TMBH’den geçici hükümet yorumu: Eski hamam, eski tas

Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH), dün seçilen ülkeyi seçimlere götürecek geçici hükümetle ilgili “Eski hamam, eski tas” başlıklı bir bildiri yayınladı.

TMBH’den konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2016 yılında Uluslararası camianın, özellikle ABD ve AB baskısı üzere Üsküp’e yakın Pırjino bölgesinde yapılan anlaşmaya istinaden seçimlere 100 gün kala “Pırjino Hükümeti” ülkeyi idare etmesi gerekmektedir. Bu anlaşma üçüncü defa seçimler öncesi uygulanmaktadır. Anayasa ve yasalara aykırı olan bu yasa ve uygulama muhalefetin direnmesiyle son defa seçim öncesi uygulanacaktır. Bu anlaşmaya göre muhalefette olan en büyük parti İçişleri ve Sosyal ve Güvenlik Bakanlığına ve daha 3 bakan yardımcılığını idare edecektir.

Seçim hükümetinin ana hedefi  24 Nisan cumhurbaşkanlığı ve 08 Mayıs 2024 parlamento seçimlerini hür ve demokratik , hileden uzak sağlamasını gerektirmektedir. Ancak yine Hükümet ortakları SDSM ve BDİ’nin 2020 yılı anlaşması gereği son 100 günde bir Arnavut Başbakan olması hükmü bulunmaktaydı. Bu anlaşma gereği Seçim hükümeti dün seçilmiştir. Yasa gereği yer alan muhalefet partisi bakanlıklara kendi adaylarını vermiş ve Başbakan da eski Meclis başkanı olan Talat Caferi 65 oyla (parlamentoda milletvekili sayısı 120’dir) ve hükümetin eski ekibiyle göreve başlamıştır. ‘’ Eski hamam, eski tas’’ misali bir değişim gerçekleşmiştir. Hükümet kanadında hiçbir bakanın yer değiştirmemesi bu hükümetin de, yolsuzluk, rüşvet, kayırmacılık ve  sağlık, eğitim ve yaşam standardında olan memnuniyetsizliği giderebileceği kapasitesi eskiden göründüğü gibi, bugün de yoktur. Hükümetin icraatları konusunda endişelerimiz devam etmektedir. Bu seçim hükümetinin ana mesajı, BDİ’nin seçim vaadinin gerçekleşmesi olmuştur.

Dün Geçici Hükümet için yapılan Meclisin 141-nci oturumda beklenen kavga ve atışmalar yoktu ve tansiyonun düşük olmasını sağlamıştır. Makedon kanadından hem iktidar hem de muhalefet söz alarak konuyla ilgili beklentilerini dile getirdiler. Arnavut cephesi de ayrıca söz alarak görüşlerini beyan ettiler. Muhalefette olan 3 Arnavut partisi, Talat Caferi ve ekibine destek vermemeyi oylamamayla belli etti. Parlamentoda iki Türk partisinin milletvekillerinin de sesini duymak istedik, ancak olmadı, söz almadılar. Oysa, son dönemde Türklere pasaport, kimlik ve diğer şahsi evraklarla ilgili sorunları dile getirmeleri soydaşımızın beklentileri arasındaydı. Basın bildirileriyle konu üzere yaptıkları açıklamalar, geçiştirmeler, bir daha ne kadar itibarsız ve iki yüzlü olduklarını göstermiştir. Muhalefet sıralarından olan İçişleri Bakanı  Sayın Pançe Toşkovski bu sorunun çözümü için hemen bir yasa teklif edeceğini vurgulamıştır. Ümit ederiz parlamento bu yasayı onaylayıp vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılanır ve mağduriyetten kurtulurlar.

Makedonya Türklerinin milli refleksi ve vicdanı olan Türk Milli Birlik Hareketi, kimsenin dümenine girmeyen bir siyasi kuruluş olarak durumların takipçisi olacağız ve böyle oluşumlara desteğimizin olmadığının altını çizmekteyiz.”

Read Previous

TDP heyeti Türkçe evrak sorunuyla ilgili Ayrımcılığı Önleme Komisyonu’nu ziyaret etti

Read Next

Pendarovski, Makedon dilinin kullanımına ilişkin yasanın yayımlanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı