Makedonya-Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Yönetimi, Bengü Türk TV’de yayınlanan canlı programda “Kuzey Makedonya Ticaret ve Yarırım Fırsatları”nı değerlendirdi.
MATTO’dan yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Odamızının Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Aydoğan Ademoski ve beraberindeki ekibi ile birlikte Dijital Biz Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sayın Şenol Vatansever ‘in hazırladığı ve sunduğu her pazar saat 13:00 ‘de Bengü Türk TV ekranlarında yayınlanan ‘Teknoloji ve Gelecek’ programının 27 Haziran Pazar günü konukları Makedonya – Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Aydoğan Ademoski, Makedonya – Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Asbaşkanı Bilal Sucubaşı PhD, Makedonya – Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Başkan
Yardımcısı Sayın Harun Demirtaş, Makedonya – Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Erkan Mahmut ve Dijital Biz Dergisi Yazarı Arzu Tufan oluyor.
Konu başlığı “Kuzey Makedonya Ticaret Fırsatları” daha birçok içeriklerin, birbirinden farklı konuların
konuşulacağı canlı yayınlanan program MATTO heyeti katılıdı.
Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Aydoğan Ademoski, Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO)
hakkında izleyicilere bilgilendirmelrde bulundu. Ayrıca türkiye ve kuzey makedonya arasındaki
dış ticaret 20 yılda 6 kat artarak 547 milyon dolara ulaştı. “ticaret hacmimiz artsa da yeterli
seviyede değil ve potansiyelimizin altında. İmkanları kullanarak ticaret hacmimizi 1 milyar dolara
çıkarmalıyız” ve doğrudan yatırımların 3 milyar dolara çıkabileceğini açıklamasında bulundu.
Ayrıca, Kuzey Makedonya’da 14 serbest ticaret bölgesinin faaliyette olduğunu belirtti. Amerika, Kanada, Çin, Almanya ve Türkiye’de 34 yabancı yatırımcı olduğunu; bu şirketlerin 2020’de 3,3 milyar euro ile ülke ihracatının yüzde 47’sini gerçekleştirdiğini söyledi.
Tidz Gevgeliya bölgesindeki alanı büyüterek 120 hektarlık alanı Türk yatırımcılara ayıracaklarını ifade etti. Makedonya – Türkiye Ticaret Odası (MATTO) da bu sürecin bir parçası olacak. Serbest bölge yönetmelikleri ile ilgili iş birlikleri yapılabilirliği ve ne gibi yenilikçi teknolojiler ve yeşil yatırımlar yapılabilir, Türk yatırımcılarına sağlanacak avantajlar hakkında bilgilendirmeler ve Türkiye’deki teknoparklar, üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşları ile araştırma, geliştirme ve yenilikçilik çalışmalarında ortak neler yapılabilir? Makedonya – Türkiye Ticaret Odası’nın (MATTO) bu çalışmalarda misyonu ve vizyonu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Odamızın Asbaşkanı Sayın Dr. Bilal Sucubaşı, Kuzey Makedonya’da Türk firmalarının doprudan yaptığı sermaye yatırımları 2019 yılında 345 milyon dolara ulaştı. Kuzey Makedonya merkez verilerine göre ülkeye giren doğrudan yabancı yatırımlarının tutarı 5,7 milyar dolar.
Odamızın Asbaşkanı Sayın Dr. Bilal Sucubaşı, Kuzey Makedonya’da Türk firmalarının doğrudan yaptığı sermaye yatırımları 2019 yılında 345 milyon dolara ulaştı. Kuzey Makedonya merkez verilerine göre ülkeye giren doğrudan yabancı yatırımlarının tutarı 5,7 milyar dolar. Kuzey Makedonya’da; Avusturya, İngiltere, Yunanistan, Holanda ve Slovenya firmaları yatırımlarda en üst sıralarda yer alıyor. Türk firmalarının yatırım oranı ise yüzde 6. Türkiye’ye sadece 1,5 saat uzaklıkta olan Kuzey Makedonya ile aramızdaki yatırım oranları ile Yunanistan’ın bile gerisinde kalıyoruz. Dost ve kardeş ülke olan Kuzey Makedonya ile yatırım sıralamasında zirvelerde olmamız gerekir diye düşünüyoruz. Kuzey Makedonya’da iş ve yatırım fırsatları hakkında genel bir bilgilendirmelerde bulundu. Ayrıca, bir devlet bankası olan Halkbank’ın Kuzey Makedonya’da faaliyetleri ve Kuzey Makedonya’ya yatırım yapmayı düşünen Türk yatırımcılara ne gibi hizmetler verildiğinin bilgilendirmesi yapıldı.
Türk yatırımcılarının yapacakları yatırımlarda Halkbank olarak kredi sağlıyor ve öncelikli sektörler ve alanlar hakkında Türk yatırımcılara tavsiyelerde bulunuldu.
Başkan yardımcımız sayın harun demirtaş, inşaat sektörünün Kuzey Makedonya’da yükselen bir trendinin olduğunu belirterek, tekstil alaninda faaliyet gösteren bir türk şirketinin kuzey makedonya tekstil sektörünün kuzey makedonya’daki potansiyelini değerlendirmeleri yanisira teknoloji sektörü ve diğer sektörlerde ne gibi firsatlar olabileceğini konusunda bilgilendiremlerde bulundu. Ayrica, kuzey makedonya’da faaliyete başlamak ya da mevcut yatirimlarini büyütmek için son 6 ayda türk şirketleri atağa geçti. Serbest ticaret bölgeleri sunulan olanaklarla ön plana çikiyor. Serbest bölgelerdeki ekonomi 2021’in ilk çeyreğinde son 4 yilin rekorunu kirarak yüzde 30 büyüdü. Ücretsiz hizmetler ve bazi destekler var. Serbest bölgelerde yenilikçi teknolojilerin uygulanmasi hakkinda potansiyel türk yatirimcilarina bilgilendirmlerde bulundu. Sanayide yenilikçi teknolojiler hakkinda online olarak türkiye – makedonya iş forumu düzenlenmesi ile ilgili düşünceleriniz var. Bu konu hakkindaki değerlendirmelerini paylaşti.
Yönetim kurulu üyemiz sayın erkan mahmut, Türkiye, 1991 yılında bağimsizliğini ilan eden kuzey makedonya’yi ilk taniyan ve ilk büyükelçi gönderen ülke. Kuzey makedonya’nin devlet olarak her zaman yanindayiz. Tika ve yunus emre enstitüsü gibi kurumlarimiz önemli projeler gerçekleştiriyor. Türk iş insanlari ciddi yatirimlarda bulunuyor. Sadece ticaret değil, tüm alanlarda iş birliklerimizin artirilmasi için neler yapilmasi konusunda bilgilendrimelerde bulundu. Ayrica, kuzey makedonya’da binlerce türk öğrenci eğitim görüyor. İnşallah ileride ticaret elçilerimiz olacak öğrencilerle daha da güçlü ekonomik bağlar kurulacak. Türk üniversiteleri ile kuzey makedonya üniversiteleri arasinda ne gibi iş birlikleri ve projeler hayata geçirilebilir? Türk öğrencilerin kuzey makedonya’da eğitim almalarinin ne gibi avantajlari hakkinda bilgilendirmeelrde bulundu. Türkiye ve kuzey makedonya iş insanlarinin katilimlari ile ticaret dünyasinda kullanilan teknolojiler hakkinda toplantilar düzenlenmesi faydali olacağini iş birliklerinin artirilmasi için neler yapilabilirliği hakkinda paylaşimlarda bulunuldu.