YTB’den Bulgaristan’daki zorunlu göçün 34. yılına özel video röportaj

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Abdullah Eren, Bulgaristan’da Türk ve Müslümanlara yapılan asimilasyon politikasının doruk noktası Zorunlu Göçün 34. yıldönümüne özel video yayınladı.

Bulgaristan‘da Türk ve Müslüman kimliğine sıkı sıkıya bağlı olan vatandaşların Komünist rejim tarafından Zorunlu Göçü’nün üzerinden bugün 34 yıl geçti. 1984-1989 yılları arasında bölgedeki binlerce Türk, evlerinden zorla koparıldı. Bulgaristan hükumeti o dönemde Türklerin isimlerinin değiştirilmesinden mezar taşlarının sökülüp atılmasına kadar ileri gitti. Kimliğini terk etmek istemeyen Türk ve Müslüman vatandaşlar, asimilasyon politikasına karşı çıktıklarında ise soykırıma kurban gitti.

YTB’DEN BULGARİSTAN’DAKİ ZORUNLU GÖÇE ÖZEL VİDEO RÖPORTAJ

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren sosyal medya hesabı üzerinden Bulgaristan’daki zorunlu göçün 34. yılına dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Eren, Bulgaristan’daki korkunç kültürel ve etnik soykırımı dünyaya duyurmak için çalışan milli sporcu Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye gelmesine yardımcı olan Rasim Arda’nın röportajına yer verdi. 

YTB’ye konuşan Arda, Naim Süleymanoğlu’nun kaçırılma hikayesini tüm ayrıntılarıyla anlattı. Arda, dünya şampiyonu Süleymanoğlu’nun sancılı hikayesinden duygulu bir şekilde söz etti.

Bulgaristan’ın, Türklere yönelik uyguladığı asimilasyon politikası nedeniyle 1989 yılında Türkiye’ye zorunlu göçün başladığı 24 Mayıs sürecinin, üzerinden 32 yıl geçti. Bulgaristan Türkleri, tarihi vatanlarından ana vatan Türkiye’ye zorunlu göçün ardından yaşanan acıları halen unutmadı. Yıllar geçmesine rağmen, komünist Jivkov’un uyguladığı zorunlu göçe yol açan asimilasyon baskıları hatırlanıyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren Avrupa’da görülen en büyük göç hareketi olan 24 Mayıs 1989 tarihindeki Bulgaristan Türklerinin sürgünün yıl dönümü kaydediliyor. Bulgaristan’dan Türkiye’ye zorunlu göç, Bulgar hükumetinin Türklere yönelik baskıları ve asimilasyon politikalarının ardından gerçekleşti. Türklerin isimlerinin değiştirilmesi ve Bulgarlaştırılmasına yönelik komünist rejimin yaşattığı acılar halen hafızalarda tazeliğini koruyor.

qha

Read Previous

Türk motosikletçiler Balkan Şampiyonası’nda kürsüye çıktı

Read Next

Bulgaristan’da hükümeti kurma görevi PP-DB ittifakına verildi