Uluslararası Balkan Üniversitesi (İBU) ve TÜRGEV iş birliğiyle gerçekleştirilen “Kadimin İzleri” Erasmus+ projesi, kapanış ve sertifika programı ile sona erdi.
02-17 Nisan tarihleri arasında Kuzey Makedonya’da gerçekleşen Kadimin İzleri projesi Uluslararası Balkan Üniversitesi Kampüsü’nde değerlendirme oturumuyla tamamlandı.
Kapanış etkinliği, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, TÜRGEV genel müdür yardımcısı Kezban Ateş, Dr. Mümin Ali, üniversite hocaları ve saha araştırmacıların katılımıyla proje sonucu karşılıklı görüş paylaşımı ve değerlendirmelerle sona erdi.
Kadimin İzleri projesi, kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin ve mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen önemli bir çalışmadır. Projenin gerçekleştirilmesi değerli verilerin elde edilmesine vesile oldu.
Proje kapsamında, Kuzey Makedonya’daki farklı bölgelerdeki kaynak kişilerin Ramazan ayı boyunca yaşamlarını, tecrübelerini ve kültürel pratiklerini içeren bir sözlü tarih çalışması oluşturmaktadır. Proje kapsamında iki hafta boyunca yapılan saha araştırmaları başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.
Kuzey Makedonya’nın farklı şehir ve köylerinde on yedi gün boyunca sözlü tarih çalışması yapılarak kültürel değerlerin kayıt altına alınmasının yanında Kuzey Makedonya’nın güzellikleri de gözlemlenmiş oldu. Kırk saha araştırmacısının katıldığı sözlü tarih çalışması doksanı aşkın kaynak kişi ile görüşülerek değerli veriler elde edilmesine imkân sağlamıştır.
Ulusal Ajans’ın destekleriyle TÜRGEV koordinatörlüğünde yürütülen ve Uluslararası Balkan Üniversitesinin ev sahiplinde gerçekleşen Kadimin İzleri projesi, yok olmaya başlayan kültürel mirası kaybolmadan kayıt altına almayı ve dijital ortamda belgesel ve makaleler şeklinde yayınlayarak kamu istifadesine sunmayı amaçlamaktadır.
Kadimin İzleri projesi kapsamında, Ramazan kültürünü araştırmak için Kuzey Makedonya’da 17 gün boyunca büyük şehirlerden köylere kadar derin bir saha çalışması gerçekleştirdi. TÜRGEV ve Uluslararası Balkan Üniversitesi ortaklığında Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı sürecinde Kuzey Makedonya’nın Üsküp şehri başta olmak üzere birçok şehrinde sözlü tarih saha çalışmaları kapsamında derlemeler yapıldı. Bu sayede Kuzey Makedonya’da Ramazan kültürüyle alakalı değerlerin kayıt altına alımı sağlanmaktadır.
Bu projenin Kuzey Makedonya gibi çok farklı inançtan ve kültürden insanın beraber yaşadığı bir ülkede gerçekleşmesi kültürlerarası diyaloğun anlaşılmasına ve gelişmesine katkı sağlayacağı da ön görülmektedir.
Proje, Uluslararası Balkan Üniversitesi ve TÜRGEV öğrencileri arasındaki etkileşimi de artırarak öğrencilere farklı bir bakış açısı kazandırmıştır.
Uluslararası Balkan Üniversitesi ve TÜRGEV’in özverili çalışmasıyla Türkiye’den Kuzey Makedonya’ya gelen katılımcılara verimli bir saha deneyimi sunulduğu projenin kapanış gününde, saha araştırmacılarının başarıları sertifikalarla taçlandırılmıştır.