Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus’un hafta sonu sığınmacı krizine dikkat çekmek için düzenlediği Midilli ziyareti sonrası sembolik olarak Vatikan’a 12 sığınmacıyı götürmesinin ardından geride kalan binlerce savunmasız ve bakıma muhtaç sığınmacı, gelişmiş Avrupa ülkelerinde bir gelecek kurmanın hayaliyle Yunanistan’da bekleyişlerine devam ediyor.
Yunanistan’da Katolik yardım örgütü Caritas tarafından kiralanan Midilli’deki bir otelde kalan, aralarında yaşlı, hasta ve engellilerin bulunduğu, yarısından fazlası çocuk yaklaşık 200 sığınmacı, sığınma talebiyle Yunanistan’da bekleyişlerini sürdürenlerin sadece küçük bir kısmı.
AA muhabirine konuşan örgütün Yunanistan’daki iletişim sorumlusu Maristella Çamatrapulu, otelde misafir edilenlerin hepsinin yaşlı, çocuk veya hastalar gibi yardıma ve bakıma muhtaç kişiler arasından seçildiklerini söyledi.
“Neden Avrupa’nın geri kalanı bunu yapamasın?”
Çamatrapulu, mutabakatın ardından göçmenleri geri göndermenin sorunun çözümüne yönelik iyi bir adım olmadığını savunarak, “Yunanistan 8 yıldır mali kriz içinde olmasına rağmen binlerce sığınmacıyı karşılıyor. Neden Avrupa’nın geri kalanı bunu yapamasın? Bu insanlar çok büyük paralar harcayarak ve hayatlarını riske ederek buraya geldi. İnfazlardan, çatışmalardan kaçarak buraya sığındılar. Şimdi adadaki Moria kampında kötü ve hijyenik olmayan şartlarda tutuluyor.” ifadelerini kullandı.
“Ne zaman bir sonuç alırız yalnızca Allah bilir”
Otelde misafir edilen 37 yaşındaki Ahmet İbrahim, Suriye’nin Cezire kentinden yola çıkarak Türkiye’de yaklaşık bir ay geçirdikten sonra 45 gün önce adaya vardığını anlattı.
İbrahim, İsviçre’deki akrabalarının yanına gitmek istediklerini belirterek, “Otelde veya başka bir yerde kalacak paramız yok. Sınırlar kapalı ve burada sıkışıp kaldık. Yeniden yerleştirme başvurusu yaptık. Çocuklarımın geleceği için endişeliyim. Ne zaman bir sonuç alırız yalnızca Allah bilir.” diye konuştu.
“Danimarka’da akrabalarımızın yanına gitmek için başvurduk”
Suriye’nin Halep ilinden gelen 31 yaşındaki radyolog Usame Hatır ise küçük yaştaki üç kızı ve eşiyle Türkiye’de 2 yıl inşaat işlerinde çalıştıktan sonra 41 gün önce Akçay üzerinden Midilli’ye geçtiğini kaydetti.
Türkiye’yi çok sevse de yaşam şartlarının zor olduğunu ifade eden Hatır, “Danimarka’da akrabalarımız yaşıyor. Oraya gitmek için başvuruda bulunduk. Şu an burada çok şükür rahatız. Ama ne zaman gideriz, nasıl gideriz bilmiyoruz. Endişeliyiz. Bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Resmi verilere göre, Midilli ve diğer Türkiye kıyılarına yakın adalarda çoğunluğu mutabakatın yürürlüğe girdiği tarihten sonra gelen 7 binin üzerinde göçmen kalıyor.
Kaynak: AA