Bosna Hersek’in Birleşmiş Milletler’e (BM) kabul edilmesinin 30. yıl dönümü dolayısıyla başkent Saraybosna’daki parlamento binasında program düzenlendi.
Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, burada yaptığı konuşmada, Bosna Hersek’in uluslararası düzeyde tanınması ve aynı anda BM’ye kabul edilmesinin önemli ve geri dönüşü olmayan diplomatik bir eylem olduğunu vurguladı.
O gün BM binası önüne Slovenya ve Hırvatistan ile bayraklarının yanında Bosna Hersek bayrağının da göndere çekildiğini anımsatan Boşnak lider, “Bu, tarihimizin en önemli anlarından biriydi, ancak kutlayamadı. Çünkü özgürlük, bağımsızlık ve demokrasi için savaşmaya zorlandık.” dedi.
BM üyeliğinin Bosna Hersek için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Dzaferovic, dünyada az sayıda ülkenin var olmasının BM’ye bağlı olduğunu düşündüğünü ve Bosna Hersek örneğinin aslında BM sistemindeki etkisizliğin kendilerince de görülmesine vesile olduğunu savundu.
Bosna Hersek’in, uluslararası toplumun pasifliğinin kurbanı olarak da tanımlanabileceğini kaydeden Dzaferovic, ancak kendilerinin her şey rağmen BM’de reform yapılmasını ve uluslararası toplumda Soğuk Savaş sonrası durumu değiştirmeyi başaramadıklarını kaydetti.
Dzaferovic, konuşmasının sonunda, genç nesilleri de Bosna Hersek’in yararına çalışmaya devam etmeye ve BM’de barışı, iş birliğini ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeye çağırdı.
29 Şubat-1 Mart 1992’de yapılan bağımsızlık referandumu ile eski Yugoslavya’dan ayrılan Bosna Hersek, 22 Mayıs 1992’de resmen BM üyesi olmuştu.
Kaynak: Balkan News