Eski Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko, Srebrenitsa soykırımını inkarı yasaklayan bir düzenlemeyi yasalaştırmasının ardından ölüm tehditleri aldığını ve kurşun geçirmez yelek giymeye başladığını açıkladı.
Avusturya’da yayın yapan Profil gazetesine konuşan Inzko, soykırımı inkar yasasını Bonn yetkilerini kullanarak dayatma yoluyla geçirdikten sonra Bosna Heresek’te Srebrenitsa soykırımının inkarının azaldığını söyledi.
Yasadan önce Bosna’da bazı okullarda soykırım suçlusu Ratko Mladiç’in duvar resmi önünde fotoğraf çekildiğini ve yasanın ardından bunların değiştiğini vurgulayan Inzko, soykırımı inkar vakalarının da yüzde seksen oranında azaldığını ifade etti.
Bosna Hersek parlamentosunun Sırp siyasetçilerin muhalefeti nedeniyle yıllardır geçirilemeyen yasal düzenlemeyi dayatma yoluyla geçirdikten sonra ölüm tehditleri aldığını da açıklayan Inzko, bu nedenle gün boyunca kurşun geçirmez yelek giymek zorunda kaldığını açıkladı.
Inzko’nun geçtiğimiz yıl görevini yeni Yüksek Temsilci Christian Schmidt’e devretmeden hemen önce yasalaştırdığı kanuni düzenleme, Bosnalı Sırp siyasetçilerin sert tepkilerine neden olmuştu.
Srebrenitsa’da ne oldu?
Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar ise toplu mezarlara gömüldü.
Srebrenitsa’da Sırp güçleri tarafından öldürüldükten sonra toplu mezarlara gömülen binlerce soykırım kurbanının daha sonra başka yerlere nakledildiği biliniyor.
Soykırımdan sonra açılan toplu mezarlardan çıkarılan ceset kalıntıları tam olmasa da binlerce aile, sevdiklerinin bulunabilen birkaç kemiğini toprağa veriyor.
Kaynak: Balkan News