Yurt Dışı Tükler Öğretmen Akademisi Online Eğitim Portalı`nın Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde soydaş coğrafyalardaki öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sunmak adına hazırlanan “Yurt Dışı Tükler Öğretmen Akademisi Online Eğitim Portalı” nın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında hayata geçirilen “Yurt Dışı Tükler Öğretmen Akademisi Online Eğitim Portalı”nın dijital tanıtım toplantısı 9 farklı ülkeden eğitim yöneticileri ve öğretmenlerle yapılan canlı bağlantıyla gerçekleştirildi. Millî Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu’nda düzenlenen dijital tanıtım toplantısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran, YTB Başkanı Abdullah Eren ile MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Adnan Boyacı katıldı. Geçen yıl imzalanan protokol çerçevesinde başlatılan ve bu yıl pandeminden dolayı dijital alt yapısı hazırlanan program kapsamında ilk etapta; Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Irak, Kazakistan, Kosova, Kuzey Makedonya ve Romanya’dan 500 soydaş öğretmen oluşturulan online eğitim portalı üzerinden mesleki ve kişisel gelişimlerine yönelik eğitimler alacak.

ELDE EDİLEN BİRİKİMLER SOYDAŞ COĞRAFYADAKİ ÇOCUKLARA AKTARILACAK

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, dünyanın en zengin dillerinden biri olan Türkçe’nin yaşatılması meselesinin sadece Türkiye’nin değil medeniyetimizin mirasını taşıyan bütün ülkelerin görevi olduğuna dikkat çekti. Bu noktada hayata geçirilen programda mesleki ve teknik anlamda eğitimler alacak öğretmenlere büyük görevler düştüğünün altını çizen Çam, program sayesinde elde edilen birikimlerin soydaş coğrafyada yaşayan çocuklara taşınacağını aktardı. YTB’nin soydaş topluluklar ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar için önemli hizmetler ürettiğini dile getiren Çam, “Gençlerimizi ve geleceğimizi emanet ettiğimiz eğitim kadrolarına, öğretmenlerimize ne kadar katkı versek, kapasite ve imkân sağlasak o kadar kıymetlidir. YTB yurt dışındaki vatandaşlarımız ve diasporamız için önemli hizmetler üretiyor. Bunun haricinde belki de yarım milyarı aşan bir dünya nüfusun bir kısmıyla soydaş, bir kısmıyla dildaş, bir kısmıyla dindaş ama bir şekilde gönüldaş ve yoldaş olarak gördüğümüz büyük bir milletler topluluğuna yönelik çalışmalar yaparak önemli faaliyetler yürütüyor.” Dedi. 

EĞİTİMDE KALİTEYİ ARTTIRMAK ÖĞRETMENLERİN YETERLİĞİNDEN GEÇİYOR

Konuşmalarını gerçekleştirilen Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran ise, üç kıtaya yayılmış gönül coğrafyasındaki vatandaşların ve soydaşların çocuklarına eğim vermenin önemli bir görev olduğunu belirtti.

Eğitimde kaliteyi arttırmanın yolunun da öğretmelerin yeterliliğinden geçtiğini ifade eden Safran, “Dilinizi ve kültürünüzü yaşattığınız müddetçe varsınız, aksi taktirde en kısa sürede yok olma, asimile olma imkânınız çok fazla. Bizim kültür ve gönül coğrafyamız 3 kıtaya yayılmış vaziyette. Bizim vatandaşlarımız oralarda çalışıyor. Bu vatandaşlarımızın biricik çocukları var. Ve biz bu evlatlara kucak açmak, el açmak zorundayız. ‘Dünyada hiçbir çocuğu eğitimsiz bırakmama’ felsefesinden de hareketle bu çocuklarımıza eğitimlerini sürdürmeleri imkanını vermemiz gerekiyor. Öğretmenlerimiz bu fedakârlığı üslenmiş vaziyette. Oradaki çocuklarımıza güzel Türkçemizi ve Türk kültürünü, öz benliklerinden uzaklaşmamayı öğretme gayretinde olan arkadaşlar. Geçen yıl programın prototipini yüz yüze yaptık. Gördük ki yaşadığımız pandemi ortamı dünyada artık online eğitimin, eğitimin bir parçası olduğu gerçeğini ortaya çıkarttı. Ve biz buna hazır olmak ve daha hazırlıklı olmak adına çalışmalar yaptık. Bu anlamda yurt dışında bulunan öğretmenlerimize ulaşmak, onların mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak adına YTB ile Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü gerçekten çok önemli bir çalışma yaptı. Bugün bunun sonucunu görüyoruz.” Diye konuştu. 

ONLİNE AKADEMİ ÇOK DAHA FAZLA SOYDAŞ ÖĞRETMENE ULAŞMAYI KOLAYLAŞTIRACAK

Yurt Dışı Tükler Öğretmen Akademisi’nin sertifikasyonu çok güçlü, içeriği iyi formatlanmış daha da geliştirmeye açık sağlam bir altyapıya sahip online program olduğuna vurgu yapan YTB Başkanı Abdullah Eren de şunları kaydetti: “YTB olarak kültür diplomasisi alanındaki ve bunun alt bileşenleri dahil olmak üzere bu alanda Türkiye’nin öncüsü olan kurumlarla yakın çalışıyoruz. Bu çalışmalarda kısa, orta ve uzun vadeli programları önceliyoruz. Biz geçtiğimiz yıl soydaş coğrafyalarda orta ve uzun vadeli insan kaynağı yetiştirmeye matuf programları formatlarken, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün de vizyoner bakışıyla bizimle paralel düşündüğünü gördük. Bu kapsamda 150’den fazla öğretmenimizi Türkiye’ye getirerek hizmet içi eğitim verdik. Fakat korona süreci ve teknolojinin geldiği nokta bizlere şunu gösterdi ki; tüm eğitimlerimizi sağlam bir platform çerçevesinde kurgulayabiliriz. Gelecek yıllarda farklı alanları baz alarak programlar yapmayı da planlıyoruz. İnşallah yüz yüze de programlar da yaparız. Öğretmenlerimizi her zaman Türkiye’ye bekliyoruz. Bu online akademimiz eminim ki çok daha fazla soydaş öğretmenimize ulaşmamızı kolaylaştıracak.”

Programda konuşan Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Adnan Boyacı da programın detaylarına ilişkin bilgileri paylaşarak, Türkiye’nin gönül coğrafyasında yaşayan çocukların öğretmenlerini desteklemek için yeni bir online programın açılışının gerçekleştirildiğini kaydetti.

“Bir kültürün, farklı coğrafyalarda parçalanmış halde duran kültürlerin bir arada buluşması ve eğitim üzerinden tüm çocuklarımıza dip dalgası olmasının başlangıcı olarak değerlendiriyoruz.” diyen Boyacı, geçen yıl Irak’ın kuzeyinden getirdikleri Türkmen öğretmenleri Eskişehir’de ağırladıklarını ve eğitim verdiklerini hatırlattı.

Programa canlı bağlanan 9 ülkeden eğitimciler de akademi sayesinde verilecek olan eğitimlerden dolayı YTB ve Millî Eğitim Bakanlığına teşekkür etti.

“Yurt Dışı Türkler Öğretmen Akademisi” eğitim portalıyla, yurt dışındaki öğretmenler, mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak dersleri takip edecek ve programı başarıyla tamamlayanlara sertifika verilecek.

Eğitim portalı, mesafe ve süre sınırlamasını ortadan kaldırarak, küresel sıkıntılara da eğitim alanında cevap sunma olanağı tanıyacak.

Read Previous

Kosova’da vaka sayısında artış sürüyor

Read Next

Yunanistan’da gösterilere sınırlama geliyor