Türk işadamlarını Karadağ’da bekleyen tehlike

Son dönemde binlerce Türk girişimci, dünyanın en genç ülkelerinden biri olan Karadağ’dan geçici oturum belgesi almak için adeta kuyruğa girmiş durumda.

Binlerce Türk işadamı son yıllarda bir ülkeye geçici oturma izni başvurusu yapmak için adeta kuyruğa girmiş durumda. Türk girişimciler bir hayal uğruna kim olduğu belli olmayan kişi ve kurumlara on binlerce avro kaptırıyor. Peki, Karadağ’ın arkasındaki kara plan ne?

Son dönemde binlerce Türk girişimci, dünyanın en genç ülkelerinden biri olan Karadağ’dan geçici oturum belgesi almak için adeta kuyruğa girmiş durumda. Türk yatırımcıların Karadağ (Montenegro) vatandaşlığına ilgisinin ana nedeni; Schengen Bölgesinde vizesiz dolaşım hayali.

Çünkü kendisini danışman ya da aracı kurum olarak tanıtan kişi ve kurumlar Türk yatırımcıları; Karadağ’ın 2 yıl içerisinde Avrupa Birliği üyeliğine kabul edileceğini ve Schengen Bölgesine alınacağını, 5 yıl üst üste “Geçici Oturma Belgesi” almaları durumunda kendilerinin de Schengen Bölgesi ülkelerinde vizesiz dolaşım hakkı elde edecekleri şeklinde ikna ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Podgoritsa Büyükelçiliğinin resmi web sayfasındaki bilgi notunda konu gayet net bir şekilde açıklanıyor.

Elçilik; geçici ikamet sırasında Karadağ dışında bir yerde 365 günlük dönemde 30 günden fazla kalındığında geçici oturma belgesinin iptal edileceğini belirtirken; “Evvelce uygulanmayan bu madde, yakında uygulamaya konulacaktır” cümlesiyle de Türk vatandaşlarını uyarıyor.

Podgoritsa Büyükelçiliği ayrıca konuyla ilgili Türk vatandaşlarını şu noktalarda açık bir şekilde uyarıyor;

Daimi oturma izni nasıl kazanılır?

Oturma izinleri yıllık olarak verilmekte, ilgili kişinin mevcut genel şartları taşıyor olması halinde yine senelik olarak uzatılmaktadır. Birer yıllık sürelerle uzatılan izinler, 5 yılın sonunda, müracaat sahiplerinin gerekli koşulları bulundurmaları halinde, bu kere, daimi oturma izni olarak tabir edilen 5 yıllık oturum iznine dönüştürülebilmektedir.

Daimi oturma izni başvurusunda bulunabilmek için, yabancının 5 sene kesintisiz olarak Karadağ’da bulunması gerekmektedir. Yabancı, 5 sene boyunca, toplamda 10 ay veya tek seferde 6 ay Karadağ dışında bulunabilir.

Daimi oturma izni başvurusunda, yabancının Karadağca bilgisini (sözlü ve yazılı olarak) belgelendirmesi talep edilebilir.

Geçici veya kalıcı ikamet izinleri olan veya Karadağ vizesine sahip olan kişiler Schengen ülkelerini ziyaret edebilirler mi?

Karadağ Schengen Anlaşmasına taraf değildir. Karadağ makamları tarafından verilen vize veya geçici/sürekli oturma izinleri ile Schengen ülkelerine seyahat edilemez.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.mup.gov.me/biblioteka/zakoni?alphabet=lat

Yapılan araştırmalarda, yüzlerce işadamının kendilerini “Danışmanlık Şirketi” olarak tanımlayan bu kişi ve kurumlara binlerce avro kaptırdığı da ortaya çıkıyor. Ülkeye şirket kurmak için giden 2 işadamı ; “İlk başta işlemlerimizi başlatan şirketten memnun kalmadığımız için şirketimizi bir başka şehre taşıdık, bu güne kadar kişi başı yaklaşık 8 bin avro para ödedik, yalnızca “kimlik yenileme gideri” adı altında kişi başı 700’er avro ödedik, bunların karşılığında tüm ısrarlarımıza rağmen herhangi bir dekont ya da makbuz alamadık” şeklinde görüş belirtiyor. Yine bir başka işadamı da, şirket kurma işlemleri için 4500 avro, kendisi, eşi ve kızı içinde 1500 avro kimlik belgesi harcı ödediğini ifade ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Podgoritsa Büyükelçiliğinin konuyla ilgili bilgi notlarında yer alan faydalı bilgiler linklerinde yer alan web sitelerde ise;

Şirket kuruluş maliyetleri; 57.80 avro

Yabancı işçiler için çalışma ve oturma izni gideri;92.60 avro olarak gösteriliyor.

Şirket kurulumu ile ilgili kamuya ödenecek harçlar, işlem süresi, ilgili kamu kurumları ve aşama aşama yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler içeren linkler şunlar:

https://montenegro.eregulations.org/?l=en

http://www.privrednakomora.me/en/how-register-company

http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/montenegro#starting-a-business

Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) İş Konseyinin alt kuruluşu olan, Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Balkanlar Konseyi Üyesi ve Karadağ Sorumlusu Yavuz Özler, son dönemde bu tür sıkıntıların kendilerine de sıkça ulaştığını belirtirken;” Ne yazık ki bizde üzülerek izliyoruz, her ülkede büyükelçiliklerimiz, Ticaret Müşavirliklerimiz ve Türk işadamlarının çatı kuruluşu olan TOBB’un da içerisinde yer aldığı DEİK ve DTİK gibi kuruluşlarımız var, meslektaşlarımıza tavsiyem; bu ülkelerde girişimlerde bulunmadan önce bu kuruluşlardan birinden destek almaları, bizler her konuda kendilerine yarımcı olmaya hazırız” dedi.

 

Dünyabülteni

Read Previous

Kosova’da verem hastalarının sayısı azalıyor

Read Next

Kosova’nın “Mısırlıları” kimliklerini korumaya çalışıyor

1,292 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *