Prizren’de Sıla Cıbo’nun “İdealarda İzole” kitabı tanıtıldı

Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin genç yetenek ve yazarlarından Sıla CİBO’nun “İdealarda İzole” adlı romanı dün (04.03.2023) Prizren’de edebiyat severlerin geniş katılımıyla tanıtıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıldönümüne hasret edilen kitap tanıtımı, şehitler ve 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Kosova Türk Yazarlar Derneği yayınlarınca basından çıkan “İdeallerde İzole” romanı, Kosova Türk Yazarlar Derneği, Prizren Radyosu ve Empati Derneği ortaklaşa işbirliğiyle gerçekleştirilen tanıtım toplantısında romandan bölümler okyan tiyatro sanatçısı Sonay Buş tarafından sunulan gecede, roman üzerinde değerlendirmeler ve selamlama konuşmaları yapıldı.

Empati Derneği Başkanı Onur Kovaç, gençlerin gerekli şartlar ve teşvik ile neler yapabileceğini gösterme çabasını tanıtmaya devam ettiklerini belirtirken, üyeleri Sıla Cibo ve ona destek olanlara teşekkürlerini ifade etti.

Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili Fidan Brina Jılta, lise çağında bir esere imza atan Sıla Cibo’yu tebrik ederken arkadaşlarına örnek olacağı inancını ifade etti.

Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç, dernek olarak amacımız yeni kuşaklar yetiştirmek olduğunu belirtirken sürpriz yapan Sıla’yı içtenlikle kutladı.

T.C.Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, konuşmasının başında fırsattan yararlanarak tüm kurum ve kuruluşlara depremzedelerle dayanışma gösterdikleri için teşekkürlerini ifade etti. Doğan, popüler kültürün ve sosyal medyanın egemen olduğu günümüz dünyasında Kosova’da küçük bir topluluk olan Türklerden böyle bir eserin belirmesi nedeniyle gurur duyulması gerektiğini belirtti.

Sıla’nın dedesi de olan Prizren Radyosu Müdürü Mehdi Cibo, torunun kitap tanıtımına katılmak heyecanı paylaşırken, Prizren ve dolayısıyla Körağa Sokağı sakinlerinin edebiyata ve kültüre düşkünlüğü ve katkılarından konuştu.

Kosova Türk Yazarlar Derneği Şeref Başkanı İskender Muzbeg, “’İdealarda İzole’ başlıklı bu romanın adı felsefi, öyküsü engebeli, mesajı ise umutsuzlukta umut ışığına ulaşma gibi bir çaba ile ilgili inişli çıkışlı bir yelteniştir” derken, bir genç yaratıcının daha edebiyat kapısını aralamış olmasından mutluluğunu ifade etti.

Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı, Kosova Yunus Emre Enstitüleri Okutmanı ve BALTAM Araştırma Görevlisi Dr. Taner Güçlütürk, 105 sayfalık romanın derneğin 18. yayını olarak gün yüzünü gördüğüne işaret etti. “Eser, anakonu olarak toplumdaki bilinen yanlışları metaforlar kullanarak eleştiren bir romandır” diyen Güçlütürk, dernek olarak kısıtlı imkanlara rağmen edebi yayıncılık ve edebi geleneğin sürdürülmesi için desteklerini sürdüreceklerini vurguladı.

Güçlütürk, “Güzel bir eserlerle bir genç yeteneğimiz, yazarımız daha edebiyat nesline katıldı. Yeni neslimiz, yeni eserleriyle nitelikli çalışmalarıyla gelmeye devam ediyor, kutlu olsun. Bu doğrultuda başta eserin müellifini, yayının gün yüzüne çıkmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız. Kosova Türk Yazarlar Derneği olarak, bu coğrafyada hem üstad kuşağın özgün edebi eserlerini yayınlamak, hem de bu geleneği yarınlara taşıyacak gençleri de destekleyip onların eserlerini gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyoruz. Üstadlara saygı, genç kuşaklara teşvik motosuyla çalışmalarını sürdüren Derneğimiz, böyle bir eseri yayınlamaktan onur duymaktadır. Ticari kaygı duymadan, edebiyatımızın yeni bir ivme kazanması için ülke ve Balkanlar çapında değişik etkinlikler sürdürmeye çalışan Kosova Türk Yazarlar Derneği, dilin ve düşüncenin estetik ürünü olan bu çabaya destek ve sahip çıkılması için kısıtlı imkânlar içerisinde elden geldiğince gayret etmektedir. Bu eserin gün yüzünü görmesi yayınlanması ve tanıtımında katkısını sunan, birey, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz. En büyük teşekkürü de böyle bir çabanın uğraşısını veren, edebiyatımıza bu eseri kazandıran Sıla Cibo ve kendisini özel yaşamında her türlü desteğini esirgemeyen Cibo Ailesi hak ediyor. Daha nice eserlere, Türkçe’nin bura topraklarda edebiyat sanatıyla daha nice parlak yarınlara erişmesini diliyoruz”, dedi.

Gazeteci, iletişim ve sinema bilimcisi Bengi Muzbeg, romanı ilk okuyanlardan biri olduğunu belirtirken Nobel Ödüllü Ursula le Guin’in, sanal da olsa, hakkaniyetli ve liyakatli farklı bir dünya yaratmak peşinde olduğu gibi Sıla’nın da kurguladığı bir dünya ile “distopik bir roman” ile ümit olduğuna işaret etti.

2005 Prizren doğumlu “İdealarda İzole” roman yazarı Sıla Cibo, okuma ve yazma nedenine açıklık getirirken, “Kendiniz için hala bir umudunuz varsa okumaya başlarsınız. Başkalarının hayal dünyalarını, başkalarının kelimelerinden” derken, daha iyi bir dünya için birilerinin yazma fedakarlığını göstermesi gereğine de vurgu yaptı. Hayatın anlamı arayışlarını yazarak bulmaya çalıştığını söyleyen Cibo, “Gerçekten sevdiği şeyi yaparken insan olduğunu hissedermiş insan”, dedi. Cibo, kendisine destek olan ailesi ve kitabın yayınlanmasında katkısı geçenlere teşekkürlerini de ifade etti.

Kitap tanıtımı, çekilen aile fotoğrafı ve müellifin kitabını hazır bulunanlara imzalayıp hediye etmesiyle son buldu.

Kaynak: Kosovahaber

Read Previous

Stoltenberg: Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizma sürecinin tekrar aktif hale gelmesi sağlanmalı

Read Next

Spasovski: İçişleri Bakanlığı’nda yönetim pozisyonlarının % 48’i kadınlara emanet