Ferid Muhiç: Osmanlı’nın Zor Kullanarak Islamlaştırdığı Konusunda Hiçbir Somut Delil Yok

  • Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından başlatılan “Balkan Tarihi Konuşmaları” programının bu ayki ilk konuğu Prof. Dr. Ferid Muhiç oldu.

    Prof. Dr. Ferid Muhiç, “Hoşgörü Kültürü: Islam ve Balkan” konulu toplantıda Avrupa ve Islam dünyasında hoşgörü kültürü hakkında konuştu. Toplantıya Balkanlı öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

    Prof. Dr. Ferid Muhiç,”1992 yılında Sırp bir akademisyenin Avrupalı bir gazeteciye verdiği mülakatta “Aliya’nın Avrupa’daki ilk Islam devletini kurmasına izin vermeyeceğiz” dediğini hatırlatırken, 10 yıl sonra 2002’de bu kez Le Figaro dergisinin Avrupa’nın monokültürel, Katolik bir kıta olduğunu yazdığını, bir papazın bunu tasdiklediğini ama hayret verici bir şekilde hiç kimsenin gerçeklikle ilgili bir reaksiyon vermediğini” ifade etti. Avrupa tarihinin Balkanlar’dan başladığını belirten Muhiç “8. Y.y dan itibaren Avrupa’da 3 Islam devletinin olduğunu” söyledi.

    Balkanlar’da halen Osmanlı’nın sömürgeci olduğu ve insanları zorla müslümanlaştırdığı yalanının okullarda ögretildiğini vurgulayan Muhiç, “Osmanlı’nın zor kullanarak islamlaştırdığı konusunda bir somut delil yok” dedi.

    Osmanlı’da gayri müslimlerin hayat şartlarının kötü olduğundan dolayı müslüman oldukları görüşüne karşı çıkarak, “müslüman olmayan biri için içkiyi bırakıp, günde beş vakit abdest alıp beş vakit namaz kılması kolay olmasa gerek, ama bunu yaptıranın Allah’ın son sözüne olan iman olduğunu” belirtti.

    Islam’ın en hoşgörülü din iken en hoşgörüsüz olarak gosterilmesinin nedeni olarak “eğitimi” gördüğünü söyleyen Muhiç öğrencilerin sorularıyla uzayan sohbette “siz bilirsiniz benim için sıkıntı değil, yarın uçağım kalkana kadar konuşabilirim” diyerek öğrencilere takıldı.

    Ferid Muhiç kimdir?

    Prof. Dr. Ferid Muhiç, şair ve düşünür. 1943 yılında Bosna’da Mahoye köyü’nde doğmuş ve halen Üsküp Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesinde Çağdaş Felsefe ve Yeni Çağ dersleri vermektedir. Muhiç’in 20’den fazla eseri vardır.

    Seyyid Emin / TIMEBALKAN

  • Read Previous

    ‘Suriye’de 18 ay içerisinde seçim yapılması konusunda anlaştık’

    Read Next

    ‘İşçi ve işveren temsilcileri arasında güçlü sosyal diyalog şart’

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *