Bugün Üsküp Yunus Emre Enstitüsü tarafından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmed Samsakçı’nın sunumuyla “Osmanlı Mezar Taşlarının Edebi ve Estetik Değerleri” temalı konferans düzenlendi.
Haber-Fotoğraf: Aydın DAVUD / TİMEBALKAN
Konferansa MATTO Başkanı Tuna Eyüp Kahveci, Halkbank Vekaleten Üsküp Kurulu Başkanı Turhan Ademi, MANU Temsilcisi Numan Aruç, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz, Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Devlet Müsteşarı Behiçudin Şahabi akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Samsakçı, “Biliyoruz ki mezar, mezar taşı ve mezar taşı kitabeleri büyük bir medeniyettir. O kitabelerde müslümanların ve müslüm Türklerin ve ölüm gerçeği olgusu ve realitesi karşısındaki durumu, ölüm algısı estetik, en derinlikli ifadelerle kendisine yer bulur.” diye konuştu.
“Ölüm insanlığın başından beri hayatımızın içinde olan yok sayamadığımız, kendisinden kaçamadığımız ve mutlaka yüzleşeceğimiz bir realite. İnsanoğluda ölümü inkar edemediği, ölümü reddedemediği, yatsıyamadığı için onunla anlaşma yoluna gitmiş. Özellikle İslam da dünya ve ahiret dengesini çok iyi kurmuş. Bu dengenin en iyi aynalarından bir tanesi de mezar taşları.” vurgusunu yaptı.
Kitabın mezartaşlarındaki edebi derinliği, mezart aşlarındaki şiirsel derinliği ortaya çıkarmak, vurgulamak için kaleme alındığını belirten Mehmed Samsakçı, “ Ben modern Türk edebiyatı üzerinde çalışıyorum ve diyoruz ki 200 yıldır Türkiye çok ciddi kültürel değişme yaşadı. Bir kabuk değiştirme yaşadı. Bu zihni dönüşümün, bu kültür değişikliğinin yansıdığı alanlardan bir taneside ilginç bir şekilde mezar taşlarıdır. Bizim dünyaya bakışımız değiştiği için de ölüme bakışımız da değişti.” ifadelerini kullandı.
Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz, “Malumları olduğu üzere Osmanlı ve Selçuklu medeniyetlerinde bir kısa, uzun dini veya edebi kitabe ve yazmak ve o kitabeyi inşa ettiği ve onardığı bir yapı üzerine koymak Osmanlı ve Selçuklu medeniyetlerinin en karakteristik özelliklerinden birisidir.” şeklinde konuştu.
Korkmaz, “Makedonya’da özellikle Osmanlı medeniyetine asırlar boyunca bayraktarlık etmiş bir zengin kültürü barındırdığı için ve bu kadim geleneğide barındırdığı için mezar taşları, kitabeler ve diğer kültürel mozaği ile çok önemli bir mekan, ülke olarak asırlar boyunca Türk-İslam medeniyetine bayraktarlık ettiği için özellikle bu açıdan bizim için çok önemli.” sözlerini ekledi.
Konferansın ardından Mehmed Samsakçı “Türk Mezar Taşı Edebiyatı” adlı kitabını imzaladı.