Kuzey Makedonya’da “100. Yılında Uluslararası Meddah Medresesi Sempozyumu” düzenleniyor. Sempozyumun açılışı Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde yapıldı.
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, Balkan Çalışmaları Vakfı tarafından “100. Yılında Uluslararası Meddah Medresesi Sempozyumu” düzenleniyor.
07-08 Kasım tarihlerindeki sempozyumun açılışı Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde yapıldı.
Fettah Efendi Araştırmaları Merkezi, İslami İlimler Araştırma Vakfı, Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen etkinlik, Üsküp Müftülüğü, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ve Sofya Yüksek İslam Enstitüsü tarafından da destekleniyor.
Sempozyumun açılışına, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanı Yeton Şakiri, Sağlık Bakanı Fatmir Meciti’nin yanı sıra ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyen, öğrenci ile çok sayıda davetli katıldı.
Şakiri, burada yaptığı konuşmada, medreselerin kendi dönemlerinde bugünün üniversiteleri gibi ilim mabetleri olduğunu kaydederek, “Medreseler eğitim sürecinde rol oynamış, çocuklara okuma-yazma, eğitim, ders dışı etkinliklerin yanı sıra dini eğitim, Kur’an okuma ve dini dersler de sağlamıştır.” ifadelerini kullandı.
Meddah Medresesi’nin bölgede ilk olması nedeniyle, diğer medreselerin yayılmasına temel teşkil ettiğine dikkati çeken Şakiri, farklı tarihi dönemlerde o zamanın nesillerinin gelişimi ve eğitiminde önemli rol oynadığını vurguladı.
Meciti de sempozyumun manevi olduğu kadar entelektüel nitelikte de olduğunu söyleyerek, “(Sempozyumun) Odağında; bilginin, kültürün, inancın kaynağı ve her şeyden önce İslam’ın iki temel direği olan barış ve hoşgörü değerlerinin bir örneği olan Meddah Medresesi bulunuyor.” dedi.
İBU Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar da üniversite olarak böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.
Üniversite olarak kendilerini Meddah Medresesi’nin misyonunun takipçisi olarak gördüklerini dile getiren Sunar, 2006’da hayata geçen İBU’nun günümüzde 27 lisans programı, yüksek lisans ve doktora programlarıyla toplamda 45 program, 3 bine yakın öğrencileri mevcut olduğunu söyledi.
Sempozyumun önemli katkılar yapacağı inancını paylaşan Sunar, “Bir misyonu temsil eden kurum olarak hem kendi eğitimlerimizde hem kendi çalışmalarımızda bu tür projeleri, etkinliklere destek vererek, ev sahipliği yaparak bu bayrağı düştüğü yerden kaldırmaya ve yine yarınlara taşımaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.
BSF Yönetim Kurulu Başkanı Sevba Abdula ise Meddah Medresesi’ni, yakın tarihlerinin, toplumsal hafızalarının, dini düşünce ve hayatlarının, kimliklerinin öne çıkan tezahürlerinden biri olarak nitelendirdi.
Meddah Medresesini çok değerli kılan hususlara değinen Abdula, bunlardan birini şöyle açıkladı: “Osmanlı sonrası siyasal, kültürel, ekonomik iktidarlarını kaybeden ve bölgede kalan Müslümanların ki bunlar Türkler, Arnavutlar, Boşnakları da içerir, yeni duruma karşı verdikleri nitelikli bir mücadelenin bir ayağı olmasıdır.”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın görüntülü mesajının paylaşıldığı sempozyumda, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet, Kuzey Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Şakir Fetahu, Üsküp Müftüsü Kenan İsmaili, İslami İlimler Araştırmaları Vakfı Başkan Vekili Bedrettin Çetiner, 29 Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Çelebi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu da birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından Üsküplü ses sanatçıları Burhan Şaban ve Mesut Kurtiş bir konser verdi.
Kuzey Makedonya, Türkiye, Arnavutluk ve Kosova’dan çok sayıda konuğu ağırlayan sempozyumun ana konusu, Üsküp’ün manevi fatihi olarak bilinen Meddah Baba’nın 15. yüzyılda kurduğu medresenin önemi ve Balkanlar’daki ilim hayatına bıraktığı izler.
Sempozyum katılımcıları, tarih boyunca Balkanlar’daki dini eğitimden, Meddah Medresesi’nden yetişen alimlere, Osmanlı coğrafyasında farklı bilim dallarında kaleme alınan eserlerden, kıtalar arası ilmi etkileşime kadar pek çok farklı konuda bildiriler sunuyor.
1945 yılında dönemin komünist rejimi tarafından yıkılan medresenin baş müderrisi Ataullah Kurtiş Efendi ile talebelerinin hem Makedonya’da hem de Balkanlar’da siyasi ve sosyo-kültürel yankıları da ele alınıyor.
8 Kasım’da Üsküp‘teki tarihi Davutpaşa Hamamı’nda son bulacak etkinliğin ardından sunulan tebliğlerin bir kitap halinde yayınlanması planlanıyor.