Çok partili demokratik ülkelerde, halkın idareye gelmesi için seçimler düzenlenir.
Her secimde, seçmen oy, adaylar ise söz verir. Seçmen adayına, iş ve güzel bir maaş, sağlar. Tek bir oyla bile adayını milletvekili, bakan, başkan, hatta hükümeti yıkabilen “Tarzan” yapabilir.
Seçilen milletvekili, seçmenin kazandırdığı oy gücü ile bazen halk, çoğu zaman kişisel çıkarları adına hükümeti yıkar, hata vatanı zora sokabilir. Dostlar sefere der, çantasını alıp, ülke dışına “cennete” kaçar, gider.
Kosova, bir asırlık mücadelenin ardından, 2008’de bağımsızlığını kazandı. Fakat, bir türlü bağımsız yaşamaya, karar almaya alışamadı. Koskoca halkın oyuyla iktidara gelmiş, söz vermiş yöneticileri hala hiç çekinmeden, “Washington, Brüksel, Belgrad… ne derse” benim için “amindir” der, gider. Oysa, halkın karşısına çıkar “Bağımsızlığı biz kazandık” der, fakat bağımsız tek bir adım atamaz, ama yine seçimde oy ister.
14 Şubat, Pazar günü, Kosova’da yine parlamento seçimleri yapılacak.
Bağımsızlıktan bu yana 6 defa erken seçim, milletvekillerinin 6 defa görev sürelerini düzgün tamamlayamamış, demektir. Ticaret diliyle “dükkanın 6 defa iflas etmesi gibi. Öyleki, iflâs edenleri tekrar dükkana (parlamentoya) sokmak, seçmen için akıl işi olmasa.
Kosova’da 2019 seçimleriyle başlayan, bir değişim rüzgarı var. Değişimin en büyük engeli de, iflâs etmelerine rağmen değişmeyen, tekrar seçilmek için bin bir iş çeviren, sihirbaz misali, milletvekili adaylardır.
Bu eski milletvekillerinde, neden bu kadar büyük yeniden seçilmek aşkı?
Vatan millet çıkarları adına sözde bu aşklarına, bir de matematiksel, doğrusu milletvekilinin parasal çıkarları açısından konuya yaklaşmak.
Kosova Cumhuriyeti’nin milletvekillerini hak ve sorumluluklarını düzenleyen 03 / L-111 Kanunu’nun 14. Maddesine göre milletvekilinin hakları:
1. Esas maaş,
2. Görevi bitince 1 yıl geçici esas maaş,
3. Meclisteki görevleri için – Parlamento Grup Başkanı,
Meclis Başkanlık Kurulu üyeliği,
Meclis komisyonlarında üyelik ödeneği,
4. Meclis ve komisyon toplantılarına katılım ödeneği
5. Aylık harcamaları – yol masrafları, gündelikler, yemek ve iç yönetmeliklerle düzenlenen başka ek ödenekler.
(Görevleri itibarıyla bütün ödemeler TRUST – a tabi tutulur.)
Kaynaktan alınan bilgilere göre tahminen matematiksel fotoğraf şöyledir:
Milletvekili maaşı 1345 Euro,
Meclis Başkanlık Kurulu üyesi 400 Euro,
Grup Başkanı görevi 400 Euro, Komisyon Başkanı görevi 400 Euro,
Meclis toplantısına katılım ücreti 250 Euro (ayda en fazla 3 defa),
Komisyon toplantılarına katılım ücreti 50 Euro,
Yemek parası günlük 5 Euro,
Evinden 60 km uzak yol masrafı için 30 Euro,
Yurtdışı yolculuklar, gündelikler, ekstraları bu işin.
Öyleki bir milletvekili ayda, Kosova’da işçinin 250 Euro ortalama maaşının 10 katını alabilir. Üstelik Kosova Ombudsmanı’nın girişimiyle Anayasa Mahkemesi tarafından uygulaması durdurulan bu maddedeki “süper erken emeklilik maaşı” hükmünün geçerli olması durumunda, bir defa milletvekili seçilen kişi 65 yazı beklemeden, 55 yaşından itibaren milletvekili maaşının % 50’sini, iki defa %60 ve üç defa %70’ini alabilir.
Bu nedenle, vatandaşın alın teri – vergisinden aldıkları paraları ve “kral gibi” yaşamayı, hak etmeleri gerekir.
Seçimlerde, önce fısıltılarla başlayan kampanyalarda farklı mesajlar yayılır.
“Yok ABD, yok Avrupa, yok Türkiye…bu adayı istiyor” söylentileri, seçimden seçime, kişiliksiz adayların uydurmalarıdır.
Dost ülkelerin asıl istedikleri, Kosova’yı karanlıktan kurtaracak, kanunsuzluk, yolsuzluk, rüşvetçiliğe karşı savaşacak, demokrasinin yolunu açabilecek adayların, seçilmesidir.
Kosova’nın bağımsızlığından bu yana yapılan 6 seçimde, Anayasa ile Türk halkına da garanti edilen iki milletvekili sandalyesinin dışında, genelde Türk seçmeni temsil eden KDTP, tek bir sandalye kazanamamıştır.
Seçimden seçime sürekli kan kaybettiği gözlenen (10 binden 6 binlere düsen) KDTP’de, yaklaşık 20 yıldır ve o kadar sayıdaki adaylar, hep aynı pozisyonlarda, cah milletvekili, cah bakan, bakan yardımcısı, danışman ve saire.
Oysa, Meclis çalışmalarını izleyen KDİ (Kosova Demokrasi Enstitüsü) yıllık raporlarında, başka partilerden olduğu gibi, KDTP milletvekillerinin de Meclis çalışmalarındaki katkısı 0,01 olarak gösteriliyor.
Senelerdir böyle devam eden duruma kıyasla, 2019 seçimlerinde bir değişim rüzgarı esti.
Halkın istediği yönde, ülkenin yararına değişimin sağlanması için, bu seçime katılan bütün partilerin seçmenlerine, bu arada özellikle KDTP ile birlikte altı ay önce kurulup, ilk defa seçime giren ikinci yenilikçi Türk partisi – YTHP’nin seçmenlerine, vatandaşın ve ülkenin geleceğine ışık tutabilecek adayları, seçebilmelerini diliyorum.
Benden söylemesi, oyunuzu “sınıfta kalan” ve yeniden seçilmek isteyen adaylara değil, seçmek istediklerinize verin. Sandığa gidin, yasal hakkınızı kullanın.
Seçim sonuçları hayırlı olsun.