Eski Kosova Cumhurbaşkanı Taçi, savaş suçundan yargılandığı Lahey’de ifade verdi

Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Lahey’deki duruşmada, dini, etnik veya ulusal aidiyeti ne olursa olsun Kosova’daki savaşın tüm kurbanları için üzüntü duyduğunu söyledi.

“Kosova Özel Savcılığı ve Odaları” olarak bilinen Hollanda’nın Lahey kentindeki özel mahkemede, 2020’den beri tutuklu bulunan Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) komutanları Haşim Taçi, Yakup Krasniçi, Kadri Veseli ve Recep Selimi, 3 Nisan’da başlayan yargılanma sürecinde savunma yaptı.

Suçlamaları kabul etmediğini ve masum olduğunu belirten Taçi, “Yaşari ailesi 1998’de katledildiğinde İsviçre‘de öğrenciydim, siyasi bir mülteciydim. Ülkeme yardım etmek için geri döndüm ve direnişe katıldım. Mensubiyeti ne olursa olsun bu savaşın tüm kurbanları için üzüntü ve acı duyuyorum. Masumlara zulmedildiğinde kurbanlar adalete kavuşamaz. Bir adaletsizlik başka bir adaletsizlikle giderilmez.” ifadelerini kullandı.

Yüzleştiği bu yeni zorlukta ailesi ve halkı için başarılı olacağını vurgulayan Taçi, şöyle konuştu:

“UÇK, sıradan insanlardan, ülkelerini ve ailelerini korumaya çalışan vatandaşlardan oluşuyordu. Yüzlerce katliamda binlerce aile sevdiklerini kaybetti. Rakiplerimiz, Bosna ve Hersek’teki öldürme kampanyalarında tecrübeli Sırp ordusu, polisi ve paramiliterleriydi. Bu direniş olmasaydı Kosova olmazdı. Kosova vatandaşları savaş istemediler, savaş onlara dayatıldı. Onlar da özgürlüğü seven herkesin yapacağını yaptılar. Kosova tarihin doğru tarafındaydı. Bugün, Kosova halkı özgür bir ülkede yaşadığı için mutluyum. Kosova bir başarı öyküsüdür.”

Taçi, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, ilk Kosova Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova gibi liderlerin masumiyetine dair tanıklık yapamayacak olmasından dolayı üzgün olduğunu söyledi.

Taçi, mahkemede şunları kaydetti:

“Uluslararası toplumun ve ABD’nin yardımı olmaksızın özgür ve bağımsız olamayacağımızı Kosova’daki herkes başından beri biliyordu. Adaleti, özellikle uluslararası adaleti destekledik. Dick Marty’nin raporu uluslararası medya manşetlerini UÇK ve benim organ kaçakçılığı yaptığımıza dair uydurma iddialarla doldurduğunda, uluslararası toplumdan hemen bağımsız bir soruşturma yapmasını istedim. Uluslararası toplum, organ kaçakçılığı iddiaları üzerindeki kara bulutu kaldırmak için özel bir mahkemenin gerekli olduğunu söyledi. Bu sürecin bir sonucu olarak bugün dünya artık organ kaçakçılığının olmadığını biliyor. Artık bu suçlamalardan beraat ettiğimizi biliyoruz. Bu fedakarlık buna değdi.”

Taçi ayrıca barışa, gerçeğe, uzlaşmaya ve adalete inandığını ve bu sürecin adil, şeffaf ve hızlı olmasını temenni ettiğini dile getirdi

Kosova Özel Odaları ve Özel Savcılığı

Kosova Özel Odaları ve Özel Savcılığı olarak da anılan özel mahkeme ve bünyesindeki özel savcılık, Hollanda’nın Lahey kentinde 2011’de kuruldu.

Kosova’da 1998-2000 yıllarında işlendiği öne sürülen savaş suçlarını araştırmak ve yargılamak amacıyla kurulan bu yargı organı, uluslararası hakim ve savcılardan oluşuyor.

Özel savcılık, 2019 başından bu yana onlarca eski UÇK mensubunu ifade vermek üzere davet etmişti.

Taçi ve diğer 3 sanık hakkındaki ilk iddianame 26 Ekim 2020’de onaylanmış, iddianamede adı geçenlerin, 100 kişinin ölümünden sorumlu oldukları öne sürülürken, şüphelilerin cinayet, sürgün ve işkence gibi savaş suçlarıyla itham edildikleri bildirilmişti.

Mahkeme Başkanı Charles Smith, iş yükünün fazlalığından dolayı yargılamanın öngörülen 5 yıldan fazla sürebileceğini ifade etmişti.

AA

Read Previous

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz, Arnavutluk’ta Uluslararası Turizm Forumu’na katıldı

Read Next

Bakan Soylu, Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Mitrakis ile buluştu