Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) başkent Üsküp’te geleneksel iftar programı düzenledi.
TİMEBALKAN
MATTO tarafından başkent Üsküp’teki bir otelde düzenlenen iftar programına Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Meclis Başkanı Talat Caferi, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Fatmir Bütüçi, İçişleri Bakanı Oliver Spasovski, Maliye Bakanı Fatmir Besimi, Savunma Bakanı Slavyanka Petrovska, MATTO Başkanı Aydoğan Ademoski, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murat ve MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
İftar programında MATTO ve MATÜSİTEB’in Malatya bölgesinde yıkılan 111 okuldan birinin inşası için bağış projesinin başlatıldığı ve hayata geçirildiği belirtildi.
MATTO’dan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Gerçek arkadaslar, yardıma en çok ihtiyaç duyulduğu ve bağlılık ve bağlık ve birlikteliğin daha iyi günlere giden yolu aydınlatabileceği zor zamanlarda belli olurlar.
Umutsuzluk ve üzüntülü anlarda, hızlı bir şekilde ve iyileşme için yapılan dualar ve acil şifa mesajlarının yanı sıra, Makedonya ve vatandaşları, bu iki ulusun neden gurur duydukları ve yaygın olarak bilinen bir dostluğa değer verdiklerini icraatlarıyla doğruladılar. Bu düsturlar temel değeri insanlık olan, ayakta kalma-ya ve sürekli gelişmeye çalışan bir dostluktan başka bir şey değildir.
Bölgeye ulaşan ürkütücü ve acı verici haberlerin ardından, Makedonya halkının tamamı ayağa kalkıp yardım elini uzattı. Yardim konusunda adeta birbirleriyle yarışan halkımız en çok ihtiyaç duyulan ve yaraların acilen sarılması gereken noktaları tespit edip, çok kapsamlı ve hacimli bir finansal varlık fonlarını harekete geçirerek, gerek kıyafet gerekse de gıda yardımları temin ederek kampanya ve bağış faaliyetleri gerçekleştirdiler. Tabi yardımlar bunununla da bitmedi. Gerçek bir dost söz konusu olduğunda her zaman ek gayret ve fedakârlığın gereklidir.
Bu amaçla, Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Malatya bölgesinde yıkılan 111 okuldan birinin inşası için bağış projesini başlattı ve hayata geçirdi. Bu faaliyetle kendileri, bağlılıklarını sürdürme, dostluk ve dayanışma fikrini geliştirme ve dostluğu daha da üst düzeye çıkarma yönünde bir adım daha atmış oldular. Bu sayede okulsuz kalan çocukların büyüme, gelişme ve eğitimlerine doğrudan katkı sağlanacak ve devam ettirilecek, ayrıca yeni nesiller bu iki halk arasındaki insanlığın ve dostluğun güzel bir örneğini ve imajını almış olacaklardır.
Yapılan bu güzel çalışmanın bir nişanesi olarak Türkiye Cumhuriyetinin yetkili Makamları bu okulun adını “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak belirleyecek, okulun içindeki sınıflara da Makedonya’daki şehirlerin adlarını verilecektir.
Bu hususta MATTO üyeleri, bağış için şimdiden büyük bir memnuniyetle faaliyetler yürütmekte ve bu doğrultuda, hepimizin gurur duyduğu bu eyleme katkıda bulunarak ilgilinen herkesi teşvik ve davet etmek istediklerini belirtmektedir.”