Makedonya’da 2 bin çocuk işçi sokaklarda yaşıyor

Makedonya’daki “Megaşi” Çocuk Büyükelçiliği, ülkedeki çocuk haklarının uygulanması ve çocuk işçilere ilişkin raporunda, sokaklarda yaşayan çocuk işçi sayısının Makedonya’da 2 binden fazla olduğu ifade edildi.

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te faaliyet gösteren ilk çocuk büyükelçiliği “Megaşi”, ülkedeki çocuk haklarının uygulanması ve çocuk işçilere ilişkin raporunu açıkladı.

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında açıklanan raporda, Makedonya’da 18 bin 500’den fazla çocuğun okula gitmediği belirtilerek, 2 bini aşkın çocuk işçinin sokaklarda yaşadığı bildirildi.

“Megaşi” Çocuk Büyükelçiliği tarafından ülkedeki sivil toplum kuruluşları desteğiyle hazırlanan rapora yönelik yapılan yazılı açıklamada, bu yılki raporda çocuk işçilerin ele alındığı ifade edilerek, özellikle küçük yaşta çalıştırılan çocukların okul öncesi eğitime dahil edilmesi gerektiği mesajı verildi.

Açıklamada, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) son verilerine göre dünyada 168 milyon çocuk işçi bulunduğunun altı çizilerek, “Makedonya’da 18 bin 500’den fazla çocuk okula gitmiyor. Emeği istismar edilen 2 bini aşkın çocuk ise sokaklarda yaşıyor.” ifadelerine yer verildi.

Çalışma gücü olarak en çok Roman ırkından gelen çocukların kullanıldığına dikkat çeken açıklamada, özellikle yoksul ailelerin çocuklarının işçi olarak kullanıldığı belirtildi.

Açıklamada, çocukların okul öncesi eğitime başlaması için çeşitli kampanyaların yapılması gerektiğine değinilerek, “Olumsuz şartlarda yaşayan ailelerin çocukları için zorunlu ve ücretsiz eğitim projeleri yapılmalıdır. Okul öncesi eğitime dahil edilmiş bir çocuk, sokaklarda yaşayanlardan birisinin azalması demektir.” sözlerine yer verildi.

Çocuk işçilerin yoksulluğun artmasına neden olduğu ifade edilen açıklamada, çocukların sosyal becerilerinin geliştirmesine yardımcı olan okullara “mutlaka” gitmesi gerektiği kaydedildi.

Dünya Bülteni

Read Previous

Liderler zirvesi belirsizliğini koruyor

Read Next

Türk Milli takımının Makedonya kökenli yıldızı için İtalyan yorumu: “Mamma mia! (Anneciğim)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *