Türkiye’den Bulgaristan’a Doğal Gaz Akışı Başladı

Türkiye’yi enerji merkezi konumuna taşıma hedefi doğrultusunda BOTAŞ, gerçekleştirdiği LNG, FSRU ve doğal gaz iletim hattı yatırımlarının meyvelerini toplamaya devam ediyor. 03 Ocak 2023 tarihinde imzalanan ve Marmara Ereğlisi LNG Terminali üzerinden Bulgaristan’a doğal gaz sevkiyatını öngören anlaşma doğrultusunda, 12 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilen törenle ilk sevkiyat başladı.

BOTAŞ Marmara Ereğlisi LNG Terminali’nde düzenlenen törene, Bulgaristan Enerji Bakanı Rosen Hristov, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ve Bulgargaz Genel Müdürü Denitsa Zlateva katıldı.

Türkiye ve Bulgaristan İçin Tarihi Bir Gün

Bulgaristan Enerji Bakanı Hristov, “Bu iş birliği, Bulgaristan’ın enerji güvenliği açısından büyük önem arz ediyor. Sadece Bulgaristan için değil, tüm Güneydoğu ve Orta Avrupa için önemli. Türkiye’yi güvenilir bir ortak olarak görüyoruz ve iş birliğimizi kesinlikle genişleteceğiz” dedi.

BOTAŞ Genel Müdürü Özcan törende yaptığı açıklamada, bugünün Türkiye ve Bulgaristan açısından oldukça önemli bir gün olduğunu vurguladı.

Özcan, 9 Aralık 2022’de Türkiye ve Bulgaristan Cumhurbaşkanlarının görevlendirmesiyle Bulgargaz ile sıkı bir çalışma yürütmeye başladıklarını belirterek, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Bulgaristan Enerji Bakanının da yoğun desteğiyle 3 Ocak’ta bu önemli anlaşmayı imzaladık. Bugün itibarıyla da bu anlaşma kapsamında ilk LNG yükleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu sadece ülkemiz açısından değil, Bulgaristan’ın yanı sıra Avrupa’nın enerji arz güvenliğine de çok önemli katkıda bulunacak bir çalışmanın ilk halkası diyebiliriz. Gerçekleştireceğimiz bu çalışmanın ülkemize, Bulgaristan’a ve Avrupa’ya hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bundan sonraki süreçte de belirli bir periyot dahilinde bu yüklemeler devam edecek.”dedi.

Yıllık 1,5 Milyar Metreküp Doğal Gaz Sevkiyatı Gerçekleşecek

Burhan ÖZCAN “Bugünkü teslimat yaklaşık 55 milyon metreküp düzeyinde gerçekleşecek ama toplamda yıllık 1,5 milyar metreküpü bulan bir teslimatımız olacak. Bu kapasite, taleplerin artmasıyla beraber yukarı yönlü gelişebilecek durumda. Teknik olarak bu imkâna sahibiz.” diye konuştu.

Gelişmiş Enerji Altyapısı İle Enerji Merkezi Hedefine Adım Adım

Türkiye’nin günlük LNG gazlaştırma kapasitesinin yapılan yatırımlar sonucu, 161 milyon metreküpe ulaştığına ifade eden Özcan, “Bu rakam, yıllık 50 milyar metreküpün üzerinde bir doğal gazın, gazlaştırılmasına tekabül ediyor. Ülkemizin artan ve güçlü bu altyapısını, komşumuz Bulgaristan ile birlikte diğer Avrupa ülkelerinin de istifadesine açmış oluyoruz. Bu yönüyle de şu anda gerçekten kritik bir günü birlikte yaşıyoruz.” ifadesini kullandı.

Türkiye, uzun dönemli planlamaları ve yatırımlarının yanında enerji diplomasisini de büyük bir hassasiyet ve başarıyla yürüterek dünyanın farklı noktalarından gerek LNG formunda gerekse boru hatlarıyla kısa ve uzun dönemli anlaşmalar çerçevesinde temin ettiği doğal gaz ile güçlü bir enerji altyapısı oluşturdu. Coğrafi konumunun avantajlarını da kullanarak başta doğal gaz olmak üzere enerji alanında merkez ülke olma hedefine adım adım yaklaşan Türkiye, sahip olduğu 5 LNG terminali, 7 doğal gaz boru hattı ile dünyanın birçok farklı noktasından gaz tedarik ediyor.

Enerji arz güvenliğinin teminatı BOTAŞ, yapılan iş birlikleri ve yatırımlarıyla uzun yıllar boyunca geliştirdiği iletim altyapısını uluslararası alanda avantaja dönüştürerek ülkemizi doğal gaz ticaret merkezi hedefine bir adım daha yaklaştırdı. Kesintisiz enerjinin mimarı BOTAŞ, gerçekleştireceği yeni yatırımlarla ve dev projelerle enerjide geleceğin adımlarını bugünden kararlılıkla atmaya devam edecek.

Türkiye’nin İlk LNG Tesisi: Marmara Ereğlisi LNG Terminali

Marmara Ereğlisi LNG Terminali toplam 255 bin metreküp depolama kapasitesine sahip ve son dönemde iki kat artışla günlük 37 milyon metreküpü bulan LNG’yi gazlaştırarak iletim sistemine aktarabiliyor. Bu sayede ülkemizin doğal gaz ihtiyacının önemli bir bölümü kara LNG ve FSRU terminallerinden karşılanıyor. İmzalanan anlaşma kapsamında Bulgaristan’a 13 yıl süreli olmak üzere yıllık 1,5 milyar metreküp doğal gaz satışı gerçekleştirilecek. Yapılan yatırımlar ve gerçekleştirilen bu anlaşmalarla ülkemiz enerji merkezi hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Read Previous

TBMM Başkanı Şentop, İskeçe Türk Birliği’nde sahur programına katıldı

Read Next

Karadağ Başbakanı, Kosova’daki topluluk temsilcileriyle bir araya geldi