Osmanlı mirası Pirlepe Çarşı Camii yeniden ibadete açılacağı günü bekliyor

Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan, Pirlepe Müftülüğü’nü ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Pirlepe Müftüsü Şefket İmerovski, “Sayın Müşavirimiz Murat Alkan Bey’in yaptığı bu ziyaretin, Makedonya’daki tüm Müslümanların kanayan yarası olan Pirlepe Çarşı Camii’nin yenilenme çalışmalarına vesile olmasını ümit ediyorum.” dedi.

Kuzey Makedonya’da 2001 yılında yaşanan etnik çatışmalar sırasında yakılarak zarar verilen ve kullanılamaz hale gelen Pirlepe şehrindeki tarihi Çarşı Camii, yıllardır restore edilmeyi bekliyor.

Fatih Sultan Mehmet döneminde, 1476 yılında Alaybeyi Abdullah oğlu Hacı Hüseyin Bey tarafından şehrin en merkezi yerine inşa edilen yaklaşık altı asırlık Osmanlı camisi, yeniden ibadete açılmayı ve eski günlerine dönmeyi bekliyor.

Arnavut ve Makedonlar arasında 2001 yılında yaşanan çatışmalarda, Kalkandelen’e giden askeri konvoya yapılan saldırıda, Pirlepe ve civarından 10 asker hayatını kaybetmiş, şehirdeki Makedonlar da bu olaya tepki olarak, Çarşı Camii’ni yakarak karşılık vermişti.

Olayın üzerinden yıllar geçse de onarımı için somut adım atılamayan tarihi caminin ne zaman eski görünümüne kavuşacağı hala belirsiz.

Pirlepe Müftüsü Şefket İmerovski, geçmişte caminin onarımı için Kuzey Makedonya İslam Birliği ile ülkenin Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 2006, 2010 ve 2012 yıllarında üç anlaşma yapıldığını, ancak henüz sonuca varılamadığını aktardı.

Bütün dünyada olduğu gibi 20. yüzyılın sonunda Makedonya’da da saldırgan bir “Makedon milliyetçiliği” ortaya çıktı ve Pirlepe, İştip’le birlikte ülkenin en milliyetçi merkezlerinden biri haline geldi.

2001 yılına gelindiğinde ise Müslümanları ve camileri doğrudan hedef alan saldırılar başladı. 15. yüzyıldan kalma Pirlepe Çarşı Camii, bu süreçte büyük ölçüde zarar gördü.

Caminin onarılmasının herkese ve her kesime fayda getireceğini ifade eden Pirlepe Müftüsü İmerovski, “Başta Türkiye olmak üzere, imkânı ve çözüme katkısı olabilecek herkese çağrıda bulunuyorum, çarşı esnafı da caminin restore edilmesinden yanadır.” dedi.

Her gün Pirlepe’ye köylerden ve kasabalardan değişik işler için gelip giden çok sayıda Müslüman olduğunu, Pirlepe’de bulundukları sırada ibadet edebilecekleri bir alan bulmakta insanların zorluk çektiğini ifade eden İmerovski, Müftülük hizmetlerini de çarşı içinde 15 metrekarelik, dükkândan bozma bir yerde yerine getirmeye çalıştıklarını aktardı.

KAYNAK: DİYANET HABER

Read Previous

Ulusal Online Eğitim Platformu tanıtıldı

Read Next

Çin, 4 Kovid-19 aşı adayının 3. aşama klinik testlerinin yapıldığını duyurdu