Bulgaristan’da hükümeti Bulgaristan’ın Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile tüm alanlarda işbirliğini derinleştirmek için üç yıllık bir yol haritası onayladı.
Amaç, ülkenin dış politika önceliği olan OECD’ye katılım hazırlığı konusundaki eylemlerini sürdürmektir. 2021 – 2023 döneminde gerçekleştirilmesi planlanan plan, halihazırda verilen taahhütleri örgütle işbirliği içinde Ulusal Eylem Planı’na dayalı olarak çok çeşitli alanlarda yerine getirilmesini de hedefliyor. Yol haritası, OECD ile eşgüdüm içerisinde hazırlandı ve 20 Eylül 2019’da Paris’te OECD Bakanlar Konseyi’ne resmen sunuldu.
20 Aralık 2017 tarihli 789 sayılı Bakanlar Kurulu kararında yapılan değişikliklerle ayrıca ülkemizin OECD’ye katılımı için Kurumlararası Daimi Koordinasyon Mekanizmasının (MKM) faaliyetleri de iyileştirilmektedir. MKM, Bulgaristan’ın örgüte katılımı ile ilgili tüm faaliyetlerini koordine eden ana organ olarak kendini kanıtlamıştır. Bulgar kurumları ve ajansları arasındaki koordinasyon, organizasyonun sosyal ve ekonomik hayatın tüm alanlarını kapsayan çeşitli faaliyetleri göz önüne alındığında son derece önemlidir.
Bulgaristan’ın OECD’ye katılımı önemli bir stratejik dış politika önceliğidir. Kararın ve 2021-2023 dönemine ilişkin yol haritası kabul edilmesiyle hedefe yönelik istikrarlı, ciddi ve uzun vadeli bir bağlılık gösterilmektedir. Bu adımla OECD’den ortaklarımıza Bulgaristan’ın üyelik müzakerelerini mümkün olan en kısa sürede başlatmaya hazır olduğuna dair bir sinyal veriliyor.
OECD, sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya yönelik politikaları teşvik etmek, nüfusun yaşam standardını yükseltmek ve finansal istikrarın korunması amacıyla 1961 yılında kurulmuştur. Örgütte 37 üye ülke vardır.
Kircaalihaber