Kosovaport