Çift başlı kartal, 55 metrelik haç… Sırada ne var?

Butel Belediyesi’nin aldığı kararla, belediyenin girişinde yeni yapılan dönel kavşakta 55 metre yüksekliğinde bir haç yerleştirilecek. Doç. Dr. Şener Bilal, TİMEBALKAN portalına yaptığı açıklamada, “Ülkede yaşanılan bu siyasi istikrarsızlık ortamında belkide yapılması gereken en son şeydir” dedi.  Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin ise “Bu mantıkla gidilirse biz Türkler için de mesela Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gazi Baba tepesinde ay yıldızı takma hakkımız doğmaz mı…” sorusunu gündeme getirdi.

Hüsamettin GİNA

Ülkede yaşanılan bu siyasi istikrarsızlık ortamında iktidardaki siyasi partiler birbirleri ile heykel kurma yarışına girdiler. Demokratik Bütünleşme Birliği Topansko Pole semtinde arnavutların milli sembolü çifte başlı kartalı yerleştirilmesinin hemen ardına Butel belediyesi dini bir sembol haç yerleştirme kararı alarak adeta Çayır belediyesine cevap verdi.

Haçın tüm masraflarını Dünya Makedon Kongresi’nin karşılayacağını belirten Butel Belediyesi yetkilileri, “Haç için belediye herhangi bir masraf harcamayacak.  Dünya Makedonya Kongresi’nin bağışı olacak. Haçın tasarımı da kongre tarafından yapılacak” şeklinde konuştular.

Butel Belediye’sindeki Demokratik Bütünleşme Birliği konsey üyelerinden aldığımız bilgilere göre haç yerleştirme noktasının bilgileri olmadan gündeme geldiği, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği konsey üyeleri ile beraber karşı çıktıklarını kaydettiler.

Haç dikme kararı Butel semtinde yaşağan sakinlerin yanı sıra bazı Türk sivil toplum kuruluşlarından ve bazı profesörlerden tepki ile karşılandı.

Uluslararası Balkan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şener Bilal siyasi istikrarsızlık ortamında haçın yerleştirilme girişiminin belki de yapılması gereken en son şey olduğunu vurguladı.

Sener Bilal

TİME BALKAN’a özel açıklamlarda bulanan Doç. Dr. Şener Bilal, “Haç modası ile ‘Laiklik’ konsepti kuralı ihlal edilirken, ülkede yaşayan diğer etnik ve dini gurupları kanımca tahrik etmeye yetecek bir sebeptir. Ülkede yaşanan bu siyasi istikrarsızlık ortamında belki de yapılması gereken en son şeydir. Ülkemiz daha önemli sınavları vermez iken, kalkıp bir dine ait sembölün, diğer etnik gruplara göstere göstere bir alanda yerleştirilmesi hiç uygun olmamaktadır. Kaldı ki bu yapılan hareket güven kaybeden iktidar partisine bir şeyler kazandırma gayesi ve anlayışı ile yapılıyor ise o zaman tam bir trajik-komedi halini almaktadır. Her daim sosyolojik olarak zayıf düşen toplumların dini ve milli hassasiyetlerinin politik bir malzeme olarak kullanılmasına şahit olmuşuzdur. Kanımca bu yapılanlar buna tipik bir örnek oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Çayır Belediyesine bağlı Topansko Pole semtinde Arnavutların milli sembolü çift başlı kartalın yerleştirilmesinden hemen sonra, yoğun olarak Müslüman nüfusun yani Türk ve Arnavutların yaşadığı Butel Belediyesi’nde dini bir sembol olan haçın yerleştirilmesi kararının çok manidar olduğunu vurguladı.

Emin, “Bu mantıkla gidilirse biz Türkler için de mesela Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gazi Baba tepesinde ay yıldızı takma hakkımız doğmaz mı…” sorusunu gündeme getirdi.

Hüsrev Emin, “Haç yerleştirme talebinin, özellikle Dünya Makedon Kongresi’nden gelmesi ve güzergah olarak ağırlıklı müslüman ailelerin yaşadığı bölgeye yerleştirilmesinin, önümüzdeki dönemde etnik topluluklar arası gerginliği arttıracağından endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Todor Petrov Türklerin yakından tanıdığı bir isim

Butel Belediye’sindeki haç, Dünya Makedon Kongresi inisiyatifi ve bağışı ile Üsküp’te  dikilecek ikinci haç olacak.

Hatırlanacağı üzere Todor Petrov iki yıl önce, Aerodrom semtinin Sırbistan Bulvarın’da, Cevahir gökdelenlerinin hemen karşısında 51 metrelik bir haç dikmişti.

Bu kez Makedonya Meclisi’nin eski ve yasalara değiştirgeler sunma açısından en çalışkan  milletvekili Todor Petrov kendi rekorunu kırarak  55 metrelik haç yerleştirecek.

Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Todor Petrov’un Türkler için tanıdık bir isim olduğunu belirterek Türkçeyi unutmuş Türk kardeşlerimize farklı lobi ve baskılarla onları kendilerini Makedon olarak lanse etmesi için çalışmalar yapan birisi olduğunu kaydetti.

IMG_7597

Emin, “Türkler için tanıdık bir isim. Hangi anlamda tanıdık bir isim? Özellikle Koliçani ve Tsvetova gibi Türkçeyi unutmuş ancak kendilerini Türk addeden kardeşlerimize yönelik söz konusu kongre tarafından 2011 yılındaki sayımlarda kendilerini Makedon olarak ifade etmesi için yapılan baskıları biliyoruz.  Bu yetmezmiş gibi, Türkiye’de, Dünya Makedon Kongresi aktif olarak kendini Makedon olarak ifade eden kişilerle irtibat kurması ve Türkiye’de şube açma çalışmaları biz Türkler için düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.

Balkan Ünüversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Şener Bilal, Todor Petrov’un şu aşamada amacını kestirmemiz kesin veya tatmin eden cevaplar vermenin imkansız olduğunu kaydetti.

Şener Bilal, “Bu beyefendinin amacını bilemem, ama yapılanların bizleri götürdüğü nokta, Makedonya’yı heykeller, milli veya dini semboller ülkesi haline getirmektedir. Bu bir Rönesans veya reform değildir, bunun dönemi de değildir, bunun sadece sonradan görmelik veya gereksiz bir milli ve dini kimlik kurma çabasıdır.Kaldı ki ülkemizde çok şükür milli ve dini kimliklerin adresi ve durağı bellidir, bununla uğraşmanın bir espirisi yoktur. Hani illaki rekor kırmak gerekir ise, o zaman ülke olarak en demokratik, toleranslı ve istikrarlı ülke olmanın rekorunu kıralım, gidelim Guinness Rekorlar Komisiyonu’na bunları sunalım, belki o zaman herkes tatmin olur ve alkışlar, aksi takdirde komediye dönüşür bu iş, söylemedi demeyin” ifadelerini kullandı.

Türkiye “Dostu”

Todor Petrov Türkiye’yi sık sık ziyaret ederek,  boğazın büyük bir gücü ve bölgenin barışını sağlayacak ülkenin Türkiye olduğunun altını çizmektedir. Nisan 2015 yılında Türkiye’de Vatan Partisi’ni ziyaret eden Todor Petrov şu açıklamayı yapmıştı:

“Türkiye boğazın büyük gücüdür. Eğer bölgeye demokrasi ve barış gelecekse bunu Türkiye getirebilir. Türkiye – Makedonya ilişkileri pekiştirilerek güçlendirilmelidir. Türkiye’deki bütün Kemalistleri selamlıyorum ve onları çok seviyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Makedonya kökenlidir ve bizim için çok önemlidir”

İnternette yaptığımız araştırmaya göre, 2015 yılının Şubat ayında Akhisar Balkan Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan Dünya Makedon Kongre Başkanı Todor Petrov; “Türkiye’de 6 milyon, dünyada 12 milyon Makedonyalı olduğunu  söyledi.

Ziyaret esnasında, Petrov, ayrıca  Akhisar Balkan Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği’nin işbirliğiyle Akhisar’da Makedonca dil eğitim kurslarını açabileceklerini vurgulamıştı.

Makedonya’da gösterdiği faaliyetler ve Türkiye’de yaptığı açıklamaları göz önünde bulundurduğumuz zaman Petrov’un ne kadar çelişkili işlere imza attığı görülmektedir.

Read Previous

Fenerbahçe’nin rakibi Braga oldu!

Read Next

Taçi: Ülkem için, halkım için çalışacağım

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *