Üsküp’te bir bayram günü

Ramazan ayını ibadetle geçiren Müslümanlar dünyanın dört bir yanında Ramazan Bayram’ını coşkuyla karşıladılar. Bayram, Balkanların gözbebeği şehri Üsküp’te de büyük sevinçle karşılandı.

Mehmed Arif

Akıllara şu soru gelebilir: Üsküp’te Ramazan nasıl yaşanır? Üsküp’te bir bayram günü nasıl geçer? Üsküp’te bayram nasıl kutlanır? Bu sorulara cevap vermeye çalışalım…

Ramazan boyunca oruç, teravih, zikir, itikaf, sadaka, fitre ve diğer ibadetlerle nefislerini terbiye eden Müslümanlara Allah tarafından verilmiş bir hediyedir bayram. Ramazan aynı zamanda Kur’an’ın indirilmeye başlandığı aydır. Dolayısıyla bu ayda Üsküp’te camilerde mukabele geleneği yüzyıllardan beri devam eder. Son on günde belirli camilerde itikaf ibadeti yapılır. Ramazan’ın son günlerinde, özellikle Kadir Gecesi’nde hatmi şeriflerin duası yapılır.

bayram1

Bayram arifesinde evleri tatlı bir telaş kaplar. Anneler kızlarıyla beraber bayram temizliği yaparlar. Babalar ise ‘Evropa’ çikolatacısı önünde sıraya dizilir, kilolarca şeker ve çikolata satın alırlar. Evlerde şerbetler kaynar, baklavalar, kaymaçinalar, kadayıflar hazırlanır. Çocuklara bayram elbiseleri satın alınmıştır. Arife günü çarşıda çocuklar ‘Bayram Treni’ne biner ve şehir turu atarlar. Ardından çocuklara bayram paketleri hediye edilir.

bayram3

Ve beklenen bayram sabahı gelip çatmıştır…

Üsküp’ün istisnasız tüm camileri dolup taşmıştır. Kılınan sabah namazının ardından bayram namazı eda edilir. Cami çıkışında çocuklar babaların, babalar dedelerin ellerini öper ve herkes evde hazırlanan sabah kahvaltısına doğru yol alır. Üsküp’te kahvaltının vazgeçilmezi simit poğaçadır.

bayram4

En mehşur simit poğaça ise Bit Pazarı’nın köşesinde, kilimciler kısmında bulunan ‘İlija’ ustanın yaptığı simit poğaçalardır. Bayram namazı sonrası dükkanın önü mahşer meydanı gibi kalabalıktır. Birkaç simit poğaça için bir saat sıra bekleyen sabırlı müminlerin yaşadığı mübarek şehirdir Üsküp.

Evdekilerle de bayramlaşma yapıldıktan sonra ailece kahvaltıya geçilir. Bir ayın ardından yapılan kahvaltıda Ramazan’ı geride bırakmanın hüznü ve bayrama ulaşmanın sevinci bulunmaktadır. Kahvaltının ardından kabir ziyaretleri yapılır. Kimileri kabir ziyaretini ikinci güne bırakır. Ondan sonra en yakın akrabalar ve dostların ziyaretine gidilir. Gidilen her evde mutlaka baklava ikram edilir. Eğer baklava yenmezse ev sahibi ısrar eder. Gün sonunda şeker komasına giren vatandaşlar yakın akrabaları suçlamaya başlarlar.bayram2

Bayramın diğer günleri de ilk günkü heyecan ve mutlulukla geçer. Gözler ve gönüller bir sonraki Ramazan’ı gözlemektedir…

Read Previous

Brexit sonrası Batı Balkanlar: AB mi, Rusya mı?

Read Next

TÜRKSOY Üyesi Ülkeler UNESCO Millî Komisyonları ve Komiteleri 6. Toplantısı Başlıyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *