Foto: Kircaalihaber
Sofya’da faaliyet gösteren Kültürel Etkileşim Derneği, Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği, Türk Hava Yolları (THY), Türk Bulgar Kadınları Dostluk Derneği’nin desteğiyle Ramada Otel’de şölen düzenledi.
Etkinlikte şiirler okundu, şarkılar seslendirildi, Türk Bulgar Kadınları Dostluk Derneği ve sponsorlar, çocuk katılımcılara çeşitli hediyeler verdi.
Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi (DOST) Genel Başkan adayı Lütfi Mestan, Bulgaristan’ın 10 yıldır AB üyesi olmasına rağmen, siyasi platformlarda Türkçe konuştuğu için cezalandırıldığını söyledi.
“Böyle bir günde kendimi güzellik ve mutluluk içinde hissediyorum” diyen Mestan, “Maalesef Bulgaristan’da biz halen demokrasiye, demokratik standartlara yakışmayan uygulamalarla karşılaşıyoruz. Siyasi etkinliklerde yasal olarak anadilimizi kullanamıyoruz” şeklinde konuştu.
Mestan, bireysel hakları kısıtlandığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurduğunu anlattı.
Şölene katılan 16 yaşındaki Jülide Mehmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin resmi dili Bulgarca’nın yanı sıra Türkçe, İngilizce ve Almanca konuşabildiğini ve bundan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Snyagov köyünde öğretmenlik yapan Fatme Ahmed de Bulgaristan’da Türkçe dersler verildiğini belirterek, “Türkçe okumanın değeri de çok büyüktür. Bir çocuğun anadili ne olursa olsun, o dildeki sağlam eğitim temeli üzerine oturtulmuş olmalı. O zaman diğer dilleri daha da kolay öğrenebilir” ifadelerini kullandı.
Konövo köyünde 20 yıldır öğretmenlik yapan Necati Hasan da Türkçe eğitim süresinin azaltılması nedeniyle üzüntü duyduğunu kaydederek, “Okulumuzda okuyan çocuklar eskiden haftada 4, şimdi ise sadece 2 saat Türkçe dersi görüyor. Türkçeye ilgi var ama maalesef hala çocuklarımızı eğitemiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Her geçen gün Türkçe öğrenmek isteyen öğrencilerin sayısı azalıyor”
Kırcaali Ömer Lütfi Türk Kültür Derneği Başkanı Müzekki Ahmet de ülkedeki Türkçe eğitimine talebin giderek azaldığını söyledi.
Ahmet, “Her geçen gün Türkçe öğrenmek isteyen öğrencilerin sayısı azalıyor. Velilerin bilmesi gereken basit bir şey var, mayıs ayında dilekçe doldurup çocuklarının Türkçe okumak istediklerini belirtmeleri gerekir. Bir araya gelen 10 dilekçeyle o okulda zorunlu olarak Türkçe sınıfı açılır” görüşünü paylaştı.
Şumnu kentinden gelen Emel Seyhan Tevfik de Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okuduğunu belirterek, “Ben Türkçeyi okulda derslere katılarak öğrendim. Arkadaşlarıma tavsiyem, Bulgaristan’ın eğitim sisteminde sağlanan olanaklar çerçevesinde zamanında gerekli başvurularını yaparak anadil dersi görmeleri” değerlendirmesinde bulundu.
Şölene Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol, çok sayıda Türk diplomat ve Bulgaristan Parlamentosundaki Türk kökenli bağımsız milletvekilleri ve çocuklar katıldı.
Bulgaristan’da isteyen öğrenciler haftada 4 saate kadar seçmeli ders olarak Türkçe öğrenebiliyor. Nüfusu 7 milyon olan ve yaklaşık bir milyon Türk ve Müslüman’ın yaşadığı ülkede seçmeli ders olarak Türkçe öğrenenlerin sayısı, son yıllarda 6 binin altına düşmüş bulunuyor.
Kaynak: AA