Türkçem Dergisi’nin 216. sayısı çıktı

Türkçe’nin Kosova’da yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için önemli rol üstlenen Türkçem dergisi, 216. sayıya ulaştı. Öğrencilerin şiir ve yazılarına yer veren dergi, edebiyat sevgisini aşılamayı hedefliyor. Türkçem Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Beksaç’ın 216. sayıyı anlattığı yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Değerli okurlarımız, Türkçem dergisi olarak işte yine yeni bir sayı, yeni bir içerik, Rumel’de Türkçe’nin yeni bir yengisi daha. Başkası ne düşünür bilmem ama Balkanlarda bir derginin yeni sayısının çıkması, yeni bir kitabın günyüzü görmesi, genç bir şairin dizelere merhaba deyişi, bir öğrencinin anadilinde okula başlaması, bizler için bayramdır, toydur…

Bir Kosovalı, bir Evlad-ı Fatihan, dilimizin hizmetinde umarım bir sadık kul, barış düşkünü, dosta bağrını sonuna kadar açıp; Mevlana’ya, Yunus’a aşık, Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli, Köroğlu, Pir Sultan ve say say bitmeyen tarihe mal olmuş değerlerimle onur duydum her zaman. Böyle bir hazinenin mirasçılarından olmak bana inanılmaz haz veriyor. Böyle olduğu için de ömür vefa ettikce alacağımız son nefese kadar Türkçem diyeceğiz, anadilimiz diyeceğiz… Bununla birlikte hep ama hep dünya barışının yorulmaz savaşçısıyız…

216’ıncı (Kasım 2018)sayımız dediğimiz gibi dopdolu bir sayı.

Kosova’nın başkenti Priştine ve tarihi kent Prizren’de doğumunun 90. yılında Cengiz Aytmatov ve doğumunun 125. yılında Mağcan Cumabay’a TÜRKSOY’un katkılarıyla etkinlik düzenlendi. Bunu Balkanlarda yaşatılan Türk edebiyatının yıldızlı bir anı olarak görüyoruz. Buna tanık olmak, bizleri Kosova Türk Yazarlar Derneği olarak ve inanıyorum ki Kosova’da Türkçe’nin ve Türk kültürünün saygın bir yuvası, çınarı olan Gerçek derneğini de ziyadesiyle mutlu kılmıştır…Dergimizin sayfalarında Cengiz Aytmatov’la ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Doğumunun 125’inci yılında saygı, minnet ve özlemle andığımız Mağcan Cumabay’dan çok bilinen iki şiirini sayfalarımıza taşıdık.

Leyla Şerif Emin, bu sayıdaki köşesinde yine ilgiyle okuyacağınızı umduğumuz bir yazıyla sizlerle buluşuyor. “Aynı ülkenin farklı şehirlerindeyiz” diyor bu kez. Rumeli’de ki Türk’ün nabzını tutmaya devam ediyor…

Genç şair yazalarımızdan Mehmed Arif, bu kez Selam adlı öyküsüyle dergimizin sayfalarına konuk oluyor.

“…Öyledir hayat, bazen bir tını yeter ağlatmaya.” Bunu diyen Rabia Ruşid. Genç bir şaire. İki şiir kitabı sahibi. Şimdiden edebiyat çevrelerinde ses getirdi… Başarıyı genç yaşta göğüsleyen şaireye sorular yönelttik. Aldığımız yanıtlar çok içtendi. Neler mi var? Dergimizin sayflarında bulabilirsiniz. Okuyunca da, eminiz bize hak vereceksiniz…

Üsküp’ün Köprü Derneği kuruluşunun 15’inci yılını görkemli bir şekilde kutladı. Katılım çok yoğun oldu. Yüzlerce konuk, izleyici özenle hazırlanan kutlama proğramında Köprü derneğinin bu yıllar süresince varmış olduğu sanatsal düzeye tanık oldular. Bizler de Kosova Türk Yazarlar Derneği ve Türkçem dergisi olarak oradaydık. Kardeşlerimizin, dostlarımızın haklı sevincini paylaştık. Haberi genişçe orta sayfalarımızda bulabilirsiniz.

10. yılını kutlayan “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliğinin İstanbul’da konuğu olduk. Harika bir organizasyon. Tıka basa Balkan göçmeni, yürek dağlayan sahneler… Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne, Başkanı Gülen Aksu Türker’e ve organizasyonda yer alan herkesi içtenlikle kutluyoruz. Hüzün, gözyaşı ve sevincin yer aldığı etkinliğin haberi bu sayımızda.
Bu sayımızda elbet ki şiir limanlarına açılmaya devam ediyoruz. Ayrıca çocukların şiir ve öyküleri de bu sayıya ayrı bir renk katıyor…
Yeni bir sayıda daha buluşana dek, sağlıcakla kalın, hoşça kalın, yüzünüzden gülüş eksilmesin.

Read Previous

Bulgarlaştırma süreci davasının sonuçlanması için Türkiye’den adli yardım istendi

Read Next

Parasetamol ’empati’yi azaltıyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *