21 Aralık Makedonya’da yaşayan Türklerin önemli günü. Evet 1944 yılının 21 Aralık tarihi Makedonya Türk Eğitiminin başlangıç günüdür. 74. Yılını kutlayan Makedonya Türkçe eğitimi aslında Eski Yugoslavya Dönemi’nde Halk Kurtuluş Savaşının sonlarına doğru, ülkede yaşayan Ulus ile Halklarının eğitimde eşitliğinin ürünü olarak başlamıştı. Böylece 21 Aralık gününde Makedonya Türkleri Ana Dili eğitimine ilk adımlarını attı. Henüz savaştan yeni çıkmış Halkların eşit eğitime sahip olmak gerçekten de ilginç bir fikirdi ve bu şekilde dünyaya sesimizi duyurmakta da öncü olmuştu Yugoslavya. Anlayacağınız Tito Yugoslavya’sında Halklar ana dili eğitimine sahip olmanın ardından “Birlik” gazetesi, radyo sesinin Ana Dilinde olmasıyla basın – yayın mutluluğunu yaşatmıştır Makedonya Türklerine.
21 Aralık Makedonya’da Türkçe eğitiminden söz edilince ne hikmettir ki, benim ilkokulum hatıralarımdan sıyrılıyor. Üsküp, “İRFAN” okulunda gördüğüm ilk öğretimimi hep hatırlarım bu önemli tarihte. Üsküp Sultan Murat Cami’sinin avlusundaydı “İRFAN” okulumuz. Çok değerli öğretmenlerimiz bizlere, ne de güzel dersler verirdi. Derslerimizden en çok da Türkçe ve Matemetiğe zaman ayırırdı öğretmenimiz. İlkokul öğretmenim rahmetle andığım Bay Fahretin, “ Çocuklar hayatınızda Ana Diliniz ve Matematik sizlerin hep takipçisi olacak; Ana Diliniz – Kimliğinizin belirtisi, Matematik ise yaşamınızın yol göstergesidir“ cümlesini bu yaşıma kadar hiç aklımdan çıkarmadım. Bu sözlerin nasıl da doğru olduğunu yaşam koşulları hepimize göstermiştir.
Evet Ana Dilimizde Eğitimimiz, ülkemizin savaş sonrası en büyük kazanımımız olmuştu. Eski Yugoslavya ‘da böyle bir eşitliğe kavuştuğumuzun dünyada tek örneğiydi. Böyle bir eşitlikten yola çıkarak, Bizler Makedonya Türkleri sesimizi ülkemizin en ücra yerlerine duyurabileceğimiz gazetemize kavuştuk. “BİRLİK” Gazetesi, 21 Aralık Eğitimin atıldığı ilk adımlarından hemen sonra (23 Aralık’ta ilk baskısını yaşadı) yayınlanmaya başladı. Böylece Ana Dilimizin bir başarısı daha oldu, Üsküp Radyosu’nun Türkçe yayınları da( 26 Aralık gününde ilk Türkçe sesini duyurdu) böyle değerleri takip etmiştir. Böylece Aralık ayı Makedonya Türk’lerinin tarihi değeridir.
Ve geçtiğimiz 21 Aralık Günü Makedonya Türkleri, Eğitimi’nin bu şanlı gününü görkemli kutladı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı destekleriyle, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği’nin (MATUSİTEV) düzenlediği resepsiyona Türkiye Cumhuriyeti ve Makedonya’dan üst düzey kurum ve kuruluş temsilcileri ve davetli vatandaşlar hazır bulundular. Kutlamaları, Sosyal Medya üzerinden – TİME BALKAN’nın paylaştığı Videosun’dan izleme fırsatını yakaladım. Videoyu izlerken , bir anda Üsküp’te böyle görkemli kutlamalara katılma heyecanına kapıldım. Tekrar eskilere daldım gittim. Bizler, Makedonya Türkleri yukarıda yazdığım gibi kendi Ana Dilimizde eğitimimizi alabildiğimiz için gerçekten de çok şanslıyız. Üsküp’ün “İRFAN” okulundaki birinci sınıf eğitimim hatıramda. Evet, o zamanlarda, bizlerin bir “öğrenci (pioner) andımız” vardı, her 29 Kasımda, birinci sınıfa gidenler, boyunlarına kırmızı eşarpını bağlar ve şu Türküyü söylerdik:
“RENGİN KANDAN SENİ YAŞATACAĞIM
KIRMIZI,-İPEKSİN, ANNEM SENİ SABUNLAR
BOYUN BAĞIM, KIZKARDEŞİM ÜTÜLER
BEN YAŞADIKÇA RENGİNDEN UTANSINLAR
KIPKIRMIZI LALELER…”
Her öğrenci birinci sınıftayken bu And’ı okur ve pioner olurdu. Şerefti pioner olmak, çalışkan olmak, hayatımızın eğitim adımlarını atarken böyle şerefli bir tören umarım ki her öğrencinİn hafızasına yerleşmiştir.
Bugün Memleketim Makedonya’da Ana dilinde eğitim gören öğrencilerin buna benzer bir And’ı var mı? Bilemem. Ancak andımız bizlere çok heyecanlı anlar yaşattığı da bir gerçektir…
Sosyal medyada izlediğim tören anları ,hatıralarda uzun kalacak bir kutlama olduğunu farkettim. Memleketimin her yerinden, katılımın olduğunun, Türk Dilinde eğitimimizin 74. Yılını kutlamak gerçekten de mutlu bir an’dır . 21 Aralık Türkçe Eğitiminin 1944 yılından günümüze kadar geldiğinin uzun ve engebeli bir yolun olduğu da sunulan açılış konuşmalarından farkediliyor. Evet o dönemlerdeki tüm Türkçe eğitimin çınarlarının isimlerini anmak ne kadar mümkün olabilir ancak bazıları, örneğin : – Mustafa Efendi ( değerli yazarımız Fahri Kaya’nın Babası ) o dönemin Kumanova’ daki “IŞIK” okullarının kurucusu olmuştur, öyle ki Türk genç öğretmenlerinin yetiştirilmesinde önemli katkısı olan şahıstır , Mustafa Karahasan, Kevser Seyfullah, (Tefeyyüz sekizyıllık okulun ilk müdürlerinden) Enver Tuzcu, Hüseyin Süleyman, Ziya Mahmut, Necati Zekeriya, Recep Murat ( isimlerini yazdığım öğretmenler öğrencilerine Türkçe dersini sevdirmiş aynı zamanda bugün birçok öğrencinin öğretmen olmasında öncü olmuşlardır), bu yüzden de TÜRK DİLİNİN ÇINARLARINI bu tür törenlerde anılmaları boynumuzun borcudur bence. Derken şunu da belirteyim ki, Türkiye Cumhuriyeti 1 KASIM 1928 yılında Türkçe harfleri kanununu kabul etmiştir ; Böylesi değerli bir çalışmanın MİMARI OLAN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, törenlerde unutulmamalıdır. Böylece güzelim TÜRKÇE’MİZ konusunda öncüllüğünü yapanlar, Biz Türkler için önemli bir olay olsa gerek.
Evet tam da bu yazıyı yazarken, değer verdiğim bir dönemin Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Müsteşar’ının gönderdiği haberi sayfama ulaştı. Hem de fotograflı bir haberdi, 21 Aralık tarihinde Köprülü’de T.C. Kurucusu MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ün heykeli, kentin merkezine dikilmiş. Köprülü ( Veles) Belediye Başkanı’na T.C. Adalar Belediye Başkan’ından beş yıl önce gönderilen hediye heykelin böyle anlamlı bir günde dikilmesi tam isabet olmuş.
Gönderilen fotografta Köprülü Belediye Başkanı ve daha bir kişi görünüyordu, umarım bizim Türk siyasetçileri ve öğretmenlerimizden ekip bu görkemli açılışta orada bulunmuşlardır…
Makedonya Türklerinin Ana Dili Eğitiminin 74. Yıldönümü kutlamalarından söz ederken şunu da vurgulamak isterim Türkiye Cumhuriyeti’nin günümüzdeki iktidarı, Memleketim Makedonya’ya gösterdikleri ilgi alaka ile oralarda yaşayanların ayakta kalabilmeleri için önemli bir desteği sunmaktadır. Ayrıca şunu da belirteyim, Bülent Ecevit’in ve MHP Koalisyonu Dönemi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nde Memlekletimin başarılı öğrencilerimizin Üniversite , Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi için ilk adımların atıldığı da bir gerçektir.
Demem o ki, İnsanlar yaptıkları eserleriyle anılır. Hayatta herşey geçicidir, ancak bizim eğitimimizdeki Çınarlarımızın eserleri Bizler ve günümüzün gençlerine yol gösterenlere teşekkürlerimiz boynumuzun borcudur. Ben Makedonya Türk’ü olarak, Ana dilimde eğitimimi almakla kimliğimi korumamda ve daha sonraki yaşam yolumda doğru dürüst adım atmamda öncü olan eğitim çınarlarımıza içtenkilkle teşekkür ederek yazıma noktayı koyuyorum.
6 Comments
Amazing things here. I am very happy to look your
article. Thank you a lot and I am taking a look forward to contact you.
Will you please drop me a e-mail?
bookmarked!!, I love your web site!
Great post.Really looking forward to read more.
I think you have noted some very interesting details, thankyou for the post.
That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate infoÖ Many thanks for sharing this one. A must read post!
Ahaa, its nice dialogue on the topic of this paragraph at this place at this blog, I have read all that, so now me also commenting at this place.