NOVA TV’nin “Merhaba Bulgaristan” programına konuk olan Ulusal Bulaşıcı ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Todor Kantarciev, “Koronavirüs aşılama kampanyası başarısız olursa, bebeklerin aşı takviminin uygulanması risk altına girecek” diye endişesini dile getirdi.
Uzman doktor, koronavirüsün dolaşımını kesintiye uğratmak için insanların yaklaşık % 70’inin aşı olması gerektiğini, şimdiye kadar % 12’sinin onunla temas halinde olduğunu vurguladı. İlk aşının, 29 Aralık’ta Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanması bekleniyor. Profesör, “Bunun olasılığı yüksek, ama Avrupa İlaç Ajansı “bekleyin” de diyebilir” dedi ve onaylandığı takdirde Bulgaristan’da ilk aşıların Ocak ayında uygulanacağını belirtti.
Doktor, viral enfeksiyon geçiren kişilerin aşılanmadan önce en az iki ay beklemelerini tavsiye etti, aksi takdirde onların bağışıklık kazanmayacaklarını vurguladı. Prof. Dr. Kantarciev, ”Otoimmün hastalıkları veya kemoterapi tedavisi gören kişilerin, kendileri için en güvenli peptid aşılarının onaylanacağı Şubat-Mart ayına kadar beklemesi iyi olur. Bağışıklık yetersizliği olan kişilere canlı virüs aşısı yapılmamalı” diye ekledi. Ayrıca hamile kadınların aşı olmaması gerektiğine karar verildiğini vurguladı.
Prof. Dr. Kantarciev, nosebo etkisinin (ilacın zararlı olduğunu düşünerek hastanın tedavi olmaksızın kötüleşmesi) plasebo etkisinden (hastanın ilacın kendisine yardımcı olduğuna inanarak gerçek ilacı almadan iyileşmesi) çok daha yaygın olduğunu vurguladı. Doktor, “Olumsuz etki, hastaların % 30’unda, olumlu etki ise yalnızca yüzde 10-12’sinde ortaya çıkar” dedi.
Doktor, yeterli aşı olmadığı duyulduğunda Bulgaristan’da aşıya olan ilginin arttığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Kantarciev’in ifadesine göre, mevsimsel grip aşısı kampanyasında olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletleri Başkanının koronavirüs aşılarının ihracatını ülke ihtiyaçları karşılanana kadar yasakladığını duyurmasının ardından da durum böyleydi.
Kaynak: Kircaalihaber.com