Twitter’siz Hayat, Ne Kadar Da Rahat

“Twiplomacy” adlı araştırmada 125 ülkeden 264 dünya liderinin Twitter hesabının analizi sonucu ilginç sonuçlar elde edilmiş. Liderlerin üçte ikisinin Twitter hesabı olduğu, toplamda 12 milyon takipçiye 350 bin tweet atıldığı, ancak o liderlerin hemen hemen yarısının birbirlerini takip etmediği belirlenmiş. Bu araştırmaya istinaden TİMEBALKAN portalı Makedonya’da siyasi parti başkanlarının ne kadar twitter hesabı olup olmadığını ve neler paylaştıklarını araştırdı. Makedonya’da faaliyet gösteren Türk siyasi parti başkanlarının resmi twitter hesapları yok. Böylece gündemden uzak durarak rahat bir hayatı tercih ediyorlar.  

Hemen herkes hemfikir; sosyal medyasız hayatın tadı tuzu olmaz. Hele Twitter’sız bir dünya asla mümkün değildir. Uzmanlara göre siyasi iktidarın, muhalefetin, aydınlanma ve ilerlemenin çağdaş dünyadaki en garantili zemini sosyal medya üzerinden kuruluyor.

Twiter fenomenleri, “140 karakterle anında görüş beyan etmek, tarihe, geleceğe, bugüne dair en kestirmeden görüş belirtmek varken dolaylı ve uzun erimli tercihlere ne hacet.” ifadelerini kullanıyorlar.

Saniyede 11 adet tweet, dünyada 500 milyon twitter kulanıcısı

Son araştırmalara göre, dünyada 500 milyon Twitter kullanıcısı günde 175 milyon tweet üretiyor. Saniyede 11 adet tweet atıldığına dair gözlemler ve analizler gündemde yer alıyor. Twitter kullanımı böyle bir hızla yaygınlaşırken siyaset alanında da etkisini göstermesi kaçınılmaz hale geldi. Obama’ya ‘tekno-başkan’ denilmesinin önemli bir nedeni sosyal medyayı ve Twitter’ı seçim kampanyasında etkin biçimde kullanmasındandır. Onunla birlikte Twitter kullanımı siyaset sahnesinde de hızla artıyor. Günümüz siyasetinde geçerli ve etkili olan dinamik ve etkileşimli iletişim tarzının belki de en önemli aracı olan Twitter, siyasetçi ile özellikle genç izleyiciler arasında ortak anlayış yaratmak ve duygu-düşünce paylaşımını gerçekleştirmek olanağını sağladı. Bunun yanında; düşük maliyetli, kısa, hızlı, şeffaf, doğrudan ve aracısız bir iletişim aracı olması tweetleri vazgeçilmez kılıyor.

Makedonya siyasetinde Twitter yok denilecek kadar az kullanılıyor

Makedonya’da eski Başbakan Nikola Gruevskin’in en çok takipçisi var. VMRO DPMNE lideri Nikola Gruevski’yi şu an itibari ile 5.701 kişi takip ediyor. Başbakan Gruevski Twitter’de “Makedonya Halkı Geleceğini Kendisi Belirler“, şeklindeki açıklaması medyada yankı bulmuştu. Eski Başbakan Nikola Gruevski’nin sözkonusu twitter mesajı, Makedonya’daki büyükelçilerin  ülkenin Avrupa perspektifini kurtarmak için taraflara çağrıda bulunarak anlaşmadıkları noktalarda mutabakat sağlamaya ve siyasi krizden çıkmak için gerekli reformları uygulamalarını istedikleri açıklamasından hemen sonra  gelmişti.

Yeni seçilen Teknik Başbakan Emil Dimitriev’in ise resmi twitter hesabı hala yok.

Anamuhalefet lideri Zoran Zaev’in ise iki resmi twitter hesabı bulunmakta. Bir hesabında 2.373 diğer hesabında ise 1.080 takipçisi var.  Üç saat önce son paylaştığı mesajında, “Hedefimiz samimi ve daimi, ismi Makedonya” ifadeleri yer alıyor.

Demokratik Bütünleşme Birliği Başkanı Ali Ahmeti’yi 850 kişi takip ederken, muhalefetteki Arnavut Demokratik Partisi Başkanı Menduh Taçi’yi ise 473 kişi takip ediyor.

Makedonya’daki Türk siyasi parti liderlerine gelince yaptığımız küçük araştırmamızda herhangi bir parti başkanının kendi ismi ile resmi twitter hesabı yok.  Dolayısıyla son dönemde siyasi alanda da etkisini gösteren düşük maliyetli, kısa, hızlı, şeffaf, doğrudan ve aracısız bir iletişim aracı olan twitter kullanılmıyor. Oysa, sözkonusu partilere oy veren vatandaşlar, kendi parti başkanlarının gündemleri neler, neleri takip ettiklerini ve gündemdeki konular hakkında neler düşündüklerini mutlaka bilmek istiyor. Ancak, ne yazık ki, parti başkanları twitter gibi en popüler sosyal medyayı kullanmayıp, gündemden uzak kalmayı tercih ediyorlar.

Twitter hesabını sadece Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako kullanıyor.  Çako’nun takipçi sayısı 1.000, son paylaşımı ise 31 Ocak tarihinde yapılmış. Çako retweetinde Carl Bild’in İsveç’teki eğitim sistemini eleştirdiği twitine yer vermiş. Furkan Çako’nun twitteri aktif kullanmasına rağmen gündemle ilgili görüş ve düşüncelerini yazmadığı görünüyor.

 

Hüsamettin Gina

Read Previous

TDP Halkla Buluşma Toplantılarına Devam Ediyor

Read Next

Obama’dan ‘Esselamu Aleykum’

1,433 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *