Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat TIMEBALKAN’a verdiği özel röportajda çerçeve anlaşmasının ciddiye alınmadığını vurgulayarak, “başka milletler bu konuda oldukça ilerleme yaptı. Yargı isteminde Türkler şu anda en kötü durumda. Yargıda temsilimiz yüzde biri geçmez. Yaklaşık 40 kişilik açığımız var”, dedi.
Son yıllar Makedonya ile Türkiye yargı kurumları arasındaki işbirliği zirve noktasına ulaştı. Mahkeme heyetleri ziyaretlerini sıklaştırmış, iki ülke arasındaki dostane ilişkiler pekiştirilmiş. Bu işbirliğin en büyük pay sahibi Salih Murat. Profesyonel olarak Anayasa Mahkemesi Üyesine seçildikten yüksek yargı alanında ilişkilerin istenilen konumda olmadığını dolayısyla işbirliğinin en üst seviyeye çıkması için çalışmalara başladığını vurgulayan Salih Murat, 2013 yılında Türkiye’ki Yüksek Yargı kurumları ile hemen temaslar kurduğunu vurguladı.
Bu doğrultuda Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi geçenlerde Türkiye Cumhuriyeti Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Başkan vekili Nuri Necipoğlu ve beraberlerindeki heyetleri kabul etti.
Görüşmede Makedonya Anayasa Mahkemesinin ve Türkiye Cumhuriyeti Uyuşmazlık Mahkemesi’nin yapısı, görev, yetki ve işlevleri hakkında kapsamlı sunumlar yapıldğını dile getiren Salih Murat tebliğlerin büyük ilgi uyandırdığını vurguladı.
Salih Murat, özellikle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru konusunda Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanabileceklerini vurgulayarak bu çerçevede eğitim gördüğünü vurguladı.
Makedonya’da bireysel başvuru yapılması için değiştirgeler mecliste kabul edildikten sonra eğitim için Türkiye’den yargıçları Makedonya’ya davet edeceklerini vurgulayan Salih Murat, “Bireysel başvuru sadece Makedonyada yok. Geçen yıl 9 değitirge hazırlanmıştı. Anayasada değişiklik yapılacaktı. Ancak muhalafetin katılmaması nedeniyle birinci okumadan sonra süreç durdu. Avrupa’da bu konuda en çok zafiyet veren ülke Makedonya’dır”, dedi.
Türkler toplumda paramparça hareket ediyor
TIMEBALKAN’a özel röportaj veren Salih Murat hakça temsil durumuna da değinerek çerçeve anlaşmasının uygulanmasından memnun olmadığnı dile getirdi.
Genelde zafiyetimiz olan hakça temsildeki durumumuz yargıda çok düşük bir seviyede. Türkiye ile yapılan üst düzey işbriliği çerçevesinde yüksek yargıda daha çok türklerin çalışmasını zorlayacağını asıl misyonunun bu olduğunu vurgulayan Salih Murat şunlari dile getirdi: Makedonya’da şu anda rakam çok düşük, toplam olarak adalet akademesi dahil bütün hakimler ve savcılarda yaklaşık 1100 çalışandan türklerin sayısı onu geçmez. Sayımız çok az. Tahminen şu anda 50 yargıç ve savcımızın olması gerekirken toplam 10 çalışanımız var.
Bunun nedeni ise devletimiz problemi yeterince ciddiye almaması. Çerçeve anlaşması ciddiye alınmıyor. Başka milletler bu konuda bayaği ilerleme yaptı. Türkler şu anda yargı isteminde en kötü durumda. Yargıda temsilimiz yüzde biri geçmez. Yaklaşık 40 kişilik açığımız var. Biz çok kültürlü bir Makedonya’da sadece yargı istemini zenginleştiririz.”
Makedonya Anayasası demokratik mi, evet demokratik diyen Salih Murat, “ancak demokratik demekle olmaz. Toplum olarak çok dağınık, paramparça hareket ediyoruz, anayasada var olan haklarımızın yeterince savunuculuğunu yapamıyoruz”, dedi.
Hiçbir kanunun bizi dezavantaj durumuna getirmediğini belirten Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat “İcraatta sıkıntılar var. Bundan dolayı Makedonya Türk toplumu zarar görüyor”, şeklinde konuştu.
Hüsamettin Gina / TIMEBALKAN