Kalkandelen’liler yılda sadece 20 gün temiz hava nüfuz edebilme şansına sahip. Üsküp’lüler ise temiz havayı balkonda değil, ancak odalarında nüfuz edebiliyorlar. Kalkandelen’in Eco Guerille Sivil Toplum Kuruluşu, Kalkandelen’in uzun dönem Avrupa ve Dünya’nın en kirli şehri olduğunu belirterek sorunun çözümü için en önemli etken hükümetin olduğunu siyasetçilerin ise halkın sesini duymak istemediklerinin altını çiziyor.
“Dünya’nın her yerinde temiz hava almak için insanlar balkona çıkıyorlar, bizde ise tam tersi, temiz hava için balkondan kaçarak odaya giriyorsun”.
Bu sözler gazeteci Petrit Saraçini’ye ait. Saraçini kişisel FB profilinde Üsküp’te son günlerdeki hava kirliliğiden şikayetçi oldu.
Son günlerde sosyal medyada Üsküp ve özellikle Kalkandelen’deki hava kirliliği tartışılmaktadır. “Vatandaşlar hava kirliliğine tepki göstererek sosyal medyada “biz nasıl insanız, her şeye ilgi duyuyor, sadece yaşadığımız bölgedeki hava kirliliği ile ilgilenmiyoruz” ifadesini kullandı.
Greenbox portalına göre Üsküp’teki vatandaşlar oksiyen yerine daha fazla toz nüfuz etmektediler. Üsküp’ün merkezinde ve özellikle Novo Lisiçe semtinde kirli toz parçacıkları 2.5 ile 10 mikrometre büyüklüğünde.
Öğleden sonraları etkili hava kirliliği akşamları mesai bitiminde trafikte bulunan araç sayısının artması nedeniyle daha yüksek oranlara çıkıyor.
Çevre Bakanlığı’nın yeni web sitesine göre, hava kirliliği en yüksek seviyede. Üsküp’ün Merkezinde hava kirliliği belirlenen sınırın iki kat üzerinde, Novo Lisiçe’de ise rekor seviyesinde.
Çarşıdaki esnaf da Üsküp’teki hava kirliliğinde şikayetçi.
59 yaşındaki Yonuz Ahmeti, hava kirliliğini hissetiğini belirterek Vardar nehrini örnek gösterdi.
Yonuz, “Bir zamanlar Vardar nehrinde su içebiliyorduk, şimdi ise yıkanmak için bile suya giremiyoruz. Bu kirliliğin en büyük göstergesidir”, dedi.
Yonuz ayrıca kirliliğim muhtemelen araçlardan meydana geldiğini kaydederek, Çimento fabrikasını da dahil edebiliriz. Fabrikaya yakın bir yere gittiğinizde caddelerde toz katmanlarını farkedebilirsiniz şeklinde konuştu.
Kalkandelen vatandaşları yılda sadece 20 güz temiz hava nüfuz edebiliyorlar
Kalkandelen’in Eco Guerille Sivil Toplum Kuruluşu çeşitli toplantılar düzenleyerek, röportajlar vererek sorunu gündeme getirmeye çalışsa da şimdiye kadar yetkililer tarafından herhangi bir adım atılmadı.
Eco Guerille üyesi Arianit Xhaferi Kalkandelen uzun dönem Avrupa ve Dünya’nın en kirli şehri olduğunu belirterek “Sivil Toplum Kuruluşu olarak sorunu çözmek için gücümüz yok. Sorun çözümü için en önemli etken hükümet. Siyasetçiler halkın sesini duymak istemiyor. Dolayısıyla biz vatandaşlarımıza çağrıda bulunarak doğrudan doğruya milletvekillerinden ve Belediye Başkanı Teuta Arifi’den sorumluluk istemeleri istiyoruz”, şeklinde konuştu.
Kalkandelen’de şu anda hava kirliliği durumunda herhangi bir değişiklik yok. Bugün yılın 290 günü Kalkandelen’de hava kirliliği belirlenen sınırın üzerinde.
Yıl esnasında hava kirliliğin sınırları sadece 20 aşmasına izin verildiğini kaydeden Arianit Xhaferi, “hesaplarımıza göre yılın sonuna kadar toplamda 345 gün hava kirliliği belirlenen sınırları aşacak. Temiz havayı sadece 20 gün nüfuz edebiliriz. Bu Kalkandelen’de yaşayan vatandaşların sağlığı için çok kötü bir durum”, dedi.
Eco Guerille Sivil Toplum Kuruluşu Belediye Başkanı Teuta Arifi ile birkaç kez görüşerek krizin çözülmesi için öneriler sunmuş. Ne yazik ki önerilerden sadece ikisi gerçekleşmiş.
Arianit Xhaferi Teuta Arifi’nin çöp depolama alanını şehrin dışına çıkarması, kamu ulaşımı kurması ve şehri kirleten vatandaşları cezalaması gerektiğini vurguladı.
Şar Dağı altındaki şehrin hava kirliliği açısından Avrupa ve Dünya’da birinci yerde olması çok ayıp olduğunun altını çizen Arianit Xhaferi “vatandaşların çevre bilinci çok düşük”, ifadesini kullandı.
Hüsamettin Gina / TIMEBALKAN
One Comment
I like reading your websites. Thank you! Freiverkauf von diltiazem in der Schweiz