Mehmet Samsakçı: “Üsküp’lü Şairi Doğum Yerinde, Üsküp’lüler Arasında Anmaktan Bahtiyarım”

Yunus Emre Enstitüsü Üsküp Temsilciliği ile Köprü Derneği dün akşam, Üsküp’te, tarihi bir mekanda, tarihi bir organizasyonla Türk Edebiyatı’nın en büyük şairlerinden biri olan Yahya Kemal Beyatlı’yı doğumunun 131. Yıldönümü vesilesiyle ortaklaşa bir tören düzenlendi.

Davut Paşa Hamamı’nda düzenlenen etkinliğe, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği 2. Katibi Yusuf Ziya Kenar, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, Çayır Belediye Başkan Vekili Süleyman Baki, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki ile Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü İsmail Kocayusufoğlu, Ramstore Alışveriş Merkezi Müdürü Ayhan Uzun, iş adamları, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

IMG_4896

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği İkinci Katibi Yusuf Ziya Kenar, ‘’Yahya Kemal Beyatlı’nın hem Makedonya’lı olması, hem Türkiye’li olması hasebiyle, her iki unsuruda kendi bünyesinde barındırıyor. Yahya Kemal Beyatlı gibi müstesna bir şahsiyeti, 131. Doğum Yıldönümünde düzenledikleri bu anma töreni vesilesiyle hem Köprü Derneği yetkililerine, hem Yunus Emre Enstitüsü yetkililerine huzurunuzda teşekkür ediyorum’’ dedi.

IMG_4857

Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Yahya Kemal Beyatlı, 2 Aralık 1884 yılında Üsküp’te doğmuştur. Yahya Kemal, Üsküp’e bu kadar sevgi beslemesinin yanında Bursa’ya da hayrandır. Kendisine Üsküp ve Bursa ile ilgili yöneltilen bir soru üzerine şu cevabı vermiştir: Üsküp’te doğmasaydım yanardım. Bursa’yı da pek severim. Bana Üsküp’te mi veya Bursa’da mı doğmak isterdin deseler, Bursa’yı isterdim. Fakat Üsküp’ü de arzu ederdim. Üsküp’ü severim. Zira orada doğdum. Çünkü çok Türk. Benim zihniyetime büyük tesiri oldu.”

İşte bu sözleri söyleyebilen şairin hayat hikayesini ve Üsküp anılarını Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı ve Ertuğrul Karakuş hocadan dinlemek Davut Paşa Hamamına gelen kalabalık sayıda davetliler için çok büyük bir şanstı.

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı, üç buçuk yıl Yahya Kemal Müzesinde görevli olma tecrübesi ile engin bilgisi ve anlatma tarzıylaYahya Kemal hakkında sadece biografi bilgiler sunmadı, etkinliğe gelen gençlere Yahya Kemal’i kat kat daha sevdirdi.

IMG_4878

“Resimler Eşliğinde Yahya Kemal Biyografisi’’ adlı sunumunu yapan Mehmet Samsakçı, Üsküp’lü şairi doğum yerinde, Üsküp’lüler arasında anmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, “Yahya Kemal’i konuşmak demek, Türk ve İslam medeniyetlerini konuşmak demektir. Yahya Kemal’i anlamak, bu iki medeniyeti anlamak demektir” şeklinde konuştu.

Kalkandelen Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Ertuğrul Karakuş, ‘’Yahya Kemal’in Şahsiyetinin Teşekkülünde Üsküp Tesiri’ adlı sunumunda, Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatında yaşadığı zorlukları, annesinin onun şair olmasında ne kadar büyük bir pay sahibi olduğunu vurguladı.

IMG_4889

TİME BALKAN’a konuşan Ertuğrul Karakuş, “Yahya Kemal, Türkiye’de çok farklı yere sahip olan şairimizdir, yazarımızdır. Hatta modern şiirin birçok araştırmacıya göre kurucusudur. Türkiye’de Yahya Kemal ile ilgili bir sürü çalışma yapılmıştır. Ancak Üsküp hayatı sadece belli bir döneme ve belli bir bölüme sıkıştırılmıştır. Biz burada, bu gece zamanımız el verdiği ölçüde, Yahya Kemal’in Üsküp hayatını, biraz daha somut örneklerle, daha net bir şekilde ortaya koyduk” şeklinde konuştu.

IMG_4862

Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin konuşmasına “ Ne harabi(yim) ne harabatiyim; Kökü mazide olan (bir) atiyim’’ mısralarıyla başlayarak, “Yahya Kemal Beyatlı Makedonya Türk gençlerine yön veren, felsefesi, düşüncesi, fikri anlamda bizlere yol gösteren bir şairi, kalemi, büyük bir şahsiyeti, memleketinde tam 131. doğum yıldönümünde yad etmek, hatırlamak en azından onun için yapabileceğimiz bir minnet borcumuzdur’’ şeklinde konuştu.

IMG_4904

IMG_4937

Etkinliğe muhteşem kanun ziyafetiyle Cengiz İbrahim ayrı bir renk kattı. Gecenin sonunda Yahya Kemal Beyatlı’nın ‘’Kaybolan Şehir’’, ‘Sessiz Gemi’’, ‘’Bir Tepeden’’ ve Fahri Ali’nin ‘’Kaybolmayan Şehir’’ şiirleri Leyla Emin Şerif, Seyhan Yakupi, Mehmed Arif ve Münevver Eyup tarafından okunarak geceye ayrı bir renk kattı.

Hüsamettin Gina, Aydın Davud / TIMEBALKAN

Read Previous

Üsküp Kalesi’nden Çekilen Bir Kare

Read Next

Başbakan Davutoğlu: Pravda palavralarına kimse itibar etmez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *