Saniye Türbedar: “Burası sadece Türklerin değil tüm müslümanların canı ve kalbi”

Sultan I. Murad Hüdavendigar’ın Priştine’de bulunan edebi istirahatgahında türbedarlık yapan Saniye Türbedar, “Türklerin Avrupa ve Balkan tarihi burada bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Hüsamettin Gina

Saniye Türbedar, kendi tabiri ile cennet bahçesinde TİMEBALKAN ekibini selâmun aleyküm, hoşgeldiniz sözleri ile karşılıyor.

DSC_2529

Türkçeyi çok iyi konuşamadığı için kısa röportajı boşnak dilinde yapmayı tercih ediyor.

Biraz kendinizden bahsedermisiniz diye sorduk?

Saniye Türbedar 65 yaşında. Novi Pazarlı. Ailesinin Özbekistan’dan Novi Pazar kentine geldiklerini, buradan da daha sonra Pristine’ye Hacı Ali Bey ailesi gelin olarak geliyor. O günden bu yana Sultan I. Murad Hüdavendigar’ın edebi istirahatgahında türbedarlık görevini yapıyor.

“Balkanların ve Avrupa’nın en güzel yeri”

Saniye Türbedar, sürekli gülümseyen yüz ifadesiyle “Türklerin Avrupa ve Balkan tarihi burada bulunuyor. Balkanların ve Avrupa’nın en güzel yeri” dedi.

Türbeye girdiğinizde gerçekten tam bir cennet bahçesi ile karşılaşıyorsunuz. Türbenin geniş bahçesinde rengârenk gülleri bol bol görmeniz mümkün.

DSC_2506

Kızı ve torunları ile türbenin bakımını yaptığını vurgulayan Saniye Türbedar, “Bana kimse bunu yap, şunu yap diye emir vermiyor. Tüm kalbimden büyük bir özenle, isteyerek yapıyorum. Ve burada olmaktan büyük onur duyuyorum” şeklinde konuştu.

Saniye Türbedar, ayrıca “Burası sadece türklerin değil tüm müslümanların canı ve kalbi. Türk Arnavut, Boşnak olsun hepimiz aynıyız” ifadelerini kullandı.

DSC_2501

Röportajın sonunda Saniye Türbedar, Türkiye’den buraya çok sayıda misafir geldiğini belirterek Sultan Murad’ın burada müthiş bir kültür bıraktığını ve bundan dolayı büyük kıvanç duyduğunu vurguladı.

Tarihçe

Tarihe, Osmanlı devletine Avrupa’nın kapılarını açan ilk padişah olarak geçen Sultan I. Murad’ın iç organlarının gömülü olduğu türbesi, Priştine – Mitroviça yolunun 6’ncı kilometresinde bulunan Mazgit köyünde yer alıyor.

DSC_2582

Belgeler türbenin bugüne kadar birkaç tamir geçirdiğini göstermektedir. 1660 yılında Evliya Çelebi, Melek Ahmed Paşa’nın yanında olarak türbeyi ziyaret ettiklerinde, türbenin bakımsız olduğunu görmüşler. Bu yüzden türbenin tamiri için Ahmed Paşa, oradaki Müslüman halkına 1000 Akçe vermiş, türbenin temizlenmesi için getirttiği ustalarla, bir hafta içinde yüksek bir duvarla bir kapı yaptırmış ve çok sayıda çeşit meyve fidanı diktirmiştir. Ayrıca bir kuyu açarak pınar da yaptırmıştır.

Türbeye bakmak için ailesiyle birlikte burada oturacak olan bir türbedar ve yeni kurulan vakfı denetlemek için, o civarda bulunan ileri gelen kişiler de nazır olarak oraya atanmışlardır.

Read Previous

Sultan Murad kabri başında anıldı

Read Next

Numan Kurtulmuş’a ‘Yılın Bakanı’ ödülü

One Comment

  • It’s too bad to check your article late. I wonder what it would be if we met a little faster. I want to exchange a little more, but please visit my site casinocommunity and leave a message!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *