Evrensel Kalkınma Derneği ve Köprü Derneği iş birliğinde politika reformuna destek başlığında Avrupa Müslümanlarına Yönelik İslamofobi Tutumunun Azaltılması ve Gençlere Yansımalarının İncelenmesi konferansı düzenlendi.
TİMEBALKAN
Fon Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Başkanı ve Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Evrensel Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can Çakır, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Çiğdem Güllü, Köprü Derneği Başkanvekili Mehmed Arif, SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı, Legis Derneği Başkanı ve İnsan Hakları Aktivisti Mersiha Smailoviç’in yanı sıra Kuzey Makedonya ve Türkiyeli gençler katıldı.
Konferansta açılış konuşması yapan Emin, “Aslında konu bizim için yabancı değil, özellikle Makedonya’da yaşayan Türk toplumu olarak malum olduğu üzere Müslüman olmayan topluluklarla iç içe yaşıyoruz. Bu noktada asırlar boyu devam eden tecrübemiz var, Osmanlı döneminden itibaren. Özellikle Müslümanlarla iç içe yaşanan bölgelerde daha yoğun bir şekilde görünüyor, mesela lise veya üniversitede Müslüman olmayan gençlerle bir arada ders görüyorlar, yani rutin hayatlarını devam ettiriyorlar. Hatta arkadaşlıkları, ahbaplıkları veya tanışıklıkları devam ediyor. Müslümanları tanıyan Hristiyanlarda böyle bir sıkıntı yok ama Müslümanları tanımayan özellikle batıda ırçıklıkta hep bir önyargı oluyor, zaten insan tanımadığı şeyin düşmanıdır.” şeklinde konuştu.
Emin konuşmasının sonunda “Üsküp’te başlayan bu süreç inşallah Türkiye’de devam edecek. Biz Köprü Derneği olarak bu projenin bir parçası olmaktan dolayı onur ve gurur duyduk. İnaşallah bu tarz projelerle bir arada olmayı ümit ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Evrensel Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can Çakır, “Artık Avrupa’nın tartışması gereken bir politik sorunun olduğu, bir gündemin olması gerektiğini biz gençler olarak düşünüyoruz çünkü son zamanlarda görüyoruz ki bu ırkçılık gittikçe azalan bir durum değil. Yüz yıllar önce yapılan soykırımlar, zorunlu göçler, yasal hakların kısıtlanması gibi farklı farklı saldırılara dönüşmüş bir şekilde, temelinde insanların temel hak ve hürriyetlerini kısıtlayan, insanların hakları gasp eden ve insanları inancından, ırkından, milliyet mensubiyetinden bağlı elde etmesi gereken hakların verilmemesi durumuna dönüşmüş bir sürece girmiştir.” diye konuştu.
Çakır, “Türk olsun, Arnavut olsun, Makedon olsun eğer bir insanın dini, ırkı, milliyeti neyse bunu özgürce yaşaması gerekmektedir. Bunun temel hak ve hürriyet olarak görülmesi gerekmektedir ama ne yazık ki söz konusu Türk olunca, Müslüman olunca bu argümanların hepsi çürüyor.” dedi.
Konuşmacıların ardından SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı, İslamofobi kavramı ve bölgedeki yansımaları ile ilgili konferans verdi.
Programın ikinci kısmında Legis Derneği Başkanı ve İnsan Hakları Aktivisti Mersiha Smailoviç “2020 Yılında Makedonya’da İslamofobi” konulu sunum gerçekleştirdi.
Konferansa katılan öğrencilere T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’ndan mektup ve kitap hediye edildi.