Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Bosna Hersek’teki duruma ilişkin gerçekleştirilen oturumda Kasım 2022 – Nisan 2023 dönemine ilişkin raporunu sundu.
Schmidt raporunda geçtiğimiz yıl 2 Ekim’de yapılan seçimlerden sonra Bosna Hersek’te hükümetin hızlı bir şekilde kurulduğunu ve halihazırda Bosna Hersek Federasyonu (FBiH) ve Sırp Cumhuriyeti (RS) entitelerinin hükümetlerinin de kurulmuş ve fonksiyonel durumda olduğunu ifade etti.
Bosna Hersek’te genel olarak pozitif bir ivme yakalandığını vurgulayan Schmidt, güçlü bir siyasi ve ekonomik potansiyel ile fonksiyonel bir hükümetin Bosna Hersek’in AB’ye üyelik süreci için kilit öneme sahip olduğuna dikkat çekti.
Sırp lider Dodik’in ayrılıkçı çıkışlarına eleştiri
Diğer taraftan Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’in açıkça bağımsızlıktan ve Sırp Cumhuriyeti entitesini Sırbistan’la birleştirmekten söz ettiğini vurgulayan Schmidt, Sırp Cumhuriyeti’nde kamu mülklerine ilişkin Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı çıkılması ve entiteler arası sınırın sözde gözetim altında tutulması gibi adımların devletin kurumlarına ve birliğine zarar verdiğini ifade etti. Schmidt, “Bosna Hersek, entitelerinden birinde demokrasi diğerinde otoriter idarenin hüküm sürdüğü bir ülke haline gelemez” diye konuştu.
Schmidt, Sırp Cumhuriyeti entitesinin iktidar partileri tarafından 24 Nisan tarihinde yayınlanan ortak deklarasyonun kendisini özellikle endişelendirdiğini ve buradaki beyanın Bosna Hersek’ten ayrılma yönünde bir eylem planı teşkil ettiğinin görüldüğünü söyledi.
Bosna Hersek’i kamu mülklerinin aiyidiyeti meselesini halen çözüme kavuşturmamış olan bir eski Yugoslavya ülkesi olarak tanımlayan Schmidt, “Entite yönetimleri, bağlayı kararları görmezden gelerek meseleleri kendi yöntemleriyle çözmeye teşebbüs ediyor. Bunun örneği, şubat ayında askıya aldığım taşınmaz kamu mülklerine ilişkin kanundur. Uluslararası partnerlerimizin buna sadece bir yaklaşımla tepki göstermeye devam etmeleri gerekiyor” dedi.
Raporunda Schmidt, Bosna Hersek’in her şeye rağmen ekonomik olarak büyümeye devam ettiğini vurguladı.
Raporda ayrıca Srebrenitsa soykırımının inkar edilmesinin ve savaş suçlularının yargılanması sürecindeki ataletin halen büyük bir sorun teşkil ettiği ifade edildi.
Balkan News