Hırvatistan‘ın doğusundaki Vukovar şehrinde Yugoslav Halk Ordusu (JNA) ve Sırp paramiliter birliklerce öldürülen kurbanlar anısına, katliamın 31. yılında binlerce kişinin katılımıyla tören düzenlendi.
Hırvatistan’ın eski Yugoslavya’dan ayrılarak 1991’de bağımsızlığını ilan etmesinin ardından başlayan savaşta kuşatma altında kalan ve en az 1624 kişinin hayatını kaybettiği Vukovar’daki anma töreninde, Hırvatistan devlet yetkilileri ve vatandaşlar hazır bulundu.
Vukovar Hastanesi önünde toplanan binlerce kişi, törenin yapıldığı alana doğru düzenlenen “Anma Yürüyüşü”ne katıldı.
– “Çok sayıda Hırvat ile burada olduğum için mutluyum”
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, burada yaptığı açıklamada, Vukovar’ın, ülkesinin özgürlük, demokrasi ve bağımsızlığının temeli olduğunu belirterek, “Hırvatistan Cumhuriyeti adına kahraman şehir Vukovar’ı anmak için Hırvatistan’dan ve yurt dışından çok sayıda Hırvat ile burada olduğum için mutluyum.” dedi.
Geride kalan 6 yılda önemli sonuçlar elde ettiklerini belirten Plenkovic, şu ifadeleri kullandı:
“Çok sayıda kayıp kişinin kalıntıları bulundu ve birçoğunun da kimliği belirlendi. Bu süreç, onlara ve ailelerine saygı çerçevesinde devam edecek. Elbette çok iyi biliyoruz ki, kayıpların olduğu yerleri bulabilmek için bu konuda bizden daha fazla bilgi sahibi olanların iş birliğine sahip olmamız önemli. Bu bilgileri bizden daha fazla bilenler, Hırvatistan’da değil Belgrad’dalar.”
Hırvatistan Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic de “Her yıl 18 Kasım’da olduğu gibi Vukovar şehrinin kahramanlarına, Hırvat savunucularına, Hırvatistan’ı savunan ve Hırvatistan’ın özgürlüğünü elde eden herkese bir kez daha saygılarımızı sunmak için Vukovar’a geldik.” diye konuştu.
– Vukovar katliamı
Hırvatistan’ın Haziran 1991’de Yugoslavya’dan ayrıldığını açıklamasının ardından başlayan savaştaki en büyük ve en kanlı çatışmalar, Vukovar’da yaşandı.
JNA askerleri ile Sırp paramiliter birlikler, 87 gün boyunca Vukovar’ı kuşatma altında tuttu. Bazı günlerde 11 binden fazla bombanın düştüğü şehir, 18 Kasım 1991’de Sırp güçlerinin eline geçti.
Kuşatmanın ardından başlayan Sırp işgali, 15 Ocak 1998’e kadar sürerken, Vukovar Hastanesi’ndeki yaralı ve çalışanlara yönelik çeşitli savaş suçları işlendi.
Vukovar Hastanesinin verilerine göre, en az 1624 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 7 bin kişi toplama kamplarına götürüldü, büyük çoğunluğu Hırvat olmak üzere 22 bin civarında Sırp olmayan sivil şehirden sürgün edildi.
Vukovar’da öldürülen 383 kişinin cesedine ise hala ulaşılamadı.
Hollanda’nın Lahey şehrindeki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Vukovar’daki katliam nedeniyle eski JNA komutanlarından Milet Mrksic’e 20 yıl, Veselin Sljivancanin’e 10 yıl hapis cezası verdi.
AA