İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Yunanistan’ı, sınırı geçen göçmenleri Türkiye’ye geri göndermek için belge vaadi verilen başka göçmenleri kullanmakla suçladı. HRW, göçmenleri geri itenlerin Orta Doğu ve Güney Asya’dan geldiğinin tahmin edildiğini kaydetti.
Konu ile ilgili bugün yayımlanan 29 sayfalık raporda, Yunan polisinin, Meriç Nehri sınırında gözaltına alınan düzensiz göçmenlerin giysilerini çıkartıp, üstlerini soyup paralarını, cep telefonlarını ve diğer önemli eşyalarını çaldığı yolunda şikayetler geldiği aktarıldı.
Yunanistan’da sığınma başvurusunda bulunmak isteyenlerin yüzleri maskeli ancak Orta Doğu veya Güney Asyalı olduğu tahmin edilen diğer göçmenlerin kullandığı botlarla Meriç Nehri’nin ortasında kaderleriyle baş başa bırakıldığı şikayetinde bulunulan raporda, Avrupa Birliği’nin acilen duruma müdahale etmesi istendi.
“AB Komisyonu harekete geçmeli”
Yunan hükümetinin sınırlarındaki “yasadışı geri itmelerle ilgili sorumluluğunun yadsınamayacağını” belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü Göçmen ve Mülteci Hakları Direktörü Bill Frelick, “Yunanistan’ın bu yasadışı eylemleri gerçekleştirmek için vekiller kullanması onu herhangi bir sorumluluktan kurtarmaz. Avrupa Birliği Komisyonu acilen yasal işlem başlatmalı ve Yunan hükümetini toplu sınır dışı eylemlerini yasaklayan AB yasalarını ihlal etmekten sorumlu tutmalı.” dedi.
Eylül 2021 yılı ve Şubat 2022 arasında Meriç Nehri üzerinden Türkiye’ye geri itilen toplam 26 Afgan göçmenle konuşulduğu belirtilen raporda, bu kişilere yönelik Yunan polisinin kötü muamelesinden örnekler verildi.
23’ü erkek, 2’si kadın ve biri çocuk bu kişilere yeteri kadar su ve yiyecek verilmesinin dışında polisin kendilerini suistimal ettiği ve dövdüğü bildirildi.
Göçmenleri götüren göçmenlere ne vaatler veriliyor?
Bu kişilerden 16’sı kendilerini küçük botlarla Meriç Nehri’nin ortasında bırakanların özel üniforma giyip, yüzlerini sakladıklarını ve Arapça ve Asya dilleri konuştuğunu söyledi.
Türkiye’ye geri geri gönderilenlerden üçü, bu kişilerle konuşmayı başardıklarını belirterek, botları kullananların kendilerinin de göçmen olduğu ve bu işi yapmaları halinde kendilerine yolculuk yapmalarına imkan sağlayacak belgelerin verilmesi vaadinde bulunulduğunu aktardı.
Afganistan ordusundan ayrılan 28 yaşındaki bir Afgan, botu süren Pakistanlı ile Peştu dili konuştuğunu belirterek, “Bu kişi bana eğer üç ay daha bu şekilde çalışırsa, yolculuk için Yunanistan’dan gerekli belgeleri alacağını söyledi.” dedi.
euronews